Ultima oră
Știri
De Crăciun și de Paște
Românii pot să respecte tradițiile privind sacrificarea porcilor
      Românii vor putea să respecte tradițiile privind sacrificarea anima­lelor în perioada sărbătorilor de Cră­ciun și Paște și după aderarea României la Uniunea Europeană, a declarat Liviu Harbuz, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. "Ro­mânii vor putea să sacrifice a­nimalele pentru autoconsum în mod tradițional, în perioada sărbătorilor de Crăciun și de Paște. Este un o­bicei pe care dorim să-l men­ținem", a afirmat Harbuz.(F.R.)
"ASMEA" din Ocna Mureș doi ani de activitate
      Astăzi, 21 noiembrie, începând cu ora 18,00, Clubul "Soda", din Oc­na Mureș, găzduiește o ma­ni­fes­tare dedicată împlinirii a doi ani de activitate a organizației "AS­ME­A". Cu acest prilej, membrii or­ga­nizației au pregătit oaspeților mai mul­te surprize: un spectacol intitulat "Cu­rat murdar, nene Iancule" (realizat în ca­drul proiectului cu același nume, finanțat de Fundația pentru Partene­riat), o expoziție de fotografii, lucrări realizate de membrii organizației și filme cu imagini din proiectele de­rulate de "ASMEA" pe parcursul celor doi ani de activitate. (I.H.)
La Zlatna
Poluarea distruge solul
      În cursul lunii trecute, Agenția de Protecție a Mediului Alba a e­fectuat o serie de expertize prin care s-a urmărit calitatea solului în unele zone din județ. Directorul executiv al APM Alba, ing. Dimitrie Clepan, ne-a informat că a fost urmărită în­cărcarea cu metale a solului la Zlatna și la Alba Iulia. În localitatea Zlat­na, în zona Valea Morilor, s-au înregistrat depășiri ale valorilor nor­male la plumb și cupru. De ase­menea, pe malul drept al râului Am­poi, în aval de SC Ampelum SA, au fost constatate depășiri la plumb, iar pe malul stâng la plumb și cupru. La Alba Iulia, măsurătorile s-au înca­drat în limitele admise, corespunză­toare unui sol normal. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De 1 decembrie, la Alba Iulia
Parada militară - o demonstrație de forță a armatei române
      Așa după cum v-am mai informat, în municipiul Alba Iulia, cu prilejul Zilei Naționale de la 1 De­cembrie, va fi organizată din nou o paradă militară, după 6 ani de la precedentul eveniment de acest gen. Acțiunea va avea loc imediat după rostirea alo­cuțiunilor de către oficialități și se va desfășura cu preponderență pe traseul Hotel Cetate - Pasaj - Colegiul "HCC". Conform ultimelor informații, parada va fi deschisă de defilarea blocului compus din cadrele Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" - Sibiu, Academiei Forțelor Navale "Mircea cel Bătrân" - Constanța și Academiei Forțelor Aeriene "Henri Coandă" - Brașov. Va urma blocul doi având în componență trupe ale Ministerului Apărării Naționale și anume: Batalionul 818 "Șoimii Carpaților" - Bistrița, Batalionul 2 de Infanterie - București, Regimentul de Gardă, Vânătorii de Munte, Parașutiști și Marinari. Blocul trei va aparține trupelor Ministerului de Interne compus din Jandarmi, Pompieri, Protecție Civilă și SRI.
    Parada se va termina cu defilarea tehnicii militare. Cei prezenți vor putea urmări astfel mașinile de luptă ale infanteriei, tehnica de transmisiuni auto, stația de transmisiuni "PANTHER", transportoarele amfibii blin­date de cercetare (TAB -urile), TAB - urile "Zimbru", mașini cu rachete antiaeriene, instalații de lansare rachete terestre "LAROM", rachete antitanc, tunuri, avioane MIG 21 - LANCER, avioane de vânătoare "ȘOIMUL". Nu va lipsi nici Brigada Antitero a SRI.(R.J.)
Privatizarea societății județene de drumuri - o decizie politică
PSD dorește vânzarea firmei la începutul anului viitor
      Potrivit informațiilor furnizate de vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, în cursul zilei de ieri a avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanți ai partidelor politice ce formează Consiliul Județean, tema abor­dată fiind cea a privatizării societății județene de drumuri SC DPL SA. Din cele aflate de noi rezultă că toate partidele sunt de acord cu privatizarea, însă controversele se referă la modalitatea de vânzare și la termenul de privatizare. PSD dorește ca acest termen să fie de maximum trei luni, în timp ce opoziția nu agreează această variantă. Se pare că participanții la ședință au cerut un răgaz pentru consultări cu partidele din care fac parte. Cert este faptul că sâmbătă va fi organizată o ședință a Delegației Permanente, unde va fi discutat un proiect de hotărâre referitor la pri­vatizarea societății județene de drumuri și poduri, ur­mând ca el să fie supus aprobării, cu modificări, în ședința lărgită de luni a Consiliului Județean. Probabil, decizia de privatizare va fi una politică.
Florin ROMAN

Pentru că lipsesc imprimatele
Peste 10.000 de persoane din județ nu au carnete de muncă
      La finele lunii octombrie, în evidențele In­spe­ctoratului Teritorial de Muncă al județului Alba erau cuprinși 8.979 de agenți economici, din care 770 au fost înregistrați în acest an. De la începutul anului 2000 și până în prezent au fost încheiate 67.626 contracte de muncă, iar în 2003 numărul acestora este de 26.884. La 1 noiembrie a.c., la ITM Alba existau 38.962 carnete de muncă, iar 80 de angajatori își con­duceau singuri evidențele celor 18.888 carnete de muncă. Îngrijorător este faptul că, în prezent, la in­stituția amintită există un deficit de peste 10.000 carnete de muncă, iar persoanele respective nu pot intra în posesia documentelor pentru că lipsesc im­primatele. "Cei ce s-au transferat de la o firmă la alta și nu aveau carnete de muncă au primit adeverințe, demonstrându-și astfel vechimea în muncă", a precizat inspectorul șef al ITM Alba, jr. Aurel Dorel Fiț. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.