Prima pagină Ediția din: 9.12.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În lumea afacerilor din județ bate vânt de București
Miliardarul Sorin Ovidiu Vântu țintește afaceri de milioane de dolari în Alba
      În cursul zilei de ieri, a descins la Alba Iulia controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, poate afaceristul cel mai mediatizat, care poate concura la acest capitol cu oamenii politici. Deși vizita magnatului a fost ținută sub tăcere, presa a reușit să afle că SOV se întâlnește la un restaurant din centrul municipiului Alba Iulia cu omul de afaceri Dorel Tamaș, patronul firmei "Ardeleana". La vederea ziariștilor, SOV nu a schițat nici un gest de respingere, dimpotrivă, a acceptat dialogul cu presa. Mai trebuie spus că imediat ce a ajuns la Alba Iulia, Sorin Ovidiu Vântu s-a arătat interesat de tirajul ziarelor locale. Dânsul a refuzat însă să declare deschis dacă este interesat să investească în acest domeniu. Îmbrăcat simplu, cu un pantalon de stofă și un pulover, miliardarul a răspuns jovial și diplomat la întrebările noastre. În continuare, vă prezentăm dialogul purtat cu Sorin Ovidiu Vântu.
    Reporter: Domnule Sorin Ovidiu Vântu, sunteți pentru prima dată la Alba Iulia în calitate de om de afaceri?
    SOV: Da, sunt pentru prima dată la Alba Iulia...
    Reporter: De ce acum?
    SOV: Fac un turneu prin toată țara și acum am ajuns la Alba Iulia. De ce? Simplu. Pentru că doresc să identific oportunități de afaceri. Eu sunt un speculator, adică cumpăr foarte ieftin și vând foarte scump. Din câte știu, județul Alba are un potențial interesant pentru lumea afacerilor ( Sorin Ovidiu Vântu ne-a făcut dovada cunoașterii unui număr impresionant de cifre statistice și date economice referitoare la ponderea județului Alba în PIB-ul la nivel național - n.r.).
    Reporter: De unde aveți aceste date, de la Direcția de Statistică?
    SOV: (Râde) Le-am primit în cutia poștală...A fost o glumă.
    Reporter: V-am găsit la masă cu dl. Dorel Tamaș, așa că este firesc să vă întreb dacă vizita dumneavoastră are legătură cu posibile afaceri cu dânsul.
    SOV: M-am informat și eu și mi s-a confirmat că este un om de afaceri cu potențial de creștere ca și județul dumneavoastră. Mi-a fost recomandat de un prieten comun din București.
    Reporter: Vă veți întâlni și cu alte persoane din domeniul economic, eventual cu autorități?
    SOV: Cu siguranță. Însă nu îmi place să mă întâlnesc cu autoritățile.
    Reporter: D-le Vântu, ne spuneți și nouă pe ce ați pus ochii...?
    SOV: Nu, pentru că le-aș da idei altora. Concurența este mare, așa că voi vorbi doar după ce voi încheia afacerile.
    Reporter: Se zvonește că sunteți interesat să cumpărați SC Drumuri și Poduri Locale Alba, dar că doriți să investiți și în industria lemnului. Este adevărat?
    SOV: Repet, nu pot să dau indicii concurenței. Pot să vă spun însă că voi investi bani în județul Alba. La nivel național voi pune pe picioare un incubator de afaceri, care va avea ramificații în toată țară. Îi voi învăța pe cei care doresc să facă afaceri cum să aibă succes.
    Reporter: Bănuiesc că nu ați bătut atâta drum ca să plecați cu mâna goală. Cât veți investi, unul, două sau zece milioane de dolari?
    SOV: Eu nu lucrez cu bani puțini. Dacă o voi face, voi investi mult și cu folos. Repet, cumpăr foarte ieftin și vând foarte scump.
    Reporter: Sunteți un om care a stârnit aprige controverse și polemici, dar și unul cu mulți bani. Nu vă este frică, unde vă sunt bodyguarzii?
    SOV: Nu am avut niciodată bodyguarzi. Am venit la Alba Iulia cu mașina personală, un VW, fără nici un bodyguard, pentru că nu am de ce să mă păzesc. Pe de altă parte, ce bodyguard îmi mai trebuie când îl am pe dl Tamaș (fost judoka de performanță) lângă mine?
    Reporter: D-le Vântu, ajungem la subiectul FNI...
    SOV: Am clarificat această problemă pe toate posturile naționale, nu mai am nici un comentariu de făcut.
A consemnat Florin ROMAN

În plină iarnă
Apa CTTA Alba și Distrigaz Nord Alba Iulia amenință cu sistarea furnizării apei potabile și a gazului metan
      Ieri, în cadrul ședinței Comitetului Operativ Consultativ al județului Alba s-a pus din nou în discuție situația datoriilor pe care unele unități bugetare le au pentru consumurile de apă și gaze naturale. Directorii SC Apa CTTA Alba și SC Distrigaz Nord - sucursala Alba Iulia au prezentat situația la zi a restanțelor cifrate la câteva zeci de miliarde de lei. Printre debitori se regăsesc SC Apa Canal SA Alba, SC Coral Teiuș, SC Edil Trans Aiud, SC Urbana Blaj, SC Argos SA Sebeș (societăți de gospodărire locală), SC Saturn Alba, SC Perla Târnavei Jidvei, unități de învățământ de pe raza orașelor Ocna Mureș, Blaj, Aiud și Zlatna, precum și o serie de spitale orășenești. Atât șefii celor două societăți furnizoare cât și prefectul Mugurel Sârbu le-au transmis restanțierilor, în termeni ultimativi, să-și rezolve în cel mai scurt timp aceste probleme, în caz contrar urmând să fie pusă în aplicare măsura de sistare a furnizării apei potabile și a gazelor naturale, acum, în pragul unei ierni ce se anunță foarte aspră. De asemenea, prefectul județului Alba va înainta o adresă către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru găsirea unor modalități de stingere a datoriilor spitalelor aferente anului 2002, și de atenuare a celor din anul curent. (R.J.)
Primele zile reci în județul Alba au făcut deja victime
Doi bărbați au murit de frig
      A fost nevoie de doar trei zile în care temperaturile să scadă semnificativ sub zero grade, ca în județul Alba să se înregistreze deja două cazuri de deces prin îngheț. *Sâmbătă, 6 decembrie, pe o stradă din Abrud a fost descoperit cadavrul unui bărbat care a murit, după cum a constatat medicul legist, din cauza expunerii îndelungate la frig. Poliția investighează acest caz deoarece nu a fost stabilită încă identitatea decedatului. *Duminică, 7 decembrie, în jurul orei 8.00, în scara unui bloc de pe Bulevardul Victoriei din Alba Iulia a fost descoperit cadavrul unui bărbat. Conform concluziei medicului legist, și acesta a murit tot din cauza frigului. Echipa de cercetare a poliției, sosită la fața locului, a descoperit asupra decedatului un portmoneu conținând 60 de coroane daneze și un bilet de trimitere din partea Serviciului de Urgențe Alba către Institutul de Medicină Legală București, pe numele de Mihai Micu, emis în 18 ianuarie 2003. Anchetatorii au stabilit că persoana decedată este chiar Mihai Micu, de 53 de ani, din Petrila. (N.I.T.)
În această săptămână
Se plătesc salariile în Sănătate
      Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Gheorghe Ștef, a declarat că în această săptămână se va face plata salariilor, inclusiv a celui de-al 13-lea. Dânsul a adăugat că vor fi plătite și toate restanțele pentru medicamente gratuite și compensate. Liderul sindical al Sanitas, Marius Sepi, a declarat că cei 2870 de asistenți din județ vor primi în plus și cei 8 la sută (câte doi la sută pe lună, dar sunt restanțe pe patru luni) din fondul de premiere.(F.R.)
Septuagenară accidentată grav de o Dacia
      Duminică, 7 decembrie a.c., Anisia G., de 76 de ani, din Drâmbar, a ajuns în stare gravă la Spitalul județean Alba, după ce a fost lovită de o Dacia 1300. Accidentul s-a petrecut în jurul orei 18.15, pe drumul dintre Ciugud și Teleac. După cum au constatat polițiștii, Marius Ioan Rus, de 21 de ani, militar în termen, aflat în permisie, nu a adaptat viteza la condițiile unui carosabil acoperit parțial cu polei, astfel încât a intrat pe contrasens și a acroșat-o pe femeia care circula pe marginea drumului. Anisia G. a fost internată în Spitalul Județean Alba cu fractură de claviculă stânga, fractură deschisă la glezna stângă și plagă contuză parietală stânga. Șoferului i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. În cauză, poliția rutieră Alba continuă cercetările. (N.I.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.