Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ambuscadă pentru Opoziție
      Găsind că, în ultima vreme, după ce Raportul de țară a devenit aproape un subiect învechit, sau poate tocmai pentru a deturna atenția de la analizele pe care acesta le impune, PSD a lansat o nouă problemă în dezbaterea presei și a partidelor din Opoziție: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Toate alegerile, chiar și cele prezidențiale (după cum spune președintele Ion Iliescu) ar urma să aibă loc la începutul lunii iunie. Argumentele pentru o astfel de posibilitate au fost furnizate chiar de partidele opoziției care se declarau nu demult nemulțumite de costurile mari pe care organizarea alegerilor le presupune ca și de faptul că dacă sesiunea de alegeri generale s-ar organiza conform pre­vederilor constituționale s-ar ajunge ca turul II să se des­fășoare în ajunul Crăciunului. Și, cu abilitatea care deja ne-a demonstrat-o, PSD a propus alegeri locale și generale la aceeași dată. Desigur că cine are bun-simț nu poate crede că astfel se vor desfășura lucrurile, dar partidele din opoziție au din nou ocazia să dovedească, așa cum au făcut-o și până acum, că nu acceptă nimic ce vine din partea PSD, care iată lasă aparența dialogului.
    Spuneam că cine are bun-simț nu poate crede că lucrurile se vor desfășura așa din mai multe motive. Dar cel mai important dintre ele este acela că bulversarea electoratului va fi foarte mare. Să ne gândim doar că pentru alegerile locale se distribuie trei buletine de vot: pentru alegerea primarului, pentru alegerea consilierilor locali și pentru alegerea consilierilor județeni. La alegerile generale (atunci când au loc odată cu cele prezidențiale) se distribuie tot trei buletine de vot: pentru alegerea Senatului, pentru alegerea Camerei Deputaților și pentru alegerea președintelui republicii. Asta ar însemna în variata lansată acum de PSD că alegătorul va primi șase buletine de vot. Ținând cont de faptul că cele mai mari cheltuieli în organizarea alegerilor sunt cele de tipărire a buletinelor vedem că nu s-ar face cine știe ce economie, dar în schimb deruta unei mari părți din electorat (cea nefamiliarizată prea bine cu exercițiul democratic) va fi foarte mare. Derută sporită de faptul că pentru unele funcții (cea de primar, cea de președinte) opțiunea este puternic per­sonalizată. Și acum se discută și de introducerea votului uninominal pentru Senat, adică o nouă personalizare. Există astfel mari șanse ca opțiunea reală a electoratului să fie viciată de organizarea în devălmășie a alegerilor. Nu putem crede că, deși suntem o democrație încă în formare, lupta politică este atât de ticăloasă încât chiar această viciere (în folosul unui partid sau al altuia) să fie urmărită.
    Dar prin această manevră PSD și-a atins scopul, demonstrând încă o dată chiar electoratului că partidele din opoziție nu știu să poarte un dialog constructiv, ci doar să spună "nu" oricărei propuneri a partidulului de guvernământ. Fapt dovedit de reacția rapidă a liderului PD - Traian Băsescu. Acesta a declarat că va propune retragerea par­lamentarilor Alianței PNL-PD de la lucrările Parlamentului "dacă PSD va continua să se joace de-a democrația". Or, o astfel de atitudine numai dialog democratic nu înseamnă, iar ambuscada PSD a funcționat.
Anca DINICĂ