Prima pagină Ediția din: 22.11.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Traseul defilării presărat cu... viraje și pasaje
Parada Armatei de 1 Decembrie, între cadență și... prudență!
      Pentru orice român prezent în data de 1 Decembrie la Alba Iulia, parada militară reprezintă nu numai un punct de atracție, ci și un prilej de îndreptățită mândrie. Mai întâi pentru că fiecăruia dintre noi îi crește inima la vederea tinerilor ostași ce defilează în cadență, cu acea demnitate ostășească devenită "a doua natură" a omului aflat sub arme, și apoi pentru că, orice ar spune politicienii, Armata, poliția și structurile de informații sunt cam singurele puncte solide de sprijin în procesul de integrare a României în NATO și UE. Deci singurele "capitole" la care ne aliniem aproape de marile democrații. (Ar mai fi și cultura și arta, dar exponenții acestora nu defilează). Așadar, țara "își va arăta mușchii" la Alba Iulia, iar noi ne vom bucura de acest lucru. Dar, ca în orice domeniu, și aici este o problemă: traseul! Pentru că B-dul 1 Decembrie în zona stabilită (Hotel "Cetate"- Pasaj- Colegiul "HCC") nu se desfășoară în linie dreaptă, ceea ce va îngreuna păstrarea cadenței și solemnitatea cuvenită momentului trecerii prin fața tribunei oficiale. (Dacă vă amintiți, nici în urmă cu 6 ani cadența nu a fost ireproșabilă.) De asemenea, trecerea blindatelor peste pasaj va produce vibrații puternice, care vor încerca din greu structura de rezistență a acestuia (nu sfătuim pe nimeni să stea în pasaj în momentul desfășurării paradei militare). De fapt, din câte am auzit, personalul angajat al localului din pasaj a fost instruit să... scoată sticlele de pe rafturi până trec blindatele. Nu mai punem la socoteală faptul că șoseaua va fi afectată într-o oarecare măsură. Și n-avem ce face, că nici soldații nu vor putea defila încălțați cu pantofiori de balet (vom vedea cum se vor descurca la viraje), nici blindatele nu vor putea trece "în vârful șenilelor", cu motoarele turate "în surdină".
    De fapt, se vede că, totuși, Alba Iulia nu este pregătită să organizeze la parametri optimi o manifestare de acest gen, cu toate eforturile depuse de Primăria municipiului. Adică nu avem spații propice desfășurării de forțe militare, nu avem săli adecvate pentru spectacole și manifestări culturale de anvergură (întotdeauna, Casa de cultură a sindicatelor este teatrul unor îmbulzeli demențiale la reprezentațiile de 1 Decembrie) etc. Poate că va observa și Bucureștiul "prea-fericit" acest lucru, în sfârșit, și se va apleca asupra "inimii țării" cu mai mare atenție în viitor... (I.H.)
Vizită fulger a lui Viorel Hrebenciuc la Alba Iulia
      În cursul zilei de ieri dl. Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților și membru marcant al PSD a fost prezent pentru scurt timp la Alba Iulia. Domnia-sa, care a fost însoțit și de deputatul Ioan Andrei, a avut întâlniri succesive cu reprezentanții sindicatului ATLAS precum și cu prefectul Mugurel Sârbu, cu care a discutat în principiu despre organizarea manifestărilor de la 1 Decembrie, interesându-se de asemenea și despre stadiul lucrărilor la obiectivele de investiții. De asemenea, Viorel Hrebenciuc i-a mai transmis șefului administrației publice județene faptul că liderii de la București sunt foarte mulțumiți de activitatea depusă de domnia-sa de când a preluat conducerea acestei instituții.
    Tot ieri s-a aflat în municipiul Alba Iulia și secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, dl. Cristian Panait, care a inspectat lucrările de renovare a Gării CFR Alba Iulia.(R.J.)
În doar două zile
Parlamentul a votat bugetul pe 2004
      Parlamentul a adoptat joi seara proiectul bugetului de stat pe anul 2004 și anexele acestuia, cu 248 de voturi "pentru" și 44 "împotrivă", stabilind un record în istoria dezbaterilor acestui act normativ. Ministrul Finanțelor Mihai Tănăsescu a precizat în plen că fondul de rezervă bugetară, stabilit inițial la 888 de miliarde de lei, s-a diminuat cu 535 de miliarde de lei, după adoptarea a aproximativ 70 de amendamente la proiectul bugetului de stat. Tănăsescu le-a mulțumit parlamentarilor pentru seriozitatea cu care au dezbătut bugetul, arătând ca bugetul de stat "va fi pus în execuție așa cum a fost votat" de Parlament. Acesta prevede o creștere a PIB cu 5,5% și o rată a inflației de 9%. (F.R.)
Inevitabilul s-a produs
Mihai Babițchi a demisionat din PSD Alba!
      Fostul purtător de cuvânt al organizației județene a PSD Alba revoluționarul Mihai Babițchi și-a dat ieri demisia din partid, înaintând în acest sens o cerere către organizația municipală Alba Iulia din care făcea parte. În actul respectiv, Mihai Babițchi menționează și motivele pentru care a recurs la această măsură extremă și anume: incompatibilitatea dintre propriile principii și actualele metode nedemocratice de conducere a organizației; utilizarea instituțiilor statului (organele de control) ca instrumente de intimidare și opresiune, numai pentru faptul că a rămas alături de președintele Ioan Rus, suspendat nestatutar de la conducerea organizației; inițierea unei campanii murdare la Televiziunea Alpha din motivele sus menționate; imposibilitatea de a participa la o adunare de partid, care are în prezidiu și e condusă de fostul șef de cabinet al Elenei Ceaușescu (nr - cu referire la ședința de astăzi a Consiliului județean al PSD Alba la care va participa Ioan Sasu).
    Mihai Babițchi ne-a mai declarat că va organiza luni o conferință de presă în care vor fi dezvăluite intențiile de viitor dar și alte "picanterii". Politician înnăscut, probabil că Mihai Babițchi nu va renunța la pasiunea sa pentru politică și se va înscrie într-un alt partid mai apropiat convingerilor sale. (R.J.)
Sindicaliștii de la
UTEPS, din nou în stradă
      Peste 230 de sindicaliști de la UTEPS Alba Iulia și-au anunțat ieșirea în stradă de luni, 24 noiembrie, cu începere de la ora 9.00. Marșul de protest a fost aprobat de poliție și primărie. Sindicaliștii protestatari vor mărșălui pe traseul UTEPS - strada Clujului - Bulevardul Regele "Carol I" - B-dul I. C. Brătianu, oprindu-se în fața Prefecturii Alba pe care o vor picheta. Sindicatul liber de la UTEPS, condus de Gheorghe Crăciun, și-a anunțat intenția de a repeta revendicările de natură socială până în 28 noiembrie. (N.I.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.