Prima pagină Ediția din: 3.12.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Atac revizionist la Alba Iulia
Pe zidurile Sălii Unirii a fost scris cu vopsea "Jos România - Sus Autonomia"
Relaxare prematură a forțelor de ordine după plecarea șefului statului și a premierului
      autonomiaAșa cum a semnalat presa locală și națională, dar cum au constatat și oamenii simpli, Alba Iulia a fost, de 1 Decembrie, un oraș care părea sub asediu. Pre­zența masivă a forțelor de ordine a iritat mulțimea, dar organizatorii au susținut că astfel de măsuri sunt necesare, mai ales că la Al­ba Iulia s-au aflat președintele Ion Iliescu și premierul Adrian Năstase, iar contextul internațional este destul de tensionat. Un impresionant dispozitiv format din circa 2000 de oameni a vegheat atent la tot ce mișcă, și trebuie spus că, până la încheierea ceremoniilor oficiale, nu s-au înregistrat incidente majore. Odată cu plecarea președintelui a scăzut însă și vigilența, chiar dacă orașul continua să fie înțesat de forțe de ordine. Așa se face că, în timp ce majoritatea cetățenilor își vedeau de distracție participând la manifestările de pe Platoul Romanilor, persoane necunoscute au pângărit Ziua Națională, semnificația și simbolurile ei. Dotați cu vopsea, bandiții în cauză, că altfel nu le putem spune, au scris pe zidurile Sălii Unirii din Alba Iulia următorul text:"Jos România, Sus Autonomia". Mesajul respectiv a fost citit marți dimineața de sute de localnici care au trecut prin zonă. În cele din urmă, cineva s-a gândit să repare ce au stricat alții și niște muncitori au fost puși să obtureze imaginea cu panouri de construcții. Ul­terior, aceiași muncitori s-au apucat de șters pereții. Poliția a de­marat o anchetă pentru a găsi vinovații.
    Dincolo de toate astea, rămânem cu un gust amar că ziua sfântă a românilor de pretutindeni este batjocorită de iresponsabili, chiar la Alba Iulia, capitala spirituală a României.
Florin ROMAN

După distracție, la muncă
Alba Iulia sub avalanșa gunoaielor
      gunoiMii de români veniți din toată țara cărora li s-au alăturat lo­calnicii au sărbătorit, la Alba Iu­lia, Ziua Națională a României. Fiecare s-a distrat așa cum a do­rit și se poate spune că după-amiaza, după terminarea momen­telor oficiale, sărbătoarea a fost una populară. Participanții au pri­mit din partea organizatorilor por­ții de mâncare și căni cu vin, chiar dacă la îmbulzeală, multe bucate au ajuns pe jos. Din păcate, numeroșii cetățeni prezenți la Alba Iulia au lăsat urme adânci în peisagistica municipiului. Gunoaie și resturi menajere au fost aruncate peste tot, pe străzi, prin parcuri pe bulevarde. Ieri dimineață, cei care au mers la muncă sau au trecut prin zonă au putut constata ce au lăsat românii în urma lor după ce s-au distrat. Din fericire, Primăria Alba Iulia a mobilizat societățile de salubritate care au trecut la curățenia generală. Sorin Băcilă de la firma Salprest Alba Iulia ne-a declarat că, la primele ore ale dimineții, au fost mobilizați 25 de oameni la măturat, iar 15 femei au curățat zonele verzi. Mașinile au transportat circa 30 de metri cubi de gunoaie și resturi menajere, cu precizarea că nu au fost ridicate containerele, iar șanțurile cetății urmau să fie igienizate de beneficiarii ajutoarelor sociale. Sorin Băcilă a mai spus că "recolta" de gunoi consta în special în farfurii (în care s-au servit sarmale), sticle de băuturi alcoolice și conserve. Trebuie să spunem însă că situația atât de neplăcută se datorează și SPP, care a impus administrației locale să demonteze toate coșurile de gunoi din Parcul Unirii și arterele limitrofe, în cadrul măsurilor luate pentru protecția președintelui Ion Iliescu. Și atunci...
Capul meu cel năzdrăvan îl simt ca pe-un bolovan
      Mulți dintre participanții la serbările Unirii s-au bucurat în exces pe fondul consumului de alcool. Din acest motiv, ei au văzut doar o parte din spectacole, pentru că farmecul petrecerii a fost înlocuit cu farmecul lui... Bachus. Prin urmare, circa 30 de persoane, în majo­ritate tineri, au ajuns la Serviciul de urgențe al Spitalului județean Alba în stare de ebrietate. După ce au primit îngrijiri medicale și li s-au făcut spălături stomacale, pacienții au părăsit spitalul pe pro­priile picioare, dar cu mari dureri de cap.
Florin ROMAN

Dor de Nicolae Paveleanu
      Ieri s-au împlinit 7 ani de când a trecut în eternitate Nicolae Paveleanu, fostul șef al Complexului de vinificație Jidvei, un mare om și un specialist de prestigiu, adevărat părinte al oenologiei de pe Târnave. De numele său se leagă crearea celor mai alese soiuri de vinuri, arta maestrului Paveleanu de a concepe și a combina aro­mele vinului fiind de neîntrecut și stă și azi la baza celor mai re­numite colecții de vinuri de calitate din țară. Numele lui este rostit, apreciat și recunoscut și peste hotare, actualii patroni de la Jidvei, d-nii Liviu și Claudiu Necșulescu fiindu-i recunoscători pentru tot ce a făcut ca vinul românesc de aici să intre în topul național și mon­dial al vinului. (A.C.)
Necunoscut ucis de tren la Balomir
      Ieri dimineață, poliția Alba Iulia a fost anunțată de un anonim, pe numărul de urgențe 955, că în zona podului de peste râul Cugir, la Balomir, a fost găsit cadavrul unui bărbat. Echipa operativă a poliției s-a deplasat la fața locului și a constatat că, într-adevăr, lângă linia ferată zăcea cadavrul unui necunoscut, probabil lovit de tren. Corpul neînsuflețit a fost transportat la laboratorul de Medi­ci­nă Legală Alba, polițiștii urmând să facă demersurile necesare pen­tru stabilirea împrejurărilor accidentului și identificarea victimei. (N.I.T.)
13 - noroc pentru unii, ghinion pentru alții
      Așa cum v-am mai informat, la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc alegerile pentru desemnarea membrilor Consiliului Cole­giului Medicilor Alba. După numărarea voturilor au fost cunoscuți primii 12 membri, în timp ce ultimul trebuia ales dintre candidații Cristian Barbonța și Simona Străjan, care au ajuns la balotaj, adu­nând un număr egal de voturi. Prin tragere la sorți, dr. Simona Străjan a fost desemnată membră a Consiliului. Cei 13 urmează să fie validați la nivelul Comisiei electorale centrale, după care își vor desemna noul președinte.(F.R.)
În județul Alba
Doar 1581 familii pot primi ajutoare pentru încălzirea cu lemne
      La nivelul județului Alba a fost repartizată suma de 2,7 miliarde de lei pentru ajutoarele la încălzirea locuinței cu lemne. Surse din cadrul CJ Alba ne-au declarat că cei în drept vor primi timp de 5 luni suma de 350.000 de lei/familie. Solicitările unor consilii locale sunt exagerate, așa că vor fi alocați bani doar pentru 1581 de familii, deși cererile sunt mai mari.(F.R.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.