Prima pagină Ediția din: 27.11.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În spiritul tradiției postdecembriste
Puterea și opoziția se bat pe simbolurile Marii Uniri
Liberalii acuză:
Întru pomenirea lui Brătianu și Maniu se va bea cu ocaua... lui Cuza
      Președintele TNL, Dan Motreanu a denunțat ieri într-o con­ferință de presă, "politica de mistificare a istoriei, practicată de comuniști și continuată de domnii Iliescu și Năstase". Motreanu a arătat că "prefectul și președintele CJ Alba, ca principali orga­nizatori ai manifestărilor, au eliminat din program depunerea de coroane în ziua de 1 Decembrie, la monumentele celor două mari personalități politice care au avut un rol determinant în realizarea Marii Uniri, Ionel Brătianu și Iuliu Maniu. Pentru ca domnii Iliescu și Năstase să nu dea sub nici o formă cu ochii de adevăratele simboluri ale Unirii de la 1918, depunerea de coroane va avea loc doar la statuia domnitorului Mihai Viteazul. Mai mult, pe cănile oficiale dedicate Zilei Naționale apare imprimat chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza". Președintele TNL a precizat că, în cazul în care cei doi înalți demnitari ai României nu au nici o vină în alegerea acestor simboluri naționale, decizia aparținând exclusiv autorităților locale - Mugurel Sârbu și Eugen Popa - " care își permit să falsifice istoria poporului român, solicit demiterea acestora din funcțiile publice care reprezintă autoritatea statului". (N.I.T.)
Prefectul Mugurel Sârbu cere insistent:
"Nu acaparați sărbătoarea națională"
      Prefectul județului Alba, dr. ing.,ec. Mugurel Liviu Sârbu, deza­vuează tentativa liberalilor de politizare a sărbătorilor Unirii, se arată într-un comunicat de presă. Prin declarația liderului Teodor Atanasiu, aceștia susțin că nu au fost consultați cu privire la ce­remonialul depunerilor de coroane ce urmează să se desfășoare în zilele următoare.
    Președintele Atanasiu reclama faptul că la statuile celor doi mari corifei ai Unirii, Iuliu Maniu și I.C. Brătianu nu vor fi depuse coroane de flori din partea autorităților locale și centrale. "Amintim celor de la PNL că recent au avut loc consultări cu toți repre­zentanții partidelor politice referitor la ceremonial, stabilindu-se ca în data de 30 noiembrie a.c. să fie depuse coroane de flori la bus­turile eroilor Unirii" a replicat prefectul de Alba.
    Totodată, Mugurel Sârbu face un apel la toate partidele politice să nu acapareze sărbătoarea națională, să uite pentru o zi discor­diile și divergențele și să sărbătorim împreună această zi sfântă a românilor.(R.J.)
Pensionarii își vor primi drepturile bănești până la Crăciun
      Până la data de 24 decembrie a.c., toți pensionarii își vor primi pensiile, anumite categorii urmând să primească drepturi bănești majorate față de luna anterioară cu valoarea corespunzătoare a coeficientului de indexare de aproximativ 3,1 la sută, a informat secretarul general al Casei Naționale de Pensii, Petre Ciotloș. Odată cu pensiile, pensionarii vor primi și tichetele gratuite de călătorie pe CFR pentru anul 2004. Indexarea pensiilor se face pentru persoanele care s-au pensionat până la data de 31 decembrie 1997, dacă valoarea pensiei nu depășește trei puncte conform legii 19/2000. În luna ianuarie 2004, pensionarii vor primi din nou pensii majorate față de luna decembrie 2003, ca urmare a aplicării celei de a cincea etape de recorelare a pensiilor și a creșterii cu 4 la sută a valorii punctului de pensie, a mai spus Ciotloș. În plus, pensionarii agricultori vor beneficia și de dublarea pensiilor, conform prevederilor OUG 87/2003.(F.R.)
Zâzania robelor
Avocații din Alba își aleg noul decan
      Astăzi, de la ora 13.00, la sediul Tribunalului Alba va avea loc Adunarea generală a Baroului de avocați care va desemna noul decan și membrii Consiliului Baroului. Din informațiile pe care le deținem, se pare că ședința va fi una nu tocmai liniștită întrucât taberele aflate în contradicție, ca să nu spunem altfel, se vor duela pe diferite probleme referitoare la legalitatea adunării. Până ieri și-au depus candidatura, pentru decan al Baroului, avocații Doina Scutea, Olga Jidveian și Radu Octavian. Pentru Consiliul Baroului, unde sunt vacante 8 posturi, și-au anunțat intenția de a candida avocații Marcel Simion, Emil Goia și Florin Bota. Lista rămâne deschisă, întrucât candidații se pot înscrie în competiție și în timpul ședinței.(F.R.)
După UDMR, dar pe invers
PRM vrea să restructureze județul Alba
      Camera Deputaților a respins un proiect de lege pentru re­structurarea a șase județe din Transilvania. Încă de la început, UDMR a criticat aspru acest proiect, la care au lucrat timp de mai multe luni 9 deputați ai PRM și prin care se dorește ca județele Co­vasna, Harghita, Alba, Brașov, Mureș și Sibiu să fie re­structurate pentru a elimina astfel regiunile cu majoritate maghiară din România. Contactat telefonic, președintele PRM Alba, depu­tatul Emil Crișan, ne-a declarat că nu este vorba de o restructurare, ci de o "reorganizare administrativă sau o redimensionare culturală și socio-economică, după numărul de locuitori". (F.R.)
La Bârlești - Mogoș
Două grajduri au fost mistuite de flăcări
      Postul de poliție Mogoș a fost sesizat marți, 25 noiembrie, în jurul orei 20.00, despre faptul că în satul Bârlești a izbucnit un incendiu de proporții. Deplasându-se la fața locului, polițiștii au constatat că ardeau două grajduri, din lemn, aparținând lui Victor Stancu, din localitate. Deoarece focul s-a propagat cu rapiditate, cetățenii și polițiștii care au intervenit la stingerea incendiului nu au mai putut face nimic, grajdurile arzând în întregime. Din fericire, nu s-au semnalat victime. Pagubele au fost estimate la circa 200 de milioane de lei. În cauză, polițiștii din Mogoș efectuează cercetări pentru stabilirea cauzelor exacte ale incendiului. (N.I.T.)
Alegerea Colegiului Medicilor - runda a doua
Majoritate simplă pentru alegerea noilor conducători
      Astăzi și mâine se vor organiza noi alegeri pentru structurile de conducere ale Colegiului Medicilor de la nivelul județului Alba, după ce primul tur de scrutin ce a avut loc în urmă cu două săptămâni a eșuat. De această dată, cei ce îi vor reprezenta pe medici la nivel județean și național vor fi desemnați prin majoritate simplă, deci nu va mai fi nevoie de atingerea pragului de 50 la sută plus unu din numărul de votanți.(F.R.)
Ambasada SUA va fi închisă pe 27 noiembrie și pe 1 decembrie
      Ambasada Statelor Unite la București va fi închisă astăzi pentru sărbătorirea Zilei Recunoștinței, urmând să se deschidă vineri, 28 noiembrie, informează un comunicat de presă transmis de misiunea diplomatică americană de la București. Ambasada SUA va respecta, de asemenea, Ziua Națională a României, fiind închisă din nou luni, 1 decembrie, precizează sursa citată.(F.R.)
Castelul din Zlatna n-are căutare
      În cursul zilei de ieri a avut loc o nouă licitație pentru vânzarea Castelului de la Zlatna. Nici de această dată nu a fost găsit un cumpărător, pentru simplul motiv că nimeni nu s-a prezentat la licitație. Aceasta va fi reluată în cursul lunii ianuarie.(F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.