Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mănușă pentru doi
      Chiar dacă n-a apucat să ia cuvântul la Alba Iulia, din cauza unei perturbări de program provocate, cu intenție sau nu, de președintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase a ținut trează atenția presei prin câteva declarații de prima pagină.
    Cea dintâi a fost făcută duminică, la Cluj Napoca, în ca­drul unei întâlniri cu presa unde a fost chestionat asupra de­licatei probleme a regionalizării. "Am făcut o dezbatere, la un moment dat, și am considerat că această chestiune nu poate fi reluată decât după alegeri (...). Dacă vă veți uita la re­giunile europene, media este de un milion și ceva de lo­cuitori. În momentul în care am trece la această structură, atunci, practic, județele ar fi, de fapt, regiunile, în sens eu­ropean. Dar acest lucru nu se va putea face foarte rapid, pentru că, și așa, există o anumită depărtare de centru a lo­cuitorilor din județe, pentru tot felul de chestiuni birocratice. A mări suprafața județelor, a crea un spațiu mai larg, ar în­semna și mai multe probleme pentru cetățeni în relația lor cu autoritățile. De aceea, până când vom moderniza admi­nis­trația locală, o astfel de reformă nu s-ar putea face", a subliniat Adrian Năstase în dorința de a risipi temerile celor nemulțumiți de eventuala înjumătățire a numărului județelor. După cum se vede, însă, materializarea acestei intenții n-a fost abandonată ci doar amânată din motive electorale.
    Tot duminică, premierul a făcut valuri cu declarațiile sale privind activitatea CNSAS. După ce, cu numai câteva săp­tămâni în urmă, Adrian Năstase spusese că deconspirarea fostei Securități este o acțiune binevenită și necesară, nedu­merindu-i pe cei care reținuseră o mai veche apreciere a sa potrivit căreia slujbașii CNSAS "ling dosare" în vreme ce țara arde, șeful Executivului a recidivat afirmând că instituția respectivă funcționează cu întârziere și că joacă "un rol politic extrem de periculos". Faptul l-a determinat pe Andrei Pleșu să iasă din atmosfera cărții sale "Despre îngeri", re­velația Târgului de carte "Gaudeamus", și să comenteze fără menajamente inconsecvența lui Adrian Năstase în cadrul u­nui interviu acordat cotidianului "Evenimentul Zilei", în calitate de membru al CNSAS: "Domnul prim-ministru face, la inter­vale cvasiregulate, declarații contradictorii despre CNSAS (...) Prin urmare, dânsul nu are de fapt o concepție. Fie e vorba de o incertitudine ideologică, fie de instabilitate psi­hică. Pentru că nu se poate ca un om respectabil să spună, la intervale destul de scurte, lucruri atât de contradictorii (...) Această suspiciune (față de CNSAS - n.n., MLM), arată că dumnealui știe lucruri de care merită să se teamă. În legătură cu faptul că ni s-au dat pâinea și cuțitul în mână, dumnealui știe că noi căpătăm acele dosare pe care binevoiește să ni le trimită SRI. Dacă are temeri, dacă crede că se fac jocuri um­broase, atunci să se adreseze SRI, nu nouă. Dacă un om, atunci când stai de vorbă cu el, este cordial, comprehensiv și matur, iar în momentul în care te-ai întors cu spatele face declarații de tipul celor evocate, atunci nu este un om pe care să te poți bizui, și un asemenea om pus într-o pozițiede putere devine periculos".
    Subscriem cu mențiunea că cele de mai sus i se potrivesc ca o mănușă și lui Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, care în ultima vreme afișează o pocăință fără limite, cerând scuze puterii, opoziției, evreilor, europenilor, țiganilor și în general tuturor celor pe care i-a jignit și calomniat în "România Mare" sau de la diverse tribune. Comentatorii au avansat mai mul­te ipoteze pe marginea acestei "schimbări la față", cea mai plauzibilă fiind teama "tribunului" de a ajunge "în penal", după ce prin aplicarea noii Constituții va rămâne fără imunitate.
Maria Lucia MUNTEANU