Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Lecția de unitate a marilor înaintași
      Noi, românii, am stat întotdeauna cu fața spre istorie, verticali și neînduplecați. Ne-a unit din cele mai vechi timpuri ideea de unitate, de românism, de păstrători ai aceleiași limbi daco-latine, a tot ce era românesc: portul, obiceiurile, cre­dința în Dumnezeu, chiar dacă timpurile, în vârtejul lor viforos, ne-au despărțit vremelnic pe unii de alții. Gândeam și cutezam la ziua în care vom fi toți fiii aceleiași patrii, am lucrat cu persuasiune asupra noastră înșine. Ne-a dăruit Dumnezeu și cu bărbați luminați și învățați care au lucrat unii cu arma minții, alții cu uneltele războiului pentru a ne scutura de jugurile străine și a ne uni sub cupola acelorași idealuri sfinte și în hotarele primite de la înaintași. Dacă ideea de unitate nu ar fi funcționat, n-ar fi fost acel liant care să facă din eroii și martirii neamului, din domnitorii și voievozii noștri, tot atâtea coloane vii pe care s-a sprijinit visul Unirii, azi am fi niște insulițe ale nimănui într-o mare de etnii. Oricum, suntem și acum o insulă de latinitate într-o mare slavă, dar cu canale de comunicație, dus-întors, cu marile culturi și ci­vilizații occidentale, cu marile democrații. A fost, poate, tocmai geniul acestei nații de a supraviețui la confluența turbulentă, la acest uriaș flux și reflux al marilor conglomerate multinaționale din sud, răsărit și vest. Spre gloria acestui popor și a eroilor săi a știut să țină timona pe marea dezlănțuită a timpurilor și să evite naufragiul.
    N-a fost simplu defel. A fost nevoie de prudență și diplomație, de ajutorul lui Dumnezeu. Tot așa cum o con­tribuție uriașă la menținerea pe valurile învolburate ale istoriei a avut-o cultura în toate expresiile ei. Limba și sentimentul stenic că aparținem unei patrii comune ,unui popor care, deși adesea îngenuncheat, a avut puterea să se verticalizeze și s-o ia de la capăt. Aceasta poate că e marea virtute morală a acestui brav popor din acești Balcani frământați.
    Pe masa unității naționale Ardealul a adus ofranda sa de luptă și jertfă, începând cu marea și sacrosanta faptă a lui Mihai Vodă Viteazul care a pus pecetea unirii celor trei țări românești, aici, la Alba Iulia. Gestul și fapta lui glorioasă aveau să lucreze benefic asupra Unirii celei Mari cu trei sute de ani mai târziu. Au fost să fie cărturarii Școlii ardelene, mesajul Blajului iluminist ce a lăsat românilor de dincoace și de dincolo de Carpați că ne tragem cu toții de la Râm și că numai cunoscându-ne originile limbii, o adevărată locomotivă ce avea să-i apropie pe cei din Ardeal spre România, apoi reflexul asupra trezirii românismului din marea enclavă a habsburgilor. În acest șuvoi de istoricitate lingvistică și filo­logică s-au revărsat afluenții pașoptismului și îndeosebi a Marii Adunări de la Blaj din 13-15 mai 1848 care a scris primul certificat de naștere al Unirii Ardealului cu țara.
    Desigur că actul de apoteoză s-a semnat la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, unde nădejdile și suferințele de veacuri luară sfârșit o dată cu Proclamația Marii Uniri. Românii au dovedit că sunt mai puternici decât vitregiile vremii. Unirea de la 1 Decembrie 1918 s-a întărit și cimentat cu fiecare an și iată-ne, acum, la 85 de ani de la acea memorabilă zi, că suntem mai strâns uniți ca oricând. Și mai mult decât atât, România, cu înfloritorul său Ardeal, joacă un rol geo-politic de mare anvergură pe scena politică a lumii. Alianța cu NATO, apropiata aderare la Uniunea Europeană vor pro­pulsa România acolo unde au visat-o părinții și strămoșii noștri. Numai că e nevoie să vină un imbold și dinăuntrul nației, prin voință unanimă, muncă fără preget, eliminarea răului, a urii care mai există între oameni, a politicianismului ieftin și de paradă care se mai face uneori simțit. Să învățăm din marea lecție a demnității și unității naționale predată de înaintași!
Gheorghe JURCĂ