Ultima oră

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
S-a inaugurat Muzeul Județean al Sportului din Alba Iulia
      Cuprins în cadrul manifestărilor ocazionate de aniversarea Zilei Naționale a României și împlinirii a 85 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, evenimentul ce a avut loc sâmbătă, 22 noiembrie a fost unul inedit pentru Alba Iulia. Astfel, la Muzeul Național al Unirii din municipiul nostru a fost inaugurat Muzeul Sportului Județean, manifestare ce a avut loc la Sala Unirii și în deschiderea căreia a luat cuvântul prefectul județului, Liviu Mugurel Sârbu, un mare iubitor al sportului, pe care de altfel l-a și practicat cu ani în urmă. Au mai vorbit apoi Constantin Diaconu, vicepreședinte al ANS, care a rostit un mesaj din partea Agenției Naționale a Sportului (ANS) și Nicolae Petrescu, directorul Muzeului Național al Sportului. În continuare, în prezența prefectului Mugurel Sârbu, a Sofiei Știrban - directorul Muzeului Național al Unirii Alba și a celorlalte oficialități au fost prezentate Ștafetele Unirii, un sportiv de marcă al fiecărui județ aducând mesajul direcției județene de sport din localitate. La ieșirea din Sala Unirii, Nicolae Petrescu a evocat începuturile sportului transilvan, în anul 1935, odată cu inaugurarea Societății de gimnastică și atletică.
    Expoziția inaugurată sâmbătă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia cuprinde obiecte personale, cupe, diplome, medalii ale sportivilor ce au făcut cinste Albei de-a lungul timpului, Nicolae Linca, Bazil Marian, Ion Voinescu, Anton Crișan, Ion Ardeleanu, Andrei Socaci, Ilie Cioca și mulți alții. Astfel, am putut admira costumul purtat, ca jucători de hochei, de Anton Crișan și Ion Ardeleanu, "Cupa Ardealul" - câștigată în anul 1945 de Ion Voinescu și Bazil Marian și multe alte distincții, dar și echipamente de concurs ale campionilor de odinioară, unele ușor uzate de trecerea timpului.
Adriana DURIGĂ

Rămâne așa cum s-a stabilit
Inspectorul școlar general Dorin Sandea este compatibil!
      Comunicat de presă
      Referitor la situația de incompatibilitate a inspectorului școlar general și consilier local al municipiului Alba Iulia, domnul Dorin Sandea, facem următoarele precizări: până la această dată nu a intervenit nici o modificare în punctele de vedere exprimate de instituțiile publice, solicitate de prefectul județului Alba, dr.ing., ec. Liviu Mugurel Sârbu, cu privire la incompatibilitatea domnului Dorin Sandea și care au fost comunicate mass-mediei.
    Ținând cont de faptul că nu există un act administrativ de numire în funcția publică, precum și de nedepunerea jurământului de credință de către domnul Dorin Sandea, considerăm că nu se poate da curs solicitării secretarului Consiliului local al municipiului Alba Iulia, în sensul de a se emite un ordin prin care să se constate încetarea de drept a mandatului de ales local al inspectorului școlar general, Dorin Sandea.
    În situații similare se găsesc și alți inspectori școlari generali din țară, urmând ca, în funcție de poziția adoptată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, să se adopte măsurile legale.
Biroul de presă al Prefecturii județului Alba

Minor accidentat
      Neatenția atât a victimei, dar și a părinților care l-au lăsat nesupravegheat, a stat la baza unui accident care a avut loc vineri la Cetatea de Baltă. Minorul Călin Rostaș (8 ani) din localitate se angajează neatent în traversarea străzii și este acroșat de autoturismul Dacia AB 04 FDV condus regu­lamentar de Daniel Banciu. Din fericire urmările accidentului nu sunt foarte grave, victima alegându-se cu o plagă contuză frontală și un traumatism costal drept. Conducătorului auto­turismului i-au fost recoltate probe biologice, iar cercetările continuă. (A.D.)
Cetățeni nemulțumiți de estetica străzii
      Cetățenii de pe strada Vasile Goldiș din municipiul Alba Iulia au sesizat viceprimarului Marius Rotar câteva dintre problemele cu care se confruntă. Este vorba în primul rând de iluminatul stradal deficitar pe unele porțiuni ale arterei, dar și de existența unor mari mormane de moloz pe lângă containerele de gunoi. În plus nici canalizarea nu este tocmai ce ar trebui să fie, ea fiind colmatată în unele sectoare.
    Referindu-se la aceste aspecte, Marius Rotar le-a dat asigurări că problemele semnalate vor fi rezolvate cu prom­ptitudine, dar în același timp face un apel către cetățenii care execută lucrări de construcție să nu mai arunce reziduurile în stradă, pentru că este obligația lor să le transporte la groapa de gunoi a orașului. SC Salprest și primăria albaiuliană ridică periodic și aceste deșeuri, deși ele nu fac parte din contractul de salubrizare existent, neputând fi încărcate de autoutilitarele care ridică în mod curent gunoiul menajer. Întâlnirea cu cetățenii a avut loc în cursul săptămânii trecute, urmând ca astfel de întâlniri la care participă și consilierii locali ai PSD să aibă loc periodic în toate zonele municipiului. (A.D.)
Hoț prins în flagrant delict de valorificare
      Polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică din municipiul Alba Iulia l-au prins vineri, 21 noiembrie, pe Călin Ruja de 20 de ani din localitate având asupra sa mai multe bunuri furate. În urma cercetărilor s-a dovedit că Ruja este autorul unui furt din vestiarul SC Mercado, care a avut loc la 10 noiembrie. Bunurile furate sunt un telefon mobil, un ceas de mână, un ceas de buzunar, trei cartele telefonice, 1 card și suma de 480.000 lei. Călin Ruja a fost prezentat Judecătoriei Alba Iulia care a emis mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, iar acum polițiștii întocmesc dosarul penal pentru furt. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.