Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Despăgubiri de 3,988 milioane de lei pe hectar pentru secetă, în 2003
      Actele se mai pot depune doar până în 15 decembrie
      "Producătorii agricoli ale căror culturi de grâu de toamnă au fost calamitate total de secetă vor primi despăgubiri de 3.988.500 lei pe hectar. Suma acordată pentru un hectar calamitat reprezintă 64% din cheltuielile efectuate până la data producerii fenomenului", ne-a declarat președintele PUR (S-L) Alba, ec. Nicolae POPA.
    Prin declararea stării de calamitate naturală în agricultură, se va aloca din bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului o sumă de până la 600 de miliarde de lei.
    Despăgubirile se acordă atât persoanelor fizice, cât și juridice care și-au asigurat culturile agricole la societățile de asigurare și asigurare-reasigurare agreate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. Valoarea primelor de asigurare, încasate de cele 13 societăți de asigurare, este de peste 91 de miliarde de lei.
    Pentru un hectar s-a luat în calcul o valoare a lucrărilor cadru, pentru cultura de grâu, de 6.232.100 de lei. Suprafața estimată pentru care se vor acorda despăgubiri este de 150.000 de hectare, județul Alba situându-se în grupa a IV-a, Transilvania.
    "La nivelul județului Alba, calamitate total avem circa 400 ha, din care amintim societățile Agra, Anemari Săliște, Frăția Lancrăm, Vinereana, Sebeșeana-Sebeș, Mecsol Galda etc.
    Așa după cum se știe, pentru a beneficia de despăgubiri în cazul înghețului de iarnă sau a secetei conform Legii Asigurărilor în Agricultură 381/2002, producătorii agricoli trebuie să încheie polițe de asigurare standard (grindină, furtună, ploi torențiale, incendiu, alunecări și prăbușiri de teren, înghețuri timpurii de toamnă și târzii de primăvară), până la 15 decembrie a.c., pentru care trebuie să achite 80% din prima calculată, diferența de 20% fiind subvenționată și suportată de bugetul statului.
    Așadar, după data de 15 decembrie, cine nu încheie asigurări standard nu va primi despăgubiri pentru înghețurile de iarnă și secetă", a ținut să precizeze ec. Nicolae Popa. (N.I.T.)
La recomandarea Consiliului Național al PSD
Președintele TSD Alba, Nicolae Mera, va trebui să fie numit vicepreședinte al organizației județene
      Au mai rămas trei zile până la mult așteptata Conferință județeană a PSD Alba în care se va alege noul președinte al organizației județene, funcție deținută în prezent cu titlu de interimat de senatorul Cornel Filipescu. Chiar dacă numele viitorului președinte nu se cunoaște încă (speculațiile sunt la ordinea zilei, vehiculându-se neoficial fel și fel de variante), cert este că noul președinte ales va trebui să-l numească în funcția de vicepreședinte al PSD Alba pe ... președintele organizației de tineret Nicolae Mera. Acest lucru trebuia de fapt să se înfăptuiască mai de mult, la recomandarea expresă a Consiliului Național al PSD, care a avut loc în urmă cu cca o lună de zile, dar probabil s-a așteptat Conferința județeană de vineri, 12 decembrie a.c. Până în prezent, numirile respective s-au făcut aproape peste tot în organizațiile din teritoriu, cu excepția câtorva județe, printre care și Alba. Surse oficiale ne-au dezvăluit că președintele pe țară al TSD, Victor Ponta, va urmări îndeaproape realizarea mutării respective. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.