Prima pagină Ediția din: 25.11.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mare dilemă în urma ședinței de ieri a Consiliului județean
S-a privatizat sau nu SC DPL SA Alba?!
Apropierea campaniei electorale a transformat ședințele de consiliu în ring de... confruntări penibile
      Apropierea anului electoral se simte cel mai bine la nivelul Consiliului județean, for în care este reprezentată majoritatea partidelor politice. Nu există ședință care să nu degenereze, în care să nu domine haosul și, din păcate, chiar lipsa de responsabilitate și maturitate politică. Poezia este aceeași de fiecare dată, la fel și actorii, diferă doar temele divergente. Puterea acuză PNL și PD de destabilizare, în timp ce Opoziția vorbește tot mai des de abuz, încălcarea dreptului la liberă exprimare, totalitarism și, nu în cele din urmă, ilegalități. Nici ședința de ieri nu a făcut excepție de la regulă, totul degenerând în haos, spre finalul ei, când s-au pus în discuție proiectul de hotărâre referitor la privatizarea SC "Drumuri și Poduri Locale Alba" SA și desemnarea mandatarului CJ în AGA la societatea amintită. La propunerea vicepreședintelui Ioan Florea, acest proiect de hotărâre a fost supus aprobării pe articole. Dacă acestea au trecut la vot, nu știm ce să credem în privința votului final, care a fost secret, întrucât puterea spune că proiectul în sine a fost validat, în timp ce opoziția afirmă că privatizarea la Drumuri a căzut, întrucât nu au fost realizate cele două treimi necesare pentru adoptare. Comisia de validare a precizat că au fost 24 de votanți, deși în sală erau 28 de consilieri. 21 de voturi au fost pentru privatizare, iar 3 au fost anulate. PNL și PD susțin că pentru a fi adoptat proiectul erau necesare 26 de voturi pentru.
    Președintele liberalilor, Teodor Atanasiu, și-a exprimat nemul­țumirea în legătură cu faptul că în sală au fost împărțite mai multe buletine de vot decât numărul consilierilor prezenți, iar votul a decurs după modelul din Parlament, când se votează cu cartela aleșilor care nu sunt în sală. Regretabil este faptul că, în timp ce se dezbătea o asemenea problemă importantă, haosul a devenit de nestăpânit, chiar și de către președintele Eugen Popa, care a lansat mai multe apeluri la restabilirea ordinii. Nu a fost respectat nici liderul consilierilor PNȚCD, Iuliu Hada, care dorea să citească o notă de protest, în care aducea și unele acuze PNL, PD, PUR și, pe alocuri, PSD, el fiind întrerupt în permanență. Nu l-a ajutat foarte mult nici microfonul pentru că vacarmul era prea mare. Totuși, una dintre afirmațiile sale, conform căreia reprezentanții PD în AGA la SC DPL SA Alba ar fi vinovați de întârzierea procedurii de privatizare, a fost auzită și a stârnit reacția lui Alexandru Danciu, consilier PD. Acesta i-a cerut colegului său să spună ce re­pre­zentanți a avut PD-ul în AGA, iar dacă nu a avut, i-a cerut lui Hada să-și ceară scuze, gratulându-l cu afirmația "Sunteți un mincinos!".
    Ne cerem scuze față de PNȚCD că nu am prea priceput despre ce era vorba în comunicat, din cauza vacarmului, dar am înțeles că nota de protest va fi prezentată azi într-o conferință de presă. Hada a dorit totuși să precizeze că grupul de consilieri PNȚCD dă dovadă de seriozitate și nu este adeptul cancanurilor politice, adăugând că partidul din care face parte și-a trimis reprezentanții în AGA pentru ca să urmărească și să dinamizeze procesul de privatizare de la SC DPL SA Alba. Din păcate, atmosfera a fost tulburată și bruiată aproape în permanență de unul sau doi consilieri trandafirii care fie erau prea meticuloși, fie și-au făcut încălzirea înainte de ședință, în altă parte decât în sala de conferințe a hotelului "Parc". Că haosul și dezordinea au devenit deja tradiționale la ședințele Consiliului județean ne-au confirmat chiar și aleșii, președintele Popa spunând că "așa nu se mai poate", în timp ce, vorbind despre lipsa unor consilieri de la vot, consilierul PSD Hăljoni a declarat că "este vorba de lipsă de bun simț și de neseriozitate". Dacă așa stau lucrurile acum, în perioada postului, ne gândim cum vor arăta ședințele de Consiliu județean în cursul anului viitor, când vor avea loc alegeri.
Florin ROMAN

Spitalul județean va avea tub Roentgen
Bolnavii nu vor mai fi obligați să plece în alte județe pentru o tomografie
      În cursul zilei de ieri, a avut loc licitația pentru desemnarea câștigătorului care va pune la dispoziția Spitalului județean tubul Roentgen necesar tomografului. Licitația a fost câștigată de firma Medrom SRL București, cu suma de 25.400 de Euro, inclusiv TVA. Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că firma câștigătoare a oferit o garanție de 40.000 de secțiuni, sau un an de garanție. "Prin achiziția acestui dispozitiv vor fi salvate numeroase vieți omenești, iar bolnavii nu vor mai fi obligați să se deplaseze la Cluj sau la Sibiu pentru o tomografie. În plus, se va face o economie importantă de fonduri, care se cheltuiau cu transportul", a mai spus Ioan Florea.(F.R.)
Ieri, la sediul Prefecturii
Sindicaliștii SC Uteps și-au reluat protestele
      În cursul zilei de ieri s-a consumat un nou episod din seria protestelor declanșate de sindicaliștii de la SC Uteps cu mai mult timp în urmă. Aproape 100 de persoane au plecat în jurul orei 9.00 din curtea fabricii și s-au îndreptat spre Prefectură, unde au poposit peste 40 de minute. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirea vizavi de neincluderea societății Uteps pe lista anexă referitoare la disponibilizările colective. Oamenii au părăsit locul după ce pre­fectul Mugurel Sârbu, care a coborât în mijlocul lor, le-a promis că în proxima ședință de guvern se va lua în discuție și problema societății albaiuliene.(R.J.)
Emil Boc și Petre Roman la Alba Iulia
      Chiar dacă președintele Partidului Democrat - Traian Băsescu nu se va afla de 1 Decembrie la Alba Iulia (preferând să săr­bătorească Ziua Națională a României la București, unde este primar) PD va fi reprezentat la vârf în Cetatea Unirii. Și-au anunțat deja prezența, la Alba Iulia, Emil Boc - președintele executiv al PD și fostul președinte al partidului - Petre Roman. (A.D.)
PUR organizează la București
"Greva Patronilor"
      Joi, 27 noiembrie 2003, ora 12.00, în Piața Revoluției din București se va desfășura "Greva Patronilor", mișcare de protest organizată de Partidul Umanist din România. Ec. Nicolae Popa, președintele PUR (social-liberal) Alba, îi invită cu această ocazie pe toți întreprinzătorii privați din Alba, indiferent de opțiunea lor politică, să participe la această mișcare de protest. (N.I.T.)
17 miliarde de lei report la jocul 6/49
      Românii au reluat goana după miliardele de lei oferite de Loteria Națională la jocul 6/49, însă extragerea de duminică nu a avut un câștigător. Cele șase numere - 19, 17, 27, 3, 31, 15 - s-au dovedit ghinioniste pentru participanți, astfel că reportul a ajuns în acest moment la aproape 17 miliarde de lei.
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.