Ultima oră

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ciondănelile politice nu pot astupa gropile
Liberalii contestă în instanță legalitatea privatizării la SC DPL Alba
      Ieri, cinci consilieri județeni ai PNL au semnat și depus la Tribunalul Județean Alba o acțiune judecătorească prin care solicită anularea hotărârii AGA din cadrul SC DPL Alba și a tuturor hotărârilor luate în ultima ședință AGA, considerându-le nelegale. Președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a pre­zentat o parte de motivațiile care au stat la baza acestei acțiuni în instanță: *Adunarea Generală a Acționarilor nu a fost prezidată de președintele Consiliului de administrație sau de vicepreședinte; *Votul nu a fost secret; *Unele buletine de vot au necesitat adnotări de mână, fapt ce conduce la identificarea votanților; * Unii dintre consilieri au primit mai multe buletine de vot; *Au fost luate în calcul și voturile a doi consilieri absenți; Nu toți cei numiți pe funcții au întrunit majoritatea de două treimi; *Nu s-a respectat art. 18 din actul constitutiv al societății. Președintele PNL Alba a considerat că întreaga ședință a fost doar "un joc politic" iar consilierul PNL Georgel Tudose a remarcat numeroase vicii juridice în cadrul aceleiași ședințe. Teodor Atanasiu s-a mai întrebat retoric de ce a fost necesară angajarea unui agent de privatizare și alegerea unui mandatar din partea CJ Alba, în condițiile în care metodologia de privatizare era deja hotărâtă. Practic, se știa că va fi vândut întregul pachet de acțiuni și termenul propus, de privatizare. "Pentru ca să se «îngrașă» agentul de privatizare, mandatarul, și să mai lucreze un pic și aparatul propriu", a opinat liderul liberal.(N.I.T.)
Pentru a-și justifica alianța de conjunctură cu pesediștii
Țărăniștii își atacă foștii aliați
      În cadrul conferinței de presă a PNȚCD din data de 26 noiembrie a.c., dl. Iuliu Hada a făcut câteva precizări în le­gătură cu privatizarea SC "Drumuri și Poduri Locale" (SC DPL), în numele grupului consilierilor țărăniști. Cu atât mai mult cu cât la adresa reprezentanților PNȚCD din Consiliul Ju­dețean au fost făcute în ultima vreme anumite aprecieri "ca­lomnioase și denigratoare". "PNȚCD, a afirmat dl. Hada, a fost și rămâne principalul promotor al privatizării în România, dovada concludentă a acestui fapt fiind reprezentată de finalizarea în perioada guvernării 1996-2000 a privatizării unei bune părți din economia națională gestionată de către FPS la nivel național și județean. Observăm cu tristețe că mai nou un grup de consilieri (mereu aceiași) încearcă să destabilizeze activitatea Consiliului Județean printr-un «joc de-a alba-neagra». Facem referire aici la situațiile în care nu se știe dacă e ședință de Consiliu sau de AGA la SC DPL SA, când de fapt cele două se suprapun, fapt determinat de aplicarea unui statut al societății fără substanță juridică (statut conceput, aprobat și aplicat de cei care astăzi îl critică)".
    În completarea acestor afirmații, președintele PNȚCD Al­ba, dl. Voicu Vasile Bora a descris tabloul complet al luptei politice declanșate în jurul SC DPL, cu cele mai importante elemente și etape ale sale: salariile excesiv de mari ale con­ducerii în condiții de performanțe slabe, necesitatea ce se impunea ca schimbarea să fie făcută după o analiză bazată pe bilanțul contabil al societății, acceptarea la nivelul conducerii a unor persoane cu capacitate managerială recunoscută, in­capacitatea societății de a prelua lucrări prin licitație, din pri­cina datoriilor etc. (I.H.)
De 1 Decembrie la Alba Iulia
Proconsul și Bere Gratis
      Manifestările dedicate aniversării Zilei Naționale a Ro­mâniei la Alba Iulia vor include pe lângă cele oficiale și o mare serbare populară, care va avea loc în zona bastionară a Cetății Alba Iulia. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, ne-a asigurat că s-au luat măsuri pentru ca această sărbătoare să nu fie transformată într-un talcioc. De aceea, în zona bas­tionară nu vor fi primiți decât comercianții cu profil de ali­mentație publică și artizanat. La ora 13.00 va începe un specta­col de muzică pentru tineri, dar nu numai. Primele care vor intra pe scenă, până la ora 18.00, sunt câteva formații de tineri artiști aflați în curs de afirmare. De la ora 18.00 vor concerta soliștii folk Vali Șerban și Florin Săsărman. Spec­tacolul se va întrerupe pe durata jocului de artificii, iar apoi va continua cu nume grele: Proconsul, Desperado, Bere Gratis, Andra, Candy, Exit și Simplu. Întregul concert se va desfășura până în jurul orei 1.00. (A.D.)
Congresul Spiritualității Românești - a doua ediție în Cetatea Unirii
      Refăcând simbolic drumul celor 1228 de delegați care au participat cu credenționale la Marea Adunare Națională, dar și pe cel al celor peste 100.000 de participanți pe care bucuria Unirii celei Mari i-a adus la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, acum, la a 85-a aniversare, români de pretutindeni își dau din nou întâlnire în Cetatea Marii Uniri. Printre ei se vor număra cei aproximativ 450 de participanți la a doua ediția găzduită de Alba Iulia a Congresului Spiritualității Românești. Organizat de Guvernul României, prin Liga Culturală a Românilor, congresul va reuni oameni de spirit, istorici, literați și numeroase personalități din alte domenii ale vieții sociale și culturale a românilor din țară și din diaspora. Congresul va debuta vineri, 28 noiembrie, la ora 11.00, la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia cu lucrările în plen. Apoi, timp de trei zile, vor avea loc lucrările celor patru secțiuni: "85 de ani de la Marea Unire a românilor și perspectiva ei istorică", "Biserica și rolul ei în apărarea unității neamului", "Contribuția școlii la păstrarea limbii, culturii și tradițiilor românilor de pretutindeni" și "Pentru o nouă Românie - factori sociali, politici, diplomatici, economici, turistici și de altă natură în promovarea țării în lumea întreagă". În plus, invitații la congres vor participa la mai multe excursii în locurile de rezonanță istorică din județele Alba și Hunedoara: Râmeț, Blaj, Cîmpeni, Abrud, Sarmizegetusa și Țebea.
Anca DINICĂ

Codrin Ștefănescu respinge ideea unei lovituri de stat în 1989
Declarație politică rostită în 25 noiembrie 2003, în plenul Camerei Deputaților, de secretarul executiv al PSD
      Domnule președinte, stimați colegi,
    Peste câteva zile aniversăm 14 ani de libertate post­co­munistă, 14 ani în care, din păcate, mai există persoane care știrbesc prin atitudinea lor memoria celor care au murit pe baricadele din Decembrie 1989. Care este motivul pentru care aceștia susțin cu înverșunare existența unei lovituri de stat nu îl cunoaștem, însă discursul lor neagă, practic, voința unui popor întreg, manifestarea lui, clar exprimată din acele zile sângeroase ale lui Decembrie. Și dacă ar fi fost într-adevăr vorba de o lovitură de stat, cum se face că primul oraș liber din România a fost, și nu fără vărsare de sânge, Timișoara? Dacă prin argumentele utopice pe care le aduc în susținerea loviturii de stat, aceasta era prevăzută pentru începutul lui ianuarie 1990, putem deduce că în România a avut loc o lovitură de stat la o altă lovitură de stat?! Este absurd și jignitor un astfel de raționament într-un moment în care, la acea vreme, nimeni nu știa nimic, în afară de faptul că ne doream cu toții libertatea, fiind excluse, în nebunia și furia de atunci, acțiuni planificate de înlăturare a cuplului conducător. Starea de nemulțumire a națiunii a condus la Revoluția Română, un act al poporului nostru, legitimat de voința generală și intrat în cărțile de istorie, un act cu care ne mândrim la nivel internațional. Important este faptul că, în inimile noastre și ale celor care au rămas fără cei dragi, în sufletele mamelor care au rămas fără copii, ale copiilor rămași fără părinți sau ale răniților invalizi pe viață, în Decembrie 1989 s-a consumat Revoluția Română anti­co­munistă, declanșată și continuată din dorința de schimbare și promovată de o națiune întreagă, dovadă fiind numărul mare de orașe din țară în care au avut loc mișcări revoluționare. Este păcat ca circul și gălăgia create în jurul acestui subiect, în mod suspect reiterate abia acum, să întunece memoria celor care au plătit cu propria viață libertatea de care ne bucurăm acum cu toții. Cert este că nu ne putem nega propria istorie, iar cei care fac acest lucru sunt pur și simplu niște detractori care pun într-o lumină nefavorabilă un fapt cunoscut și demonstrat chiar la nivel internațional.
Concert extraordinar de colinde
      Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia vă invită să participați vineri, 28 noiembrie, ora 19.00, la un concert extraodinar de colinde. Dedicat aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, concertul va avea loc în Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia. Vor concerta trei dintre corurile care au făcut faima municipiului: Codex Apulum - dirijor prof. Iosif Fiț, Corul Seminarului Teologic "Mitropolit Simion Ștefan" - dirijor arhid. prof. Nicolae Topârceanu și Corul Facultății de Teologie - dirijor pr. lect. Domin Adam. Vor fi prezentate vechi colinde românești dar și prelucrări culte pe temă, semnate de Anton Pann, Valentin Teodorian, Gheorghe Dima, Paul Constantinescu, Friedrich Haendel. (A.D.)
Un băiat, bolnav psihic, s-a pierdut în zona Noșlac-Gura Arieșului
      Marți, 25 noiembrie, în jurul orei 12.00, lucrătorii Postului de Poliție din Lunca Mureș au fost sesizați de Ildico Sabău, din Gura Arieșului, despre faptul că fiul său, Marius, de 17 ani, bolnav psihic, a dispărut de acasă. Intrând pe firul poveștii, polițiștii au constatat că termenul "dispărut de acasă" a fost oarecum impropriu, băiatul dispărând în noaptea de 24/25 noiembrie, de pe hotarul dintre Gura Arieșului și Noșlac. În fapt, Marius venea de la Noșlac, în după-amiaza zilei de 24 noiembrie, împreună cu tatăl său, Gligor Sabău. Deoarece tatăl băuse în Noșlac și l-a prins...oboseala pe drum, s-a așezat pe o grămadă de tulei de cucuruz, la hotarul dintre Gura Arieșului și Noșlac, unde a ațipit. La trezire, bărbatul s-a dus acasă, cu gândul că poate băiatul, bolnav, nimerise drumul spre casă. Aici a dat numai de soția sa, extrem de îngrijorată de în­delungata lor absență. Cum Marius nu a venit peste noapte acasă, Ildico Sabău a sesizat poliția. Semnalmentele băiatului dispărut sunt: 1.70-1.75 m înălțime; constituție atletică, blond cu ochi albaștri. La data dispariției purta o haină de costum de culoare neagră, pantaloni în carouri, cizme de cauciuc de culoare galbenă, fes negru. Răspunde la numele de Marius. Persoanele care îl întâlnesc sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție. (N.I.T.)
Din 2004
Impozite și amenzi plătite pe internet
      De anul viitor, declarațiile de impozit pe venitul global, precum și declarațiile vamale vor putea fi completate on-line. De asemenea, tot apelând la facilitățile oferite de internet, din 2004 se poate completa și transmite organelor fiscale decla­rația de impozit pe venitul global. Formularele de pe internet vor corespunde prevederilor noului Cod Fiscal și pot fi completate la fel ca în cazul celor tipărite. La rândul lor, agenții economici care derulează activități de import și export își vor putea depune declarațiile vamale prin intermediul internetului. În ceea ce privește plata amenzilor de circulație, aceasta va putea fi realizată, de anul viitor, prin internet. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.