Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Georgia pe drumul revoluției de catifea
      Programele principalelor televiziuni și fluxurile de știri ale marilor agenții sunt inundate, de sâmbătă, de prezentarea ultimelor evenimente politice care au loc la Tbilisi, capitala Georgiei. Pentru români, urmărirea evenimentelor are rezo­nanțe speciale pentru că "revoluția de catifea" din Georgia are unele similitudini cu revoluția română din 1989. Dar ele se opresc la urmărirea în direct a evenimentelor, la faptul că și la Tbilisi, ca și la București, revolta are ca principal substrat o situație economică foarte grea. Venitul mediu al georgienilor este de 30 de euro pe lună și, în absența unor bogății naturale importante sau a unei industrii cât de cât dezvoltate, revirimentul este destul de greu. Spre deosebire de București (deși Eduard Șevardnadze a fost comparat cu Ceaușescu) la Tbilisi nu s-a încercat reprimarea prin forță a manifestațiilor susținătorilor Opoziției. Poate pentru că, în epoca revoluțiilor din țările Europei Centrale, Eduard Șevardnadze era ministrul de externe al URSS, un colaborator apropiat al lui Mihail Gorbaciov, promotorul Perestroikăi.
    Nemulțumirea latentă a georgienilor a fost însă amorsată de inabilitatea lui Eduard Șevardnadze care, cramponându-se de putere, a falsificat (susțin Opoziția și observatorii străini) rezultatele alegerilor parlamentare desfășurate în 2 și 16 noiembrie. Revoluția georgiană, în faza ei spectaculoasă, a durat destul de puțin, duminică seara președintele contestat dându-și demisia și plecând din Tbilisi "acasă". Orice o fi însemnând acest "acasă". Plecarea lui deschide un nou drum al evoluției acestui mic stat caucazian spre democrație. Pri­mul pas va fi organizarea, conform prevederilor Constituției georgiene, de alegeri prezidențiale în termen de 45 de zile, a anunțat deja președintele interimar al Georgiei - Nino Bur­jdanadze, cea care până acum a îndeplinit funcția de pre­ședinte al vechiului Parlament de la Tbilisi. De asemenea, există posibilitatea organizării de noi alegeri parlamentare pentru că ieri partidele Opoziției au depus o contestație a valabilității scrutinului precedent, care a declanșat de altfel revolta.
    Dincolo de legitimarea puterii cucerite, problemele care stau în fața Opoziției, condusă de liderul radical Mihail Șaakașvili și de liderul moderat Nino Burjdanadze, sunt destul de mari. Am vorbit deja de economia șubredă. Ei i se adaugă gestionarea conflictelor cu separatiștii din Abhazia și Osetia, care până acum au fost ținute sub control, cu diplomație, de președintele Șevardnadze. Același președinte care a reușit să aducă Georgia mai aproape de aderarea la NATO, un argument greu în acest sens fiind poziția geo­strategică importantă a Georgiei, pe aici preconizându-se și construirea unui oleoduct pentru transportul țițeiului din zona Mării Caspice spre un port din Marea Neagră. Se dorește astfel diminuarea dependenței economiei mondiale de petrolul din frământata regiune a Golfului Persic. Pe de altă parte, revoluția de la Tbilisi poate constitui un exemplu pentru opoziția din celelalte state ale regiunii caucaziene sau din Asia Centrală, dar și un imbold pozitiv pentru planurile SUA de democratizare a acestora.
Anca DINICĂ