Prima pagină Ediția din: 24.11.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Protecția socială, un "copil cu buricul netăiat"!
      Abia acum, după 14 ani de zile, serviciile sociale județene nu se vor mai "călca pe picioare" și vor fi obligate, prin lege, să colaboreze
      De ani de zile atragem atenția asupra faptului că sistemul românesc de protecție socială, prin instituțiile cu atribuții în domeniu, abordează fragmentar și disparat problematica socială. Am tras de nenumărate ori semnale de alarmă în acest sens, bazându-ne pe observarea funcționalității sistemului la noi, în județul Alba. Pentru a vă edifica și dvs., cititorii, în acest sens, redăm mai jos, în mare, tabloul problematicii sociale și al sistemului. Așadar, problematica socială cuprinde: copiii defavorizați (abandonați, orfani, bolnavi, cu dizabilități etc.), bătrânii aflați în situații dificile (bolnavi, singuri, săraci, fără adăpost etc.), adulții în dificultate (bolnavi, șomeri, fără venituri, fără locuințe etc.). Interesant este faptul că, de cele mai multe ori, majoritatea acestor probleme se regăsește la nivelul FAMILIEI! Adică, analizând situația unui copil defavorizat, se descoperă că acesta provine dintr-o familie defavorizată, care are probleme pe ansamblul ei (sărăcie, șomaj, lipsa locuinței, părinți cu handicap ș.a.m.d.). Prin urmare, având un buget mare, resurse umane pe măsură și instrumente la îndemână (legislație, experiență), Direcția pentru Protecția Copilului (DGPDC) a început să abordeze tot mai des problematica întregii familii, nu doar a copilului, la modul singular. Foarte bine, veți spune, așa și trebuie! Păi da dar, abordând integral problema familiei, DGPDC își depășește oarecum atribuțiile și începe să rezolve probleme de care ar trebui să se ocupe alte instituții.
    Și iată cum arată "schema" completă a acestor instituții care funcționează azi în societatea românească în domeniul protecției sociale, parcă după principiul "copilul cu prea multe moașe, moare cu buricul netăiat": Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei are în subordine mai multe structuri care, din nefericire, nu funcționează unitar la nivelul fiecărui județ (Direcția de Dialog, Familie și Solidaritate Socială- DGFSS, care are un birou specializat, de asistență socială; Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă - AJOFM, care se ocupă de șomeri, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului - DGPDC, care se subordonează, de fapt, doar metodologic Ministerului, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție- ANPCA, fiind totodată subordonată administrativ și financiar la Consiliul Județean, Direcția Județeană de Asistență Socială, subordonată metodologic Ministerului prin Autoritatea Națională de Protecție Socială și, la fel, subordonată administrativ și financiar Consiliului Județean). Dar mai există o problematică socială destul de vastă, de care se ocupă instituții ce intră în subordinea altor ministere: boala și handicapul, de care se ocupă structuri din cadrul Ministerului Sănătății, elevii săraci și cu dizabilități, de care se ocupă Ministerul Educației și Cercetării, apoi problemele pensionarilor, de care se ocupă casele județene de pensii etc. Și încă asta nu-i totul, pentru că pe lângă fiecare primărie există birouri de asistență socială, apoi mai există formate în cadrul consiliilor județene așa-zisele comisii anti-sărăcie (în care sunt reprezentate unele dintre instituțiile enumerate anterior), iar la acestea se adaugă ONG-uri (fundații, asociații) care derulează tot felul de programe de protecție socială, cu fonduri guvernamentale sau cu fonduri externe. Și nici aici nu am încheiat șirul, pentru că "schema" nu ar fi completă dacă nu am menționa implicarea Bisericii, direct prin preoții parohi sau prin diferite organizații (de pildă "Filantropia Ortodoxă").
    Având în vedere dimensiunea sistemului românesc de protecție socială, putem afirma fără nici un risc de exagerare că, la fiecare asistat, la fiecare persoană aflată în dificultate din țara asta, există o persoană care ar trebui să-i rezolve problema. Și, cu toate acestea, realitatea pe care o percepem zilnic, pe stradă sau din buletinele de știri, arată că problemele sociale sunt departe de a fi rezolvate, tocmai pentru că instituțiile pe care le-am enumerat nu funcționează unitar. Ca și în alte domenii, în protecția socială domnește haosul. Toată lumea vorbește despre eficiență, măsuri, proiecte, programe, instituțiile dispun de sedii, birouri, calculatoare, angajați, colaboratori etc. (ca să nu mai vorbim de fonduri), toate forțele angrenate în sistem dovedesc statistic că lucrează "de numa-numa", recuperează, reintegrează, dezinstituționalizează... și când colo sărăcia și disperarea sunt tot mai mari, pe zi ce trece. (Avea dreptate Mark Twain când spunea că expresia supremă a minciunii e statistica.)
    Bineînțeles că județul Alba nu face excepție din acest punct de vedere. Singura instituție care funcționează, cât de cât, după o logică a eficienței este Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) Alba. (E normal, având în vedere zecile de miliarde de lei alocate acesteia, de la buget.) Dar, după cum spuneam, în momentul în care DGPDC abordează problema copilului și a familiei din care acesta provine, începe să se "calce pe picioare" cu celelalte instituții, organizații, birouri, "comitete și comiții". Și iată că, abia acum, legiuitorilor pare a le veni "mintea cea de pe urmă". Am aflat acest lucru recent, dintr-o discuție cu d-na Lenica Bucur, șefa DGPDC Alba. Aceasta a participat în perioada 28-29 octombrie a.c. la o sesiune de pregătire de specialitate ce s-a desfășurat la Herculane, având ca lectori un grup de specialiști din Marea Britanie. Interesant este faptul că una dintre temele majore dezbătute în cadrul atelierelor de lucru a fost "Elaborarea unui cadru de evaluare a copiilor în dificultate și a familiilor acestora- Colaborarea inter-instituțională", adică tocmai ce subliniem noi, prin cotidianul "Unirea", ca necesitate, de ani de zile. Se vede însă că trebuie să vină niște străini ca să spună lucrul acesta, ca să fie auzit! "Din câte știu, în momentul de față ANPCA lucrează la un proiect de lege privind unificarea serviciilor sociale la nivel de județ, ne-a declarat d-na Bucur. Training-ul de la Herculane s-a dorit a fi un fel de pregătire a specialiștilor în perspectiva apariției legii, o lege care va obliga la colaborare toate instituțiile cu atribuții în domeniu (DGPDC, DJAS, DSP, ISJ, DDFSS etc.), instituții care se întâlnesc acum doar fragmentar și care funcționează disparat. Adică se prefigurează o coagulare iar noi, specialiștii, va trebui să colaborăm între noi în mod real".
    Nu cred că mai este ceva de adăugat, decât faptul că, după 14 ani de bâjbâieli în domeniu, pare a se face în sfârșit lumină, iar sistemul va dobândi o funcționalitate eficientă. Un semnal în acest sens a fost și întâlnirea de vineri, 14 noiembrie, a reprezentanților primăriilor din județul nostru cu specialiștii din cadrul DGPDC și ai nou înființatei DJAS, întâlnire ce a avut ca obiectiv tocmai încheierea unor convenții de cooperare care să implice comunitatea ca factor activ în protecția copilului, și în protecția socială în general.
Ioan HĂNȚULESCU

PUNR Alba s-a reorganizat
      În ședința delegației permanente a PUNR de la Cluj s-a hotărât reorganizarea filialelor județene ale PUNR. La nivelul filialei Alba a PUNR, Biroul Executiv a hotărât alegerea d-lui ing. Avram Bunaciu în funcția de președinte interimar, până la conferința județeană, a d-lor ing. Gheorghe Moș, ing. Eugen Lăcătuș și ing. Ioan Urcan, ca vicepreședinți și a d-lui ec. Marin Oltean, secretar executiv. (Biroul de presă PUNR)
Theodor Stolojan, președintele PNL, vine la Alba Iulia
      Președintele Partidului Național Liberal, Theodor Stolojan, va participa la lucrările Comisiei Naționale de Învățământ ce se vor desfășura sâmbătă, 29 noiembrie, la Alba Iulia. Sâmbătă seara, președintele Stolojan va susține o conferință de presă la Alba Iulia. Duminică, 30 noiembrie, PNL -filiala Alba își va lansa oficial candidații de primar pentru alegerile locale, din orașele Ocna Mureș, Aiud, Blaj și Zlatna. (N.I.T.)
Recolte bune de grâu pentru 2004
      Premizele pentru noul an agricol sunt optimiste și sunt speranțe ca producția de grâu din 2004 să fie, la nivel național, de aproximativ 7 milioane de tone. Aproape 80 la sută din culturile înființate în această toamnă sunt răsărite, densitatea este foarte bună, iar grâul răsărit este deja înfrățit. Factorul climatic este determinant și dacă vremea va ține cu lucrătorii ogoarelor sunt șanse ca producția de grâu a anului viitor să fie foarte bună. Poate atunci nu se va mai recurge la scutirea de taxe vamale a grâului importat, facilitate care nu este deloc în avantajul consumatorului, pentru că prețul pâinii crește nejustificat, iar calitatea și gramajul acesteia sunt într-o continuă scădere. (A.D.T.)
Conferința Asociației Județene "Cultul Eroilor"
      La Cercul Militar din Alba Iulia va avea loc joi, 27 noiembrie a.c., de la orele 10,00, Conferința Asociației Naționale "Cultul Eroilor", Filiala Alba și Adunarea lunară a cadrelor militare în rezervă și în retragere. Ordinea de zi va cuprinde prezentarea activității organizației în perioada 2000-2003, propuneri pentru alegerea Consiliului Județean al Filialei Alba și a Biroului executiv. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.