Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Românii care au intrat în UE
      Pe vremea lui Ceaușescu se bucura de mare trecere vorba "Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc". Și într-adevăr, se lucra în dorul lelii iar produsul românesc era, de fapt, disprețuit. Ca dovadă că ne simțeam întotdeauna norocoși când puteam cumpăra ceva refuzat la export, sau, și mai și, ceva de la "pachet". Indiferent de proveniența lor, mărfurile străine erau considerate mai bune. De vină pentru calitatea proastă a muncii nu era doar remunerația mai mult sau mai puțin simbolică ci și egalitarismul care practic anula diferența dintre competenți și incompetenți, dintre harnici și leneși. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult după 1989, șansa unei munci eficiente, plătite binișor, înscriindu-se în registrul excepțiilor. Acestea nu au nici ele o viață lungă pentru că mereu se găsește cineva care să pună bețe în roate, fie că vorbim de politică, de economie, de învățământ, de sănătate, de servicii sau de oricare alt domeniu. În consecință, tot ce se clădește la un moment dat cu inteligență, talent și efort este expus freneziei demolatoare a celor obsedați de capra vecinului. În plus, există la noi, tot ca moștenire a regimului comunist, o puternică alergie la reguli. Când un funcționar, de exemplu, greșește în acte, cel pedepsit este clientul purtat pe drumuri sau hărțuit prin procese absurde, kafkiene. Lucrul făcut prost este din păcate tolerat în ideea că oameni suntem și cu toții greșim.
    Că toate acestea sunt defecțiuni ale sistemului și nu trăsături naționale o probează din plin comportamentul românilor din diaspora și al celor plecați la lucru în străinătate. Acolo, în alt context, marcat de alte constrângeri, pretenții și norme, românii se poartă altfel. Aceiași oameni care în țară puneau gresia anapoda și făceau instalații de doi bani, "dincolo" se manifestă ca niște meseriași adevărați, harnici, punctuali, responsabili. Prin urmare, faptul că o familie de români din zece are cel puțin un membru plecat la muncă în străinătate ni se pare un lucru bun, chiar dacă ai noștri sunt mai prost plătiți decât localnicii. Întorși acasă, românii aflați acum în Occident vor aduce cu ei, pe lângă miile de euroi, și o nouă cultură a muncii, respectiv un set de mentalități de care lumea românească are nevoie ca de aer. Până la proba contrarie, putem spera că acești oameni, dacă vor munci cum trebuie, nu vor mai accepta să fie plătiți în bătaie de joc și nici nu își vor bate joc de alții în cazul în care și-ar deschide propriile afaceri, devenind patroni. Vor fi, cu alte cuvinte, exigenți atât cu ei înșiși cât și cu ceilalți.
    În orice caz, un studiu al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), dat publicității de curând, indică faptul că prezumptiva aderare a României la structurile Uniunii Europene în 2007 a fost anticipată de compatrioții noștri care lucrează deja în țările UE. Potrivit studiului, migranții sunt mai ales bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, cu educație medie sau muncitori calificați provenind în majoritatea lor din Transilvania, Crișana, Maramureș, Banat, Moldova și București. Anul acesta, țările alese de români pentru migrația muncii au fost Italia - 25%, Germania - 18%, Spania - 12%, Grecia - 6%, Ungaria - 5%, Turcia - 4%, Austria - 2%, Franța și Belgia - 1%. Venitul pe cap de locuitor în cazul familiilor care au pe cineva plecat la muncă în străinătate este de aproape 300 de euro lunar, pe când al unui român care muncește în țară este de numai 100 de euro. Având în vedere că numărul celor plecați la muncă în Occident este de circa 1,7 milioane, putem trage concluzia că Europa nici nu este chiar atât de departe pe cât credeam.
Maria Lucia MUNTEANU