Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Umanizarea" monumentului futurist
      mașina de tocatMonumentul "Horea, Cloșca și Crișan" montat în Parcul Cetate cu ocazia celei de-a 85-a aniversări a Marii Uniri, operă avangardistă a scul­ptorului bucureștean Ioan Bol­borea, a reușit în ziua de 1 Decembrie să incite curio­zitatea, dar, mai ales, nemul­țumirea a mii de oameni. Bi­ne­înțeles că majoritatea l-a apreciat așa, la prima vedere, fără a cunoaște explicațiile specialiștilor în domeniu sau ale auto­rului, care vorbesc de "tăvălugul istoriei". Ziariștii care au ză­bovit puțin în apropiere au putut reține diverse "botezări" ale acestuia, precum "mașină de tocat", "moară de struguri", "uti­laj", "generator electric", iar alții cu mai multă imaginație l-ar putea asemăna cu orice... altceva. Printre cei revoltați de felul cum arată monumentul marilor eroi ai moților s-a numărat și primarul comunei Horea, Corneliu Olar. Pentru a-l mai "uma­niza" puțin, măcar de Ziua Națională, acesta a pus taraful local să susțină un concert live de cântece din tulnic și patriotice timp de aproape o jumătate de oră. Desigur, noi mai facem cuvenita precizare că în primăvară, după cum a anunțat Primăria muni­cipală, vor mai fi realizate unele lucrări de finisare a monu­men­tului.
Tinu MATEȘ

Sediu nou pentru Oficiul Județean de Cadastru
      La finele săptămânii trecute a avut loc inaugurarea noului sediu al Oficiului Județean de Cadastru, Geodezie și Carto­grafie Alba (OJCGC), situat lângă Stadionul "Cetate" din mu­nicipiul nostru. În deschiderea festivității organizate cu acest prilej, ÎPS Andrei a oficiat o slujbă de sfințire a noului sediu, iar apoi au luat cuvântul, vorbind despre importanța activității des­fășurate de instituția amintită, Dorin Retegan, directorul OJ­CGC Alba, ministrul secretar de stat Alexandru Radocea, șef al Oficiului Național de Cadastru, Geodezie și Cartografie, prefectul Mugurel Sârbu și președintele CJ Alba, Eugen Popa. La manifestare au mai fost prezenți senatorul PSD Cornel Fi­lipescu, deputatul PD Alexandru Pereș, precum și șefi ai insti­tuțiilor de profil din județele Hunedoara, Brașov, Arad și Cluj. (A.D.T.)
La Mihalț
Accident rutier cu semne de întrebare
      Luni, 1 decembrie, în jurul orei 19.30, la intersecția dru­mului dinspre Mihalț cu șoseaua Blaj - Alba Iulia s-a produs un accident rutier în condiții neelucidate încă. Potrivit declarațiilor șoferului Daciei de Timișoara implicată în accident, Ioan Lup, în timp ce se deplasa dinspre Blaj spre Alba Iulia, a lovit cu partea stângă față un câine. După lovirea animalului, șoferul a întors mașina spre locul accidentului. Aici șoferul declară că a găsit câinele mort alături de o persoană întinsă pe marginea ca­rosabilului. Omul căzut pe carosabil, aflat într-o avansată stare de ebrietate, se numește Ioan Moga, de 38 de ani, din Blaj. El a fost transportat la Spitalul Județean Alba, unde a fost diag­nosticat cu un hematom la genunchiul stâng. Lui Moga și Lup le-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alco­olemiei. În cauză, poliția rutieră continuă cercetările.(N.I.T.)
Ziua Națională sărbătorită fără furturi și bătăi
      Potrivit Biroului de Presă al IPJ Alba, în ziua de 1 De­cembrie 2003 nu s-a înregistrat nici măcar un furt din buzunare, cu toate că în Capitala Marii Uniri - Alba Iulia - au sosit mii de oameni, din toate colțurile țării. Purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, inspectorul principal Simona Guțu, ne-a declarat că nu au fost înregistrate nici fapte comise cu violență - bătăi și alte agresiuni.
    Potrivit informațiilor pe care le deținem, în această zi au fost consemnate totuși două tamponări ușoare: una în jurul orei 8.30 dimineața, între mașina unui jandarm și cea a unui civil și în jurul orei 19.30, între autoturismul unui angajat SRI și cel al unui civil. La câtă "inflație" de cadre a fost la Alba Iulia, era de aș­teptat măcar un "frecuș" ușor, așa, măcar între mașini... (N.I.T.)
"Conducerea prin ordonanțe de urgență favorizează corupția"
      Președintele liberal Theodor Stolojan a declarat la Alba Iulia că prima decizie pe care o va lua în cazul în care va ajunge președinte al României este să ceară tuturor instituțiilor statului să ia măsuri hotărâte împotriva corupției, deoarece "corupția a ajuns un cancer al României, este atotcuprinzătoare și distorsionează absolut totul, începând de la mediul de afaceri și terminând cu viața socială. Cum apreciați dvs. că un proiect de hotărâre pentru o ordonanță de urgență, care pleacă din Ministerul Culturii cu 100 de miliarde pentru sărbătorirea lui Ștefan Cel Mare și Sfânt, pe drum se mai «încarcă» cu un zero în coadă și toată lumea tace din gură ?! Abia după câteva luni, ministrul Culturii se miră candid că nu știe cine a adăugat un zero în coada sumei. Aceasta înseamnă conducerea prin or­donanțe de urgență: favorizarea corupției, favorizarea gru­pu­rilor de interese. Dacă noi nu stârpim corupția în România, atunci să știți că soarta țării e una singură: vom avea creștere economică, reducem inflația, dar marea majoritate a populației va rămâne în sărăcie", a precizat liderul liberal. (N.I.T.)
Felicitări pentru reușita Serbărilor Unirii
      *Înainte de plecarea spre București, președintele României Ion Iliescu și primul ministru Adrian Năstase au poposit pentru aproximativ un sfert de oră la sediul Prefecturii județene. În cadrul dialogului purtat cu prefectul Mugurel Sârbu și cu ceilalți reprezentanți ai administrației județene, cei doi înalți demnitari au avut numai cuvinte de laudă la adresa modului în care au fost organizate toate manifestările omagiale, apreciind totodată faptul că banii alocați de guvern, pentru realizarea unor impor­tante obiective de investiții au fost cheltuți cu chibzuință și folos. "Județul Alba va mai beneficia în viitor și de alte fonduri sub­stanțiale", s-a exprimat premierul României.(R.J.)
    *Reușita manifestărilor de la 1 Decembrie - Ziua Națională a României - ce s-au desfășurat la Alba Iulia și transformarea acesteia într-o adevărată "Mare Sărbătoare" se datorează or­ganizatorilor, dar mai ales participanților.
    Din acest motiv PSD Alba dorește să mulțumească pe a­ceastă cale tuturor celor ce au simțit și trăit acest eveniment aici, în orașul Marii Uniri, și care, prin prezența lor, au de­monstrat încă o dată că, atunci când trebuie, SUNTEM RO­MÂNI! FELICITĂRI!
Președinte Cornel FILIPESCU
Secretar executiv Marius ROTAR

Informațiile furnizate de CNSAS trebuie să se bazeze pe dovezi incontestabile
Declarație politică rostită ieri, 2 decembrie 2003, în plenul Camerei Deputaților, de secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu
      Cred că este cât se poate de clar că domnul Andrei Pleșu interpretează într-un mod absolut rău voitor comentariul premierului Adrian Năstase cu privire la unele informații fur­nizate de CNSAS. Vreau ca, personal, să-l asigur pe Andrei Pleșu că, probabil în mod cu totul bizar pentru dumnealui, ne dorim cu toții o informare corectă, fără ca aceasta să pre­supună din partea CNSAS rea intenție sau rea credință. De altfel, această instituție nu trebuie să se transforme într-un obi­ect extrem de nociv, cu adevărat periculos, în situația în care unele grupuri de interese îl pot manevra după dorințe proprii. De aceea, consider total greșită afirmația domnului Pleșu potrivit căreia ia în discuție cazuri și candidați; această instituție ar trebui să analizeze fenomenul și să dispună de garanții, de dovezi incontestabile și de netăgăduit înainte de a face publică o afirmație care pretinde că este și reală. Cam acesta este de fapt sensul celor spuse de către domnul Adrian Năstase, însă domnul Pleșu a interpretat în mod cu totul eronat mesajul premierului, așa cum de nenumărate ori și tot în mod eronat interpretează anumite date și fapte din cadrul activității pe care o desfășoară la CNSAS. Ceea ce cred că nu este bine!
6,4 miliarde de lei pentru protecție socială
      Delegația Permanentă a CJ Alba a aprobat rectificarea bugetului propriu al județului Alba cu suma de 6,4 miliarde de lei, din care 5 miliarde de lei sunt destinate DGPDC Alba, iar 1,4 miliarde de lei pentru activitatea de învățământ special. Aceste sume au fost alocate pentru acoperirea sumelor ne­cesare celor două sectoare de activitate la sfârșit de an.(F.R.)
România a devenit membru al Europol
      România a fost primită recent membru al Europol, în urma semnării, la București, a unui acord între ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, și Jurgen Storbeck, directorul oficiului european de poliție. Potrivit lui Storbeck, România devine astfel membru al Europol, dar, până la aderarea la Uniunea Europeană (UE), nu va avea totuși drept de decizie în cadrul Oficiului European de Poliție, ci va participa doar ca observator. Directorul Europol a adăugat că, de pe această poziție, România are totuși și un avantaj important, căci beneficiază de tot suportul Europol și primește informații de la instituția europeană de poliție fără să plătească pentru acest lucru. "În momentul în care România va deveni membru al UE, va căpăta și drept de decizie în Europol, dar va trebui să contribuie și cu fonduri pentru oficiul european de poliție", a spus Storbeck. Poliția română va putea face schimb de informații cu Europol pentru combaterea mai eficientă a criminalității, însă nu se poate vorbi despre "un export de criminalitate" din România spre Europa, a adăugat el. (N.I.T.)
Președintele Ligii Studenților PSD Alba cooptat în Consiliul Național TSD
      În perioada 5-6 decembrie, la Piatra Neamț vor avea loc trei evenimente importante în activitatea Tineretului Social Democrat, Consiliul Național TSD și ședințele de Birou Exe­cutiv și Delegație Permanentă.
    Cu această ocazie, Flaviu Predescu, președintele Ligii Stu­denților PSD Alba, a fost deja anunțat că este propus, sur­prinzător, nu de către conducerea TSD Alba, ci de către coor­donatorul Ligii Studenților PSD la nivel național, domnul Daniel Dragnea, pentru a reprezenta Liga Studenților PSD Alba în Consiliul Național TSD. (A.C.)
Cinematograf la Cetatea de Baltă
      Cunoscând situația aproape disperată pe care o are distribuția de filme în mediul rural, știrea că locuitorii din Ce­tatea de Baltă vor putea viziona cele mai noi producții cine­matografice este într-adevăr excepțională. Și este cât se poate de reală, ne spune directorul DCCPCN Alba - Gabriel Rus­toiu. Decizia a fost luată în urmă cu aproape o săptămână la Mi­nisterul Culturii și Cultelor, comuna Cetatea de Baltă fiind inclusă, la sugestia domnului Rustoiu, între cele 14 sate din țară în care se va aplica prima etapă a programului guvernamental "Cinematograful la sate". "Am ales Cetatea de Baltă și pentru că este una dintre cele mai sărace localități din județ, dar și pentru că se află la destul de mare depărtare de orice oraș unde mai există cinematograf." În cadrul acestui program, Că­minul cultural din Cetatea de Baltă va fi dotat cu DVD și aparatură video și audio de ultimă generație. Astfel, pe lângă proiecția de filme, vor putea fi organizate și altfel de mani­fes­tări. Toată dotarea va fi adusă până la sfârșitul anului în curs, ast­fel încât ea să fie pusă în funcțiune în cel mai scurt timp. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.