Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Circ și clovnerie
      Cazul vadimiotului personaj, preșul de care își șterg picioarele mai toți politicienii și îndeosebi iliescienii, pentru că la adresa lor își pornește furioșii ditirambi circarul de la Butimanu, face din nou valuri în politichia românească. Lingăului lui pingelică și coana Leanța i-au fost scoase de la naftalină dosarele de denunțător, delator și informator al fostei Securități. Pare extrem de ciudat faptul că într-o vreme, chiar dacă se știa că CVT adusese numeroase ode și imnuri de slavă "celui mai mare bărbat pe care l-a avut România", părea să aibă un dosar curat ca un crin. Ba chiar el însuși a cerut CNSAS-ului să vadă dosarele în care este vorbire despre el. Se știa că avea amici devotați în SRI și că prin urmare în arhive nu există nimic compromițător la adresa lui. Dar stupoare! Iată că vine lovitura de teatru din partea fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu. Acesta confirmă că poetul de curte al fostului clan ceaușist turnase benevol la Securitate. Aflăm acum cât de misterioasă și întortocheată este istoria, că CVT l-ar fi rugat cândva pe Măgureanu să-i dea un certificat cum că n-a fost niciodată informator, dar fostul SRI-ist nu i l-a dat. Este mai mult decât straniu cum de s-au pus acum tunurile pe Vadim. Să constituie el un pericol mare pentru scaunul prezidențial la următoarele alegeri? Să nu-l mai vrea Europa și America? Să i se confecționeze o imagine proastă care să inducă în rândul celor săraci o percepție negativă? Orice este posibil.
    Dezvăluirea lui Măgureanu care nu știm și probabil că nu vom ști niciodată de ce a venit tocmai acum, pare să-l fi scos din sărite pe Vadim. Se spune că în schimbul dosarului său de informator al Securității, CVT i-ar fi promis lui Măgureanu cinci tablouri de valoare. Șmecheria n-a ținut și a intrat singur în ridicol. Când i-a apărut raportul facsimilat în ziarul "Ziua", Vadim Tudor s-a cătrănit rău de tot, anunțând că-l va da în judecată pe Sorin Roșca Stănescu. Când Colegiul CNSAS anunță că va începe cercetări mai ample pentru a afla cât mai multe despre cariera lui CVT de informator al Securității, acesta dă un comunicat în care îi amenință pe Pleșu și pe Dinescu că va veni cu 10.000 de oameni la CNSAS și-i va arunca afară pe fereastră, fiind vorba, desigur, de o metaforă.
    Chiar dacă nu convine unora și altora, CVT a ajuns personajul care arbitrează în prezent scena politică din România. După cum reiese și din unele sondaje de opinie, el are șanse mari de a concura cu succes la președinția României. Abia atunci o vom da rău de tot în bară. Un extremist la Cotroceni? Asta ne-ar mai trebui. Ne-ar îndepărta, dacă nu chiar ne-ar șterge de pe harta Europei. Vadim Tudor e demult un caz clinic și el n-ar trebui luat în serios, spun unii. Nimic mai fals. Tribunul patriot e foarte periculos, fiindcă alături de paranoia ce o are, deține și suficiente calități de bun orator, de redutabil polemist, de haiduc pentru cei bogați și de oblăduitor pentru cei săraci, în general de mare patriot. Alții îl consideră un fel de circar politic, de care românii ar trebui să fie vaccinați. Circarul e însă periculos de două ori, o dată că are talent oratoric, este extrem de bătăios, cu accente de inchizitor, apoi se înscrie în circul sui-generis al politichiei românești, căreia îi plac și-i reușesc clovneriile decât orice altceva și prin urmare, are toate șansele să iasă în față.
Gheorghe JURCĂ