Prima pagină Ediția din: 20.11.2003
Știri
Schimb de experiență în programe europene
      Astăzi și mâine doi specialiști maghiari, angajați ai primăriei din orașul înfrățit Szeckesfehervar se vor afla la Alba Iulia, unde vor participa la un schimb de ex­periență cu colegii lor români de la primăria albaiuliană. Vicep­rimarul municipiului Alba Iulia - Călin Potor a declarat că în acest domeniu colaborarea cu spe­ci­aliștii maghiari este cu atât mai importantă cu cât Ungaria va deveni din iunie 2004 membru al Uniunii Europene și se știe că pentru multe programe, una dintre condițiile de eligibilitate este par­teneriatul dintre state membre ale UE și state candidate. (A.D.)
Carnete de muncă, până în 2006
      Parlamentul României a a­dop­tat recent o lege privind mo­dificarea unor dispoziții ale Co­dului Muncii. Astfel, se prevede că vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2006 se probează cu carnetul de muncă. Angajatorii care păstrea­ză și completează carnetele de muncă le vor elibera titularilor în mod eșalonat, până la data de 30 iunie 2007, pe baza unui proces verbal de predare-primire. In­specto­ratele teritoriale de muncă ce dețin carnetele de muncă ale salariaților le vor elibera până la data amintită, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei. (A.D.T.)
Alegeri reluate
      A doua încercare de a desemna noile structuri de con­ducere de la Colegiul Medicilor Alba va avea loc în zilele de 27 și 28 noiembrie a.c., ne-au informat surse medicale. Așa cum se știe, primul scrutin a fost anulat în­trucât nu au votat 2/3 din numărul membrilor Colegiului. Situația es­te identică cu ce se întâmplă în țară, dacă ținem cont de faptul că doar la Neamț s-a întrunit nu­mărul necesar de voturi.(F.R.)
Explozii pe Dealul Mamut
      Astăzi, specialiștii IPC vor dis­truge muniția rămasă neex­plodată, descoperită pe raza ju­dețului Alba. Este vorba de: patru bombe explozive de aruncător cal. 82 mm; un proiectil exploziv cal. 75 mm; un proiectil exploziv A.A., cal. 37 mm; o grenadă de mână ofensivă; unsprezece lovi­turi cu grenade antitanc; un cartuș cal. 7,62 mm și treisprezece ele­mente de muniții. "Pentru preve­nirea unor accidente, rugăm po­pulația ca între orele 11.00-16.00 să nu desfășoare activități pe o rază mai mică de 1000 m de zona poligonului de distrugeri de pe dealul Mamut", se precizează în comunicatul IPC Alba. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cu prilejul Zilei Naționale
Cel mai mare chef popular din România
20.000 de sarmale, 10.000 de cârnăciori cu fasole și 8000 de căni cu vin vor fi oferite gratuit participanților
      Pregătirile pentru Marea Sărbătoare Națională de la 1 Decembrie au intrat la Alba Iulia în linie dreaptă, în aceste zile organizatorii, în speță autoritățile județene și locale, lucrând intens la stabilirea ultimelor detalii. Ieri, prefectul Mugurel Sârbu a organizat pe această temă o conferință de presă în care a furnizat informații de ultimă oră. Astfel, în proporție de 99% a fost definitivat programul manifestărilor cultural-artistice care coincide cu cel prezentat nu cu puțin timp în urmă în paginile cotidianului nostru. Ca element de noutate vă putem informa că față de anii precedenți, masa oficială pentru participanți nu se va mai desfășura într-un cadru selectiv ci în aer liber, pentru tot poporul.
    Cheful popular programat a avea loc pe data de 1 Decembrie între orele 14.30 - 17.00 va fi "condimentat" cu 20.000 de sărmăluțe, 10.000 de cârnăciori cu fasole, bineînțeles totul urmând a fi "stropit" cu vin care va fi servit în 8000 de căni. Totul va fi gratuit, iar costurile întregii operațiuni, care vor fi suportate de organizatori, vor fi mai mici decât suma de 1 miliard lei, cât a fost alocat inițial pentru acest capitol. Pentru a se evita celebra îm­bulzeală româ­nească, vor fi deschise cel puțin 30 de puncte de servire, care vor fi amplasate în parcarea mărginită de Casa de Cultură a Sindicatelor și clădirea Arhivelor Naționale. La acest megadineu se pre­conizează parti­ciparea și a președintelui Ion Iliescu și a premierului Adrian Năstase, care, cu acest prilej vor schimba impresii cu cetățenii participanți la manifestări. De menționat că în zona respectivă nu vor fi organizate puncte comerciale (produse de vânzare), acestea urmând să fie amplasate în șanțurile Cetății. De asemenea, o altă precizare importantă este și faptul că vor fi rostite doar trei alocuțiuni ale oficialităților și anume a președintelui Ion Iliescu, a primului - ministru Adrian Năstase și a primarului municipiului Alba Iulia Mircea Hava, în calitate de gazdă. În ceea ce privește focul de artificii, programat a se desfășura la ora 19.00, prefectul a declarat că materialele pirotehnice au fost obținute în urma unei licitații, și vor costa doar 98 milioane lei, cu aproape 200 milioane lei mai puțin față de cât era prevăzut inițial. Nu în cele din urmă având în vedere că după 6 ani se va organiza din nou o parada militară, tribuna oficială va fi amplasată în zona Pasajului de pe Bulevardul 1 Decembrie și nu în fața Catedralei Reîntregirii ca în anii precedenți.
Răzvan JURCĂ

De 1 Decembrie la Alba Iulia
Un grandios spectacol folcloric
Acesta va fi transmis integral de TV România 1
      Unul dintre momentele importante ale manifes­tărilor de la 1 Decembrie de la Alba Iulia va fi specta­colul folcloric dedicat Zilei Naționale a României. Acesta este programat a se defășura între orele 14.15 - 17.00 și va transmis în direct integral de TV România 1. El va fi prezentat de către d-na Iuliana Tudor și va fi onorat cu prezența de către artiști consacrați în domeniu cum sunt Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocșa, Ionuț Fulea, Veta Biriș, Floarea Calotă, Maria Ciobanu, Laura Lavric, Daniela Condurache, Dumitru Fărcaș, precum și alte numeroase ansambluri și grupuri vocale de muzică populară. Printre ei se va regăsi și grupul de tineri din județul Alba: Marinela Baba, Cristian Fodor, Mariana Ivan, Mircea Târziu, Mirela Mănescu, Adrian Țiboc, Alina Pinca, Ilie Medrea și Adina Medrea. Realizatorul întregului program este d-na Elize Stan. (R.J.)
Mulți protagoniști, aceeași piesă - foamea
Hoții pun mâna pe ce-apucă, știind că vor putea petrece iarna în siguranță, după gratii
      Dând dovadă de o agilitate remarcabilă, polițiștii din Alba au reușit în aceste zile să captureze o grămadă de plesnitori ghinioniști și câțiva recidiviști care, mânați de impulsul ghiorăitor al burților goale și al portofelelor așișderea, au dat iama în gospodăriile semenilor lor, nu cu mult mai bogați dar cu siguranță mai muncitori și mai cumpătați.
    *Mitică Marciuc, de 23 de ani, din Iași, a fost prins de polițiștii de la postul TF din Blaj, pe peronul gării din localitate, având asupra lui bunurile provenite dintr-o spargere comisă în noaptea precedentă, din două baruri din Cergău. Omul furase tot felul de pachete de țigări, casete audio și monedele divizionare găsite sub tejghele, prejudiciul fiind estimat la circa 4,5 milioane de lei. Marciuc este cercetat de poliția Blaj pentru furt calificat.
    *Aurel Greuruș, de 29 de ani, din Petrești, recidivist, a fost arestat preventiv pe baza unui mandat emis de Judecătoria Sebeș pentru comiterea unui furt. În noaptea de 13/14 septembrie a.c., Greuruș a pătruns în gospodăria unui cetățean de unde a furat bunuri estimate la circa 7 milioane de lei.
    *Gheorghe Grosu, de 57 de ani, din Șugag, a fost prins de polițiștii din Sebeș după ce și-a "curățat" un consătean, în noaptea de 10/11 noiembrie, de toate bunurile depozitate într-o colibă de vară, situată la circa 20 km de Șugag. Prejudiciul - un cojoc, tacâmuri, radio, hrană, veselă - a fost estimat la circa 2,3 milioane de lei. Instanța din Sebeș a dispus cercetarea acestuia în stare de libertate pentru comiterea infracțiunii de furt.
    *Daniel Cosmin Chifor, de 29 de ani, din Șard-Ighiu, este cercetat de poliție pentru că a furat cârnaț în valoare de 1,7 milioane de lei dintr-un abator. Acesta a fost depistat de polițiștii criminaliști și judiciariști pe baza amprentelor pe care le-a lăsat la locul faptei. În prezent, asupra lui s-au extins cercetările, polițiștii comparându-i amprentele cu cele descoperite la locul altor fapte de acest gen, rămase cu autori neidentificați.
    *Dorel Lingurar, de 19 ani și Gheorghe Gabor, de 18 ani, ambii din Blaj, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile pe baza unui mandat emis de Judecătoria Blaj. Ei sunt anchetați de poliția Blaj în stare de arest pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, aceștia spărgând un garaj și sustrăgând mai multe bunuri.
Nicoleta I. TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.