Ultima oră

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Penitenciarul Aiud a fost descoperită o
Groapă comună conținând 7 schelete reînhumate
Se presupune că oamenii reîngropați acolo au murit în condiții neelucidate, cu mai bine de 50 de ani în urmă
      Potrivit informațiilor furnizate de directorul Penitenciarului Aiud, magistrat Viorel Comăniță, ieri dimineață s-a descoperit, pe raza teritorial administrativă a închisorii, o groapă comună de dimensiuni 1/1,70 m, în care se aflau mai multe schelete umane. Magistratul Comăniță ne-a declarat că muncitorii care efectuau lucrări de consolidare a zidului penitenciarului (săpau gropi pentru montarea unor stâlpi de susținere) au sistat lucrul și au fost anunțate poliția, procuratura și medicina legală. Medicul legist prezent la fața locului ne-a informat că în groapa comună descoperită lângă zidul penitenciarului se află, după toate probabilitățile, între 4 și 7 schelete reînhumate (schelete umane care au fost dezgropate din locul în care au fost în­humate inițial și îngropate ulterior în groapa comună des­coperită). Deocamdată au fost descoperite 4 cranii umane. Medicul legist a precizat că oasele aparțin unor oameni care au murit de mai bine de 50 de ani, iar pe osatură nu s-au descoperit urme de violență.
    Demn de menționat faptul că scheletele (reînhumate) au fost descoperite în zona intersecției spre Ciumbrud, destul de departe de celebrul cimitir în care erau îngropați deținuții decedați în perioada instaurării dictaturii comuniste în România, Râpa Robilor. Supoziția că, pe locul în care a fost descoperită ieri groapa comună, să fi fost - chiar și acum 50-100 de ani - un cimitir, a fost infirmată de istoricii aiudeni. Potrivit in­formațiilor pe care le deținem, în incinta Penitenciarului Aiud, din 1948 încoace, au existat doar trei chilii în care se oficiau slujbe religioase (eventual) pentru cei decedați. Cei morți în închisoare erau înhumați în cimitirul Râpa Robilor, de la marginea Aiudului, unde erau aruncate, în gropi comune, trupurile celor care mureau în închisoare, din cauza torturilor și a condițiilor inumane de detenție, în perioada de instaurare a regimului comunist. Nu se știe numărul lor. Numele lor, nici atât. Se știe numai că, atunci când se săpa câte un mormânt nou în cimitir, se întâmpla ca lopețile groparilor să se lovească de osemintele câte unui astfel de nefericit.
    Acum, prin strădania foștilor deținuți politici, Râpa Robilor este străjuită de un impresionant monument acoperit cu marmură albă, numit "Calvarul Aiudului". Pereții interiori ai monumentului sunt tapetați cu numele - câte se cunosc - ale celor uciși în detenție, în timp ce la baza monumentului se găsește un osuar, în care sunt depozitate osemintele, pe măsură ce sunt recuperate din fostele gropi comune. Fără a ne lansa în alte supoziții, vă reamintim că Penitenciarul Aiud a fost construit acum 207 ani, de Maria Tereza.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA
Florin ROMAN

Războiul pesedisto-pesedist
      Liviu Stoica versus Cornel Filipescu
      Perioada post-Ioan Rus din PSD Alba este caracterizată de aceste lupte interne, care de care mai încinse, starea de tranziție sau de provizorat, cum au definit-o chiar unii dintre membrii săi marcanți, părând a nu se mai termina. O nouă mostră elcoventă în acest sens s-a consumat ieri, la sediul firmei administrate de Mihai Babițchi, un personaj care, în paranteză fie spus, nu s-a resemnat nicidecum cu actualul său statut. În cadrul unei conferințe de presă ce s-a vrut incendiară, consilierul județean Liviu Stoica, fost membru PNȚCD, actualmente membru PSD - a fost cel care a "detonat" o nouă "bombă", acuzându-l pe senatorul Cornel Filipescu, doctor lector universitar în cadrul Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia de plagiat. De menționat că și conf. univ. dr. Liviu Stoica face parte din corpul profesoral al respectivei instituții de învățământ superior, între cei doi existând, conform unor surse, o mai veche rivalitate, Filipescu succedându-i lui Stoica la șefia Catedrei de Sociologie și Asistență Socială, la puțin timp după preluarea puterii de către PSD. Concret, Liviu Stoica își acuză colegul de partid și de universitate că a plagiat mai multe cursuri din domenii în care acesta nu ar avea studiile necesare. Toate aceste aspecte au fost cuprinse într-un do­cument pe care Liviu Stoica l-a adresat Senatului Universității 1 Decembrie, Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție București, Ministerului Educației precum și Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Domnia-sa solicită acestor orga­nisme să verifice activitatea desfășurată de către Cornel Fi­lipescu în ultimii ani. În final, chestionat în legătură cu o posibilă excludere a sa din PSD Alba, având în vedere gravele acuze aduse superiorului său pe linie politică, dr. Liviu Stoica a răspuns că nu se teme precizând totodată că, dacă totuși o asemenea măsură se va aplica, el va face contestație.
Răzvan JURCĂ
Adriana DURIGĂ

În viziunea vicepreședintelui PSD Ion Sasu
"Ședința Consiliului județean al PSD Alba - un adevărat exercițiu democratic"
      Sâmbătă, 22 noiembrie a.c., în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a avut loc ședința Con­siliului Județean al organizației Alba a Partidului Social Democrat. La lucrările consiliului, conduse de președintele interimar, domnul senator Cornel Filipescu, alături de invitatul de onoare, vicepreședintele PSD, domnul Ion Sasu, a fost prezent și secretarul executiv al PSD, deputatul Codrin Ște­fănescu.
    Într-o atmosferă de lucru destinsă și deosebit de con­structivă, în deschiderea ședinței au fost prezentate materialele legate de principalele teme ale ordinii de zi, și anume: par­ticiparea delegației PSD la Congresul Internaționalei So­cialiste de la Sao Paolo (Brazilia), pregătirile pentru aderarea la Uniunea Europeană și obiectivele PSD privind integrarea României, evoluția principalilor indicatori economico-sociali în perioada 2001-2004 pe ansamblul țării și la nivelul județului Alba și informarea privind organizarea și desfășurarea re­fe­rendumului național de aprobare a legii referitoare la revizuirea Constituției. De asemenea, s-a mai abordat și problema par­ticipării organizației PSD Alba la manifestările prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie și anumite aspecte ale vieții de partid.
    Înainte ca cei care și-au exprimat dorința de a lua cuvântul să treacă la microfon, președintele interimar al PSD Alba a cerut asistenței să ia act de demisia din partid a domnului Mihai Babițchi, fost purtător de cuvânt al organizației județene, fapt primit cu satisfacție de majoritatea celor prezenți în sală, deoarece în ultimul timp acesta a fost perceput ca un factor perturbator al activității partidului.
    De altfel, nevoia de stabilitate și de muncă în echipă, cu oameni competenți și dinamici, a fost reiterată în discursurile tuturor celor care s-au adresat participanților la ședința Consiliului Județean al PSD. În acest context, deputatul Codrin Ștefănescu a afirmat: "În PSD Alba lucrurile s-au așezat și sunt foarte clare. Avem acum o echipă de conducere foarte bună. Așteptăm încă 2-3 demisii, pentru ca liniștea deplină, atât de necesară unei bune activități, să se instaureze în partid". Mesaje referitoare la unitate, echilibru și promovarea com­petenței au fost transmise și de vicepreședinții organizației județene, Nicolae Gavrilă, Ioan Popa și Ioan Șolea, precum și de doamna Doina Harda, vicepreședinte al organizației municipale Alba Iulia a PSD.
    Discuțiile deschise și la obiect, care au avut ca temă nu numai realizările, ci și neîmplinirile organizațiilor din județ, au fost apreciate de către vicepreședintele PSD, Ion Sasu, care a calificat ședința Consiliului Județean al PSD Alba ca fiind "un adevărat exercițiu democratic", în timp ce despre președintele interimar Cornel Filipescu a afirmat că este "un om al echi­librului".
    Răspunzând atacurilor lansate la adresa sa de Mihai Ba­bițchi, Ion Sasu a spus: "Nu este nimic adevărat din toate acuzațiile pe care mi le-a adus. Nu am avut niciodată motive de a-mi face procese de conștiință asupra conduitei mele. Am avut într-adevăr poziții de vârf în mișcarea studențească dinainte de 1989. Eu nu-mi reneg trecutul și nu îmi este rușine de trecutul meu. Am lucrat întotdeauna cu bună credință, cu măsură și cu echilibru".
    Aceeași apreciere pozitivă asupra desfășurării ședinței a avut și senatorul Cornel Filipescu, președintele interimar al PSD Alba, care a spus: "Dau o notă maximă ședinței de astăzi. Mie nu îmi plac ședințele monotone, iar astăzi, aici s-au discutat probleme foarte importante pentru organizația noastră, inclusiv aspecte negative. Vă cer ca, împreună, să dinamizăm organizațiile locale, în așa fel încât fiecare membru de partid să devină util organizației din care face parte". (Biroul de presă al PSD Alba)
Liga Studenților împotriva violenței
      Astăzi începe și la Alba Iulia cam­pania regională "16 zile internaționale de activism împotriva violenței". Atenția se va con­centra asupra violenței împotriva femeii și de aceea cam­pania, care va dura până la 10 decembrie, este coordonată de Asociația pentru Promovarea Femeii din România. Pentru municipiul Alba Iulia, coordonatorul campaniei este Liga Stu­denților din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. (A.D.)
S-a confirmat oficial
Sofia Știrban, director general la Muzeul Unirii
      În cursul zilei de ieri, consilierii județeni au confirmat-o oficial în funcția de director general al Muzeului Național al Unirii, pe doamna Sofia Știrban, care a obținut cea mai mare notă la concursul organizat pentru acest post. Confirmarea a fost făcută cu unanimitate de voturi, cei prezenți apreciind profesionalismul și CV-ul impresionant al noii directoare. Cu toate acestea, consilierii au avut nevoie de mai bine de o oră și zece minute pentru a aproba acest proiect de hotărâre. (F.R.)
Accidente de muncă la Zlatna și Aiud
      Inspectorii din cadrul ITM Alba au fost sesizați joi, 20 noiembrie, în legătură cu producerea unui accident de muncă la Ampelum Zlatna, secția metalurgie. Florea B., în vârstă de 34 de ani, topitor la firma amintită, a fost stropit cu lichid incandescent în timp ce executa operațiunea de astupare cu argilă refractară a pragului de la fanta de zgură, producându-i arsuri în zona gâtului și a toracelui. Chiar dacă muncitorul avea o vechime de 15 ani la locul de muncă respectiv, s-a dovedit că nerespectarea normelor de protecția muncii poate conduce la accidente cu urmări deosebit de grave. Celălalt accident s-a produs la SC Maranatha SRL Aiud, unde Ciprian T., 29 de ani, lucra ca muncitor necalificat. În timp ce se apleca pentru a lua o bucată de lemn pe care o tăia un coleg, a fost atins la față și accidentat. Accidentaților le-au fost acordate îngrijirile medicale necesare și se află în afara oricărui pericol. (A.D.T.)
"Fii bun de Crăciun"!
Acesta este un apel adresat de bisericile creștine, în cadrul programului "Un dar pentru Hristos"
      Miercuri, 26 noiembrie 2003, ora 10,00, la Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia va fi organizată o conferință de presă care marchează demararea campaniei de strângere de fonduri intitulată "Fii bun de Crăciun", având ca obiectiv ajutorarea unui număr de 2.000 de copii proveniți din familiile sărace. Acțiunile cuprinse în programul campaniei se vor des­fășura în perioada sărbătorilor de iarnă, în 17 orașe din județele Alba și Mureș, iar la acestea vor participa aproximativ 200 de voluntari, care vor amplasa cca. 120 de urne în cele mai mari magazine și vor lipi peste 2.000 de afișe. Campania din acest an, intitulată "Fii bun de Crăciun", face parte din programul cu caracter permanent "Un dar pentru Hristos" și este cea de-a cincea acțiune umanitară comună derulată de patru asociații reprezentând cele mai importante biserici creștine din județul nostru: ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică și evanghelică (Asociația "Filantropia Ortodoxă"- Alba Iulia, Organizația "Caritas"- Arhidioceza Romano-Catolică, Organizația "Caritas" Mitropolitan Greco-Catolic și Societatea de Ajutorare "Diakonia" Alba Iulia). (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.