Ultima oră
Știri
În județul Alba vor fi delimitate
83 de rezervații naturale de interes național
      În județul Alba vor fi delimitate 83 de rezervații naturale de interes național, în conformitate cu Legea 5/2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național. Pe baza documentației s-a trecut la trasarea limitelor pe suport topo­grafic pentru fiecare rezervație în par­te. Până în prezent, CJ Alba a confirmat trasarea acestor limite pentru 16 rezervații naturale, în care urmează să fie identificate unitățile amenajistice și cadastrale. Marcarea limitelor rezervațiilor naturale se va realiza de personalul ocoalelor silvi­ce, în colaborare cu APM Alba.(F.R.)
119 agricultoare din Alba vor lucra în Spania
      La data de 1 noiembrie, la ni­velul județului erau cuprinși în lucrări comunitare 240 de șomeri. De ase­menea, potrivit datelor primite de la AJOFM Alba, ca urmare a credi­telor acordate din bugetul asigu­rărilor de șomaj, s-a creat posibi­litatea dezvoltării întreprinderilor, ce­ea ce a condus la crearea a 280 locuri de muncă, din care 140 au fost destinate șomerilor. La recenta ac­țiune organizată de Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă(OMFM), au fost selecționate pentru a lucra în agricultură, în Spania, 119 femei, ele urmând să plece curând la muncă. Purtătorul de cuvânt al AJOFM Al­ba, Emilia Suciu, ne-a informat că la selecția OMFM s-au prezentat 231 de femei, astfel de acțiuni coor­donate de OMFM derulându-se cu precădere în acele zone ale țării unde rata șomajului este mai ridi­cată. (A.D.T.)
PSD a propus
Două tururi de scrutin la alegerile locale
      Mai puțin cu 5 senatori și 17 deputați
      Delegația Permanentă a PSD a decis să propună organizarea a două tururi de scrutin la alegerile locale, după ce, la întâlnirea cu președintele Iliescu, avansase ideea unui singur tur pentru alegerea primarilor, in­diferent de numărul persoanelor care se prezintă la urne. Același for a propus ca alegerile locale din 2004 să se desfășoare în 6 iunie, iar turul al doilea în 13 iunie. PSD a mai decis reducerea la 30 de zile a cam­paniei electorale și încheierea aces­teia cu 24 de ore înaintea alegerilor, față de 48 de ore înaintea alegerilor, cum s-a procedat până acum. De asemenea, a fost acceptată propu­nerea privind or­ga­nizarea alegerilor generale în 12 decembrie, cu or­ganizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale în 19 decembrie. Noul Parlament ales ar urma să se întrunească în 20 decembrie. Pentru alegerea mem­brilor Senatului, PSD propune vot uninominal. Ca urmare a recen­să­mân­tului populației și majorării nor­mei de reprezentare, numărul de senatori va fi redus cu cinci, iar cel al deputaților cu 17.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri la Alba Iulia
Jonathan Scheele a evaluat stadiul proiectelor finanțate de UE
      ScheeleJonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Eu­ropene în Romania, a efec­tuat timp de două zile o vizită în municipiul Alba Iulia. Luni seară, domnia-sa a avut o întâlnire la Colegiul "HCC" din Alba Iulia cu grupuri de elevi de la diverse unități de învățământ din județ, ară­tân­du-se impresionat de cunoș­tințele acestora și de interesul manifestat vizavi de Uniunea Europeană. Marți, 18 noiembrie a.c., dl. Jonathan Scheele a avut întâlniri succesive cu prefectul Mugurel Sârbu, cu președintele CJ Alba Eugen Popa și cu primarul Mircea Hava. De asemenea, înaltul oficial a vizitat Agenția de Dezvoltare Regională precum și o serie de proiecte finanțate de UE cum ar fi "Biroul de consiliere pentru cetățeni", "Centrul social Life Chance", "Centrul de instruire profesională" - Fundația pentru combaterea șomajului PAEM Alba, "Atelier de producție mobilier din PAL melaminat" - SC Cordial Plus SRL și proiectul LIEN "Socializare, integrarea și reintegrarea copiilor săraci" - Asociația "Sprijiniți Copiii". La final a fost organizată o conferință de presă la care au participat, alături de Jonathan Scheele, prefectul Mugurel Sârbu și primarul Mircea Hava. "Am vizitat județul Alba, ca de altfel și alte regiuni din țară, pentru că de la București nu poți să înțelegi foarte bine România. Trebuia să mă de­plasez pentru a vedea concret care sunt problemele curente și să evaluăm în teren stadiul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. Am remarcat din dis­cuțiile cu autoritățile locale faptul că împărtășesc o viziune comună despre dezvoltarea județului Alba și am fost de asemenea impresionat de strânsele legături dintre acestea și societatea civilă, un aspect mai puțin obișnuit în Romania", a declarat șeful Delegației CE.
    Jonathan Scheele a mai spus că județul Alba se situează peste media pe țară în ceea ce privește im­plementarea proiectelor și a lăudat activitatea Fundației PAEM, considerând ca aici există o abordare stra­tegică deosebită și se derulează proiecte bine funda­mentate cu larg impact și mai ales pe termen lung. De la Alba Iulia, Jonathan Scheele și suita lui s-au îndreptat spre orașul Sibiu.
    În altă ordine de idei, înainte de sosirea în județul nostru, șeful Delegației CE în Romania a efectuat o vizită la Cluj, prilej cu care a afirmat că înființarea de regiuni pe criterii etnice nu este o variantă bună pentru România, menționând că este nevoie de o dezbatere națională pentru o eventuală schimbare administrativ-teritorială.
Răzvan JURCĂ

Despre proiectul Roșia Montană
      Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, care a încheiat practic vizita de două zile la Alba Iulia, a șefului Delegației Comisiei Europene în România, dl. Jonathan Scheele, acesta s-a referit succint și la mult mediatizatul proiect de investiție de la Roșia Montană. "Acest proiect nu este finanțat de Uniunea Europeană, astfel nu putem avea o poziție clară, dar este evident faptul că România, ca viitor membru al UE, trebuie să-și armonizeze legislația de protecție a mediului cu cea din țările componente. Trebuie precizat clar care este impactul asupra mediului, fapt ce presupune o trans­parență totală și bineînțeles este nevoie de o consultare reală a populației cu privire la oportunitatea investiției. Evident, responsabilitatea în acest sens a­parține auto­rităților române atât la nivel național cât și pe plan local", a fost opinia șefului Delegației CE în Romania. De asemenea, Jonathan Scheele a mai spus că Uni­unea Europeană nu are nici o legătură cu desemnarea specialiștilor din comisia multinațională care analizează viabilitatea proiectului din punct de vedere al mediului, dar că se așteaptă cu interes rezultatele acesteia.
    Tot în cursul zilei de ieri, reprezentanți ai Aso­ciației Pro Roșia Montană l-au abordat în curtea sediului PAEM din Alba Iulia pe d-l Jonathan Scheele, căruia i-au oferit un cadou inedit. Moții i-au înmânat șefului Delegației Comisiei Europene o sticlă cu apă din pârâul care curge prin Roșia Montană, și care evident este poluat. Prin acest gest, susținătorii proiectului au dorit să transmită un mesaj celor care refuză să vorbească despre poluarea existentă într-o zonă în care aurul se extrage de 2000 de ani, iar natura a fost pur și simplu mutilată. Totodată, reprezentanții Aso­ciației Pro Roșia Montană au susținut că ei sunt majoritari și prin urmare sunt reprezentanții de drept ai roșienilor. Moții i-au mai înmânat lui Jonathan Scheele o mapă cu o listă ce cuprinde principalele motivații pentru care susțin realizarea proiectului minier privat de la Roșia Montană. (R.J.; F.R.)
Accident de muncă la Stația de epurare Mihoiești
Un muncitor a căzut în gol de la 9 metri!
      În timp ce lucra la acoperișul unei clădiri a Stației de epurare Mihoiești - Câmpeni, ce aparține SC Apa CTTA Alba Iulia, Valer Călătean, 32 de ani, din Bucerdea Vinoasă, angajat al firmei SC Compact Construct SRL Alba Iulia, s-a dezechilibrat și a căzut de la o înălțime de aproape 9 metri. Accidentatul a fost transportat de urgență la Spitalul Câmpeni, apoi la Spitalul Județean Alba, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirurgie Cluj. Medicii au constatat că Valer Călătean a suferit multiple leziuni și un poli­traumatism cranio-cerebral. Imediat după producerea evenimentului, vineri, 14 noiembrie a.c., inspectorii ITM Alba s-au deplasat la locul accidentului, unde au fost găsite centura de siguranță a victimei și frânghia cu care a fost ancorată, fără a se stabili deocamdată împrejurările exacte în care s-a produs căderea lui Valer Călătean. Potrivit informațiilor primite din partea inspectorului șef al ITM Alba, jr. Dorel Aurel Fiț, cercetarea cauzelor accidentului se va face de către o comisie a firmei respective, sub supravegherea Inspec­toratului Teritorial de Muncă Alba. (A.D.T.)
Spărgătorii de cabane au fost prinși
      Daniel Poenar, de 35 de ani și Claudiu Violin Mihăilă, de 33 de ani, ambii infractori recidiviști, au fost identificați de polițiștii din Cugir ca fiind autorii unor spargeri de case de vacanță, situate pe Valea Râului Mare și pe Valea Râului Mic. Cei doi au fost identificați și reținuți după ce în noaptea de 6/7 noiembrie au spart o asemenea cabană. În urma extinderii cercetărilor, s-a descoperit că cei doi sunt autorii mai multor infracțiuni de acest gen, comise în luna iulie a.c., Mihăilă și Poenar "curățând" casele de vacanță de tot ce le cădea în mână: mâncare, aparatură electronică și de uz casnic. Prejudiciul total a fost estimat la peste 26 de milioane de lei, fiind recuperat de polițiști de la domiciliile celor doi în proporție de peste 90%. În cursul anchetei, cei doi infractori au mai mărturisit încă trei furturi, nereclamate de păgubași la poliție. Deoarece Poenar mai avea de executat un rest de pedeapsă de 535 de zile iar Mihăilă de 841 de zile, instanța albaiuliană a emis pe numele acestora mandate de arestare pentru comiterea infracțiunii de furt calificat. Proprietarii caselor de vacanță prădate de cei doi hoți mulțumesc poliției Cugir pentru recuperarea prejudiciului și reinstaurarea sentimentului de siguranță în zonă. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.