Prima pagină Ediția din: 26.11.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Veniți, români, la Mecca noastră, veniți la Alba Iulia în Ardeal!
Interviu cu dr. ing., ec. Liviu Mugurel SÂRBU, prefectul județului Alba
      Sârbu- Ne aflăm în preajma celei mai mari sărbători a poporului român - 1 Decembrie. În calitate de cea mai autorizată voce a județului Alba, vă rugăm, d-le prefect, să ne spuneți cum s-au pregătit amfitrionii pentru a fi la înălțimea acestui mare eveniment național?
    - Aș vrea să vă spun că având în vedere că anul acesta se împlinesc 85 de ani de la Marea Unire, atât Guvernul cât și Pre­ședinția României au acordat o maximă atenție sărbătorii de la Alba Iulia. E vorba în primul rând de alocarea sumei de 230 de miliarde de lei numai pentru a repara și a da o haină nouă, de gală, simbolicelor edificii legate de Marea Unire. Este vorba în principal de refacerea fațadei Muzeului Național al Unirii, a Sălii Unirii, a Catedralei Ortodoxe. De asemenea a fost refăcut complet pavajul Parcului Unirii - locul unde se va desfășura majoritatea mani­fes­tărilor dedicate gloriosului jubileu. Având în vedere cifra rotundă a aniversării, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 (în fața Parcului U­nirii) se va desfășura o amplă paradă militară în care vor defila soldați ai principalelor arme, autoblindate, avioane, elicoptere. Într-un cuvânt vor trece prin fața înalților oaspeți din fruntea Guvernului și a Președintelui țării, a numeroșilor participanți la sărbătoare, peste 1.000 de soldați aparținând diferitelor instituții de învățământ superior militar din România. Întreaga tehnică militară aeropurtată este de cea mai nouă generație.
    Din păcate întrebarea dumneavoastră comportă un amplu expozeu pentru a putea fi exact și convingător. În plan cultural-artistic, aș vrea să trec în revistă expozițiile de pictură, grafică și desen, sesiuni studențești, expoziții de carte veche și alte obiecte de patrimoniu, un salon internațional de pictură, un concert extra­ordinar de colinzi, spectacole de folclor și muzică tânără, Crosul Unirii, depuneri de coroane și jerbe de flori la Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, precum și la cimitirul eroilor. De un interes aparte se va bucura "Congresul spiritualității românești", la care vor participa cu referate și comunicări științifice din țară și diasporă peste 200 de personalități. Din România, Republica Moldova și Serbia vor participa 41 de academicieni. Vor fi prezenți 450 de invitați reprezentând 85 de organizații, asociații, societăți, publicații bisericești și laice, radiouri și posturi de televiziune din peste 30 de țări ale lumii. Să amintesc în treacăt că în cinstea acestei mari sărbători au fost tipărite o serie de publicații omagiale, pliante, care credem noi vor face să vibreze profund sentimentele de cuget și simțire românești.
    Ca un fapt inedit, spre deosebire de anul trecut am renunțat la ideea organizării unui dineu oficial, desfășurat în afara mulțimii, în favoarea unei mese populare, cam așa cum s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918. La acest megadineu oferit în aer liber vor fi servite 20.000 de sarmale, 10.000 de porții de cârnăciori cu fasole și aproape 2 tone de vin ce va fi servit în căni de porțelan cu tricolor și inscripția "1 Decembrie 2003 - Alba Iulia". Pentru a evita aglomerarea vor fi amenajate 30 de puncte de desfacere, majoritatea în corturi militare. Vreau să subliniez că la organizarea de excepție a întregului evantai de manifestări și-au dat mâinile frățește, fără să țină seama de culoarea politică atât Prefectura județului, cât și Consiliul județean și Primăria municipiului Alba Iulia.
    - Unitatea de neam și de țară, de cuget și simțire au fost prezente în spațiul sufletesc românesc după 1 Decembrie 1918. Care este impactul acestui mare eveniment de însemnătate crucială asupra prezentului frământat prin care trece România?
    - Cu adevărat acest eveniment cu semnificații majore în viața națiunii române trebuie să constituie un impuls permanent, un imbold, un liant care să coaguleze toate energiile națiunii, spre a da o perspectivă luminoasă dezvoltării societății noastre în următorii ani. Din păcate mai există sărăcie, o mare discrepanță între o pătură socială destul de redusă dar bogată și marea masă a românilor, birocrația din unele instituții ale statului le creează oamenilor greutăți, suferințe, nedreptăți. Dacă nu ne vom strădui să reducem sau chiar să lichidăm aceste fenomene, nu vom putea spune că suntem demni de temerarele acte și fapte de curaj, de jertfă și sacrificiu ale înaintașilor noștri.
    - În ideea susținută și de Constituția României, readaptată și armonizată la valorile europene se spune că România este un stat național unic și indivizibil. Cum ați comenta din această perspectivă inițiativa radicalilor maghiari, orchestrată de Budapesta de a înființa "Ținutul Secuiesc", ca o enclavă, o regiune separată pe harta României?
    - Desigur că nu împărtășesc inițiativa radicalilor maghiari. Dar o atare chestiune nu trebuie să ne sperie. Peste tot în lume chiar și în țările foarte democrate există grupuri xenofobe, extremiste care promovează astfel de idei. Important este că astfel de inițiative deșănțate care contravin legislației în vigoare să fie anihilate din fașă, pentru ca ele să nu afecteze în timp interesele statului român. Am însă convingerea că atât reprezentanții minorității maghiare sau alte naționalități care trăiesc în prezent în țara noastră sunt buni și loiali cetățeni români care nu împărtășesc aceste idei extremiste.
    - D-le prefect, acum o întrebare ceva mai delicată: s-a tot vorbit în anii de după Revoluție de edificarea la Alba Iulia a unui Monument al Unității Naționale. Considerați că mai este acest obiectiv de actualitate, din moment ce PSD-ul aflat în două legislaturi la putere nu a făcut nimic în această direcție?
    - Afirm cu tărie că un astfel de monument este binevenit în Capitala de suflet a românilor și asigur locuitorii orașului, ai județului că el va fi realizat mai devreme sau mai târziu. Consider însă că orice investiție trebuie bine gândită și implementarea ei trebuie să plece de la posibilitățile bugetului și inclusă într-o ierarhizare a priorităților. Indiferent de perioada în care ne aflăm apreciez ca orice cetățean român, că în momentul în care bugetul ar permite, construirea Monumentului Unității Naționale va fi realizată în cel mai scurt timp.
    - Ce oficialități de prim rang ale națiunii vor fi prezente pe 1 Decembrie la Alba Iulia, având în vedere că e un an jubiliar? Și apoi care ar fi momentele de rezistență, cu mare impact la public din întregul evantai de manifestări dedicate acestei însemnate zile?
    - Așa cum s-a mai scris în presă ne vor onora cu prezența președintele României, Ion Iliescu, prim-ministrul Adrian Năstase, precum și alți membri ai guvernului, parlamentului, personalități politice ale României. Referitor la partea a doua a întrebării, mi-e greu să aleg una sau două dintre manifestări, eu zic că toate sunt interesante și vor merge la inimile și sufletele românilor ce vor fi prezenți pe Platoul Romanilor din sfânta și eterna Cetate a Albei Iulia.
    - Doriți în final să adresați un mesaj celor care vor veni la Alba Iulia, această Mecca a neamului românesc?
    - Îmi fac o datorie de suflet și de conștiință, de bun român, de a le ura tuturor celor ce ne vor onora cu prezența un Bun venit în Capitala de suflet a românilor de pretutindeni, urându-le să se simtă cât mai bine, să trăiască clipe de neuitat și să poarte în suflet dragostea pentru orașul cu nume de simbol, de primordialitate mitică în inimile tuturor românilor. Am omis să spun că manifestările de pe "Câmpul lui Horea" se vor finaliza printr-un superb foc de artificii, care vine să încununeze în chip apoteotic o mare sărbătoare națională a poporului român. Trăiască de-a pururi Marea și Eterna Unire de la Alba Iulia!
A consemnat Gheorghe JURCĂ

Banii alocați pentru 1 Decembrie, motiv de dispută în Consiliul județean
      Consilierul liberal Teodor Atanasiu a propus ca suma de 150 de milioane de lei cu destinația salarii pentru personalul Centrului de Creație Populară Alba să nu mai fie alocată, dar acest lucru a căzut la vot. Acestei instituții i-au fost repartizate de la nivel județean suma de 1,7 miliarde de lei în vederea susținerii financiare a spectacolelor omagiale și folclorice de la 1 Decembrie. Atanasiu a reclamat faptul că gradul de realizare a veniturilor proprii este de aproximativ 85 la sută, și din acest motiv nu vor fi bani pentru aplicarea altor hotărâri adoptate de CJ Alba. Președintele CJ Alba, Eugen Popa, a declarat că Guvernul a alocat peste 220 de miliarde de lei pentru manifestările de la Alba Iulia, așa că și județul poate da 1,7 miliarde de lei pentru aceste spectacole. Din acești bani, 300 de milioane de lei sunt destinați Salonului internațional de pictură "1 Decembrie", iar 100 de milioane de lei pentru Albumul creatorilor populari din județul Alba.(F.R.)
Majorarea tarifelor la apa potabilă
      Consilierii județeni au aprobat în ultima ședință prețurile și tarifele ajustate pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare, prestate de SC APA CTTA SA, și care se aplică retroactiv, începând cu data de 1 noiembrie a.c. Prețurile au fost majorate ca urmare a creșterii tarifelor materiilor prime și materialelor, la energie electrică, gaz etc., ele fiind aprobate și de Autoritatea națională de reglementare pentru serviciile publice de gospodărire. La Alba Iulia, prețul apei a crescut cu 3,5 la sută, adică de la 2005 lei/mc la 2077 lei/mc. Creșteri mai semnificative se înregistrează la Ocna Mureș și Câmpeni, unde Apa CTTA SA are și distribuția. Aici se majorează tarifele atât la apă potabilă cât și la canal.(F.R.)
4,62 miliarde de lei pentru protecție socială
      CJ Alba a aprobat redistribuirea sumei de 4,62 miliarde de lei către localitățile care înregistrează mari întârzieri la plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Acești bani au fost disponibilizați de CL Abrud-4 miliarde de lei, CL Gârbova-600 de milioane de lei și CL Ciugud-20 de milioane de lei. Solicitarea de suplimentare de fonduri pentru asistență socială la nivel județean este de 21 de miliarde de lei. În cursul acestui an, județul Alba a cheltuit pentru asigurarea ajutorului social, a încălzirii locuințelor și susținerea sistemului de protecție a persoanelor cu handicap, suma de...194,3 miliarde de lei.(F.R.)
Site demn de o primărie europeană
      Primăria Alba Iulia le-a făcut o surpriză plăcută internauților: și-a schimbat complet siteul (www.apulum.ro). Culmea, l-a schimbat în bine! Acum, atât localnicul, cât și cel care ia prima dată contact cu localitatea fanion a județului, află o mulțime de informații utile și despre istoria Capitalei de Suflet a Românilor.
    Chiar dacă e în prag de sărbătoare, când se presupune că se scrie numai de bine, noi nu mergem pe presupuneri, ci pe ce-am constatat că nu e chiar cum trebuie în site. În primul rând, ca instituție a statului, diacriticile n-ar trebui să lipsească. O altă scăpare este faptul că nu sunt folosite culorile orașului, alb-albastru. O greșeală de programare este în una din pagini, unde dacă vrei să cauți o firmă din Alba Iulia ești teleportat în siteul firmei care a făcut siteul Primăriei albaiuliene. Însă cel mai neplăcut pentru vizitatorul dornic de informații despre Alba Iulia este să constate că nu poate accesa siteul, cum se întâmplă și la ora la care scriu aceste rânduri. Oricum, însă, nu se poate să nu remarcăm că este cel mai bun site al unei primării din județ!
Florin SILEA

Lansarea candidatului PNL la Primăria Aiud
      Duminică, 30 noiembrie 2003, ora 12.00, președintele Partidului Național Liberal, domnul Theodor Stolojan, împreună cu organizația locală PNL din Aiud, va lansa candidații PNL pentru funcțiile de primari și consilieri locali. Întâlnirea președintelui Stolojan cu cetățenii Aiudului va avea loc la Casa de cultură Aiud, unde PNL va oferi un spectacol folcloric susținut de solistul Nicolae Furdui-Iancu, alături de câțiva tineri interpreți. (N.I.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.