Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Merci, Georgia
      Dacă "revoluția de catifea" din Georgia a determinat pos­turile românești de televiziune să-și întrerupă fără milă emisiunile din 22 și 23 noiembrie, mass-media noastră a fost mult mai reticentă față de evenimentele din Republica Mol­dova deși, marți, 25 noiembrie, era gata-gata să asistăm la federalizarea țării surori. Faptul că puterea de la București, care aruncă în fiecare zi pe piață câte un calendar electoral și alte propuneri abracadabrante, numai bune de încâlcit mințile opoziției, a tăcut mâlc este poate expresia unui spirit diplo­matic în defensivă față de acuzele virtuale ale rușilor și rusofonilor privind amestecul în treburile interne ale Mol­dovei. Presa, în schimb, nu știu ce scuză mai are, cu excepția contaminării de prudența diplomatică.
    Având în vedere apatia, ca să nu zicem indiferența ro­mânească față de problemele fraților de peste Prut, poate că ar trebui să-i mulțumim Georgiei pentru sprijinul indirect oferit acestora prin exemplul propriu. Astfel, marți, 25 noiembrie, respectiv în ziua în care la Chișinău urma să fie semnat, în prezența președintelui rus Vladimir Putin, actul de federalizare a Republicii Moldova, câteva mii de persoane au ieșit în stradă scandând "Nu federalizării", "Putin, nu uita, Basarabia nu-i a ta", "Putin ocupant, Voronin trădător". Manifestanții au pichetat clădirea Președinției, au blocat circulația pe bulevardul central Ștefan cel Mare și au mărșăluit apoi spre Ambasada Federației Ruse, incendiind un drapel rusesc și mai multe portrete ale președintelui Putin. Aceste acțiuni de protest au fost organizate de Comitetul pentru Apărarea Independenței și Constituției Republicii Mol­dova, format în disperare luni, la Chișinău, de majoritatea partidelor de opoziție și de mai multe organizații neguvernamentale care au cerut demisia președintelui Voronin, dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. În aceste condiții, dar și pe fondul evenimentelor din Georgia, Vladimir Putin și-a amânat până la o dată neprecizată vizita programată pentru marți, la Chișinău. Voronin a dat și el înapoi după întrevederea cu unii lideri ai opoziției, declarând că, cel puțin până la summitul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care va avea loc la Maastricht în zilele de 1 și 2 decembrie, nu va semna Memorandumul. De menționat că OSCE a anunțat luni seara că nu poate susține planul rus de soluționare a conflictului din Transnistria, din cauza re­zer­velor serioase pe care le au mai multe state membre.
    Este important de știut că planul propus de Moscova pe 15 noiembrie privind reglementarea crizei transnistrene pre­supune constituirea unei federații asimetrice, în care Trans­nistria și Găgăuzia să fie componentele de bază ale unui stat numit Republica Federativă Moldova. În document se pro­pune ca Transnistria să devină o formațiune statală cu organe proprii ale puterii, cu Constituție proprie, buget și sistem fiscal independente precum și cu însemne statale proprii. Până mai ieri, președintele Vladimir Voronin considera că planul Moscovei este "un rezultat al compromisului real dintre părți, principiile federației asimetrice, elementele poli­lingvismului, mecanismele de funcționare a instituțiilor demo­cratice stipulate în proiectul Memornadumului corespunzând plenar intereselor Republicii Moldova". Opoziția este, în schimb, de altă părere, ea susținând că documentul care urma să fie semnat de Voronin și Igor Smirnov, liderul de la Tiraspol, constituie "un amestec brutal în afacerile interne ale Republicii Moldova, care va conduce la destabilizarea de proporții a situației politice din țară, cu consecințe de lungă durată".
Maria Lucia MUNTEANU
Ultima oră
    Dacă marți prezența forțelor de ordine a fost redusă, iar protestul s-a desfășurat fără incidente, lucrurile s-au încins miercuri dimineața, când poliția din Chișinău a intervenit în forță împotriva miilor de persoane care protestau în fața Palatului Prezidențial. Situația la Chișinău rămâne în conti­nuare încordată.