Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Eveniment cultural la Ocna Mureș
      Sâmbătă dimineață la Ocna Mureș s-a desfășurat unul dintre cele mai importante evenimente culturale din oraș în ultimii ani și anume atribuirea numelui scriitorului Mircea Cenușă, bibliotecii orășenești. Manifestarea respectivă care este parte integrantă a manifestărilor de la 1 Decembrie, a fost una emoționantă, la buna sa organizare aducându-și o contribuție substanțială atât primăria cât și Consiliul local Ocna Mureș. Alături de gazdele Vasile Bugnar - primar și respectiv Tudor Chidovăț - viceprimar au participat cunoscute personalități ale vieții politice si culturale din județ cum sunt Eugen Popa - președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu - președintele PNL Alba, Lavinia Jurcă - consilier în cadrul Prefecturii județene, dar și soția celui dispărut prematur dintre noi, Cornelia Cenușă. Au mai fost de asemenea prezenți alți numeroși invitați (profesori, oameni de cultură, cititori, elevi și ziariști) iar un sobor format din doi preoți a efectuat obișnuita slujbă de sfeștanie a noului sediu. Au fost rostite de asemenea scurte alocuțiuni care au evocat personalitatea lui Mircea Cenușă și au subliniat importanța evenimentului. Ulterior, în aplauzele asistenței, a fost dezvelită placa comemorativă, iar apoi acțiunile dedicate acestui eveniment s-au mutat în interiorul bibliotecii unde grupuri de copii au recitat poezii și au interpretat dansuri pe melodii de muzică populară. De asemenea cu acest prilej au fost lansate și o serie de volume de poezie și proză și s-a vernisat o expoziție dedicată Zilei Naționale. (R.J.)
Amenzi usturătoare
      Polițiștii din Baia de Arieș au avut vineri, 21 noiembrie o zi plină. În cadrul unei acțiuni complexe vizând abateri de la legea circulației, de ordine publică și activități ilicite ei au depistat 23 de contravenții și au aplicat amenzi în valoare de 31 de milioane de lei. Cu acest prilej a fost depistat și Nicolae Morariu de 44 de ani din Jina (Sibiu) care conducea sub influența alcoolului autoturismul ARO cu numărul de înmatriculare SB 02 BZR. Proba cu aparatul etilotest a arătat o concentrație alcoolică de 0,73 ml alcool/litru de aer expirat. I s-au recoltat și probe biologice. (A.D.)
Accident stupid
      Ziua pe lumină deplină un accident mai neobișnuit a avut loc vineri, 21 noiembrie pe DN 1, între Alba Iulia și Aiud. Tiberiu Tocaci (31 de ani) din Aiud și colegul său Dorin Chira (34 de ani) tot din Aiud circulau de la Alba Iulia spre Aiud. Dar șoferul, Tiberiu Tocaci, nu păstrează distanța regulamentară față de o basculantă care circula în același sens, iar rezultatul a fost că Dacia 1300, la bordul căreia se aflau cei doi, a tamponat din spate autobasculanta condusă de Alexandru marius Gașpar din Sibiu. Din fericire, ocupanții autoturismului Dacia s-au ales doar cu răni ușoare. (A.D.)
Alba-Suceava, program comun de educație a... părinților
      În perioada 12-14 noiembrie a.c., în județul Alba s-au desfășurat mai multe activități cuprinse în programul "Educația părinților, o modalitate de îmbunătățire a vieții copilului în familie", care a fost inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Alba (coordonator - Eugenia Ignat, inspector de specialitate), în colaborare cu Fundația "Copiii noștri" și UNICEF. Activitățile dedicate "educației părinților" au avut în subsidiar un schimb de experiență între județele Alba și Suceava, la acestea participând un grup de 15 educatoare, formatori și instructori de părinți din județul moldovean. Pe parcursul celor trei zile de desfășurare a schimbului de experiență, participanții au vizitat mai multe unități de învățământ preșcolar din județul nostru, unde se derulează acest program (Alba Iulia, Teiuș, Sebeș, Blaj și Jidvei), în fiecare dintre acestea organizându-se mese rotunde, lecții cu părinții, întâlniri cu autoritățile locale etc.
    În Alba Iulia, la Grădinița nr.12, directoarea Veronica Suciu a organizat (cu supervizarea insp. gen. adj. Angela Băruță), o activitate interactivă părinți-educatoare în care, sub forma unor "jocuri", au fost scoase în evidență obiectivele comune ale familiei și grădiniței în educarea copiilor și au fost comparate valorile, atitudinile și așteptările celor doi factori educaționali. (I.H.)
Viteza, bat-o vina!
      Polițiștii din Baia de Arieș au fost puși pe jar de un accident la prima vedere misterios. Sâmbătă seara în jurul orei 20.30 pe DN 75 pe raza comunei Sălciua a fost descoperit avariat autoturismul ARO utilitar cu numărul de înmatriculare AB 02 CNK care stătea perpendicular pe axul drumului. În mașină, nimeni! Misterul a fost însă dezlegat repede când s-a constatat că șoferul - Adrian Chirilă, 36 de ani din Sălciua, era deja la spital unde i s-au diagnosticat plăgi în zona capului și o plagă profundă la brațul stâng. Primele cercetări au stabilit că el se deplasa spre Turda, dar neadaptând viteza într-o curbă, a pierdut controlul volanului întrând în gardul gospodăriei lui Mircea Bârla. Pentru că nici șoferul, nici mașina nu aveau acte, cercetările continuă. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.