Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După principiul "când ești cu portofelul în Europa nu poți încredința SUA garanția securității"
Bătălie UE-SUA pe autostrăzile românești
      Tronsonul Deva-Sibiu va fi terminat până în anul 2007
      Disputele între Uniunea Europeană și SUA cu privire la ocuparea piețelor din Europa Centrală și de Est, precum și în ce privește realizarea unor investiții de anvergură în această zonă se amplifică pe zi ce trece. Președintele Comisiei Europene, Romano Prodi (căruia deja Marea Britanie i-a cerut demisia - prietenii știu de ce! - n.a.), a izbucnit pur și simplu într-o criză de furie, după ce Polonia, la doar două zile de la parafarea tratatului de aderare la Uniunea Europeană, a semnat un contract de achiziție pentru 48 de avioane americane F-16, spunând: "statele care aderă la UE trebuie să știe că atunci când ai portofelul în Europa, nu poți încredința SUA garanția securității".
    Această "punere la punct" este desigur valabilă și pentru România, care, deși are o relație foarte apropiată cu SUA în prezent, datorându-i în mare parte integrarea în NATO, nu trebuie să-i supere în nici un fel pe cei de la Bruxelles, pentru a nu compromite intrarea în U.E. Iată însă că unele probleme au apărut deja în această triplă relație. Mai nou, proiectele guvernului român privind construcția de autostrăzi în viitorii ani generează tensiuni între UE și SUA.
    Astfel, potrivit programului guvernamental - primul tronson de 96 km (București-Constanța) ar trebui dat în folosință în 2004. În 2006 ar urma Centura de ocolire a orașului Sibiu, iar în 2007 ar trebui să fie date în folosință autostrăzile Arad-Timișoara-Lugoj, Deva-Sibiu și București-Brașov, plus șoselele de centură ale Capitalei și Piteștiului. Apoi, prin 2009 ar trebui să fie gata și autostrada Brașov-Tg. Mureș-Cluj Napoca-Oradea-Vama Borș.
    Or, tocmai acest tronson iscă în prezent vii dispute între oficialii UE și SUA. Pe de-o parte, negocierile dintre guvernul României și consorțiul american Bechtel pentru execuția acestuia sunt destul de avansate, ministrul Miron Mitrea anunțând deja că gigantul de peste Ocean ar putea contribui, într-un parteneriat public-privat, cu 800 de milioane de dolari, plus alte sume ce ar putea fi atrase prin Eximbank SUA.
    Pe de altă parte, oficialii UE spun că sectorul dintre Brașov și granița maghiară nu este prioritar, și că ar putea fi construit după aderare cu bani de la UE.
    Toate acestea, plus presiunile exercitate de Budapesta, interesele economice ale FMI, precum și ale tuturor de a administra fondurile de aproape 3 miliarde de euro - plimbă în prezent proiectul de la Washington la New York și apoi la Bruxelles și invers.
    Reținerea UE pentru construcția acestui tronson într-un termen scurt este motivată și de faptul că nu se află în apropierea nici unuia dintre coridoarele de transport paneuropene care străbat România. Totodată, potrivit declarației Comisiei Europene la București, pentru țara noastră - prioritatea principală o reprezintă dezvoltarea unei infrastructuri de calitate superioară de-a lungul Coridorului IV (Nădlac-Sibiu-București-Constanța).
    Ca un prim răspuns la implicarea consorțiului american Bechtel în proiectul Brașov-Vama Borș, zilele trecute Banca Europeană de Investiții a anunțat decizia sa de a finanța construcția autostrăzii Arad-Lugoj.
    În cele din urmă, noi trebuie să ne declarăm mulțumiți că nu s-a renunțat la autostrada Nădlac-București-Constanța, ce urmează să tranziteze județul Alba prin Sebeș, precum și de faptul că până în 2007 se intenționează darea în funcțiune a tronsonului Deva-Sibiu.
Tinu MATEȘ

Două variante pentru revitalizarea SC Ampelum Zlatna
      În cursul zilei de ieri, la solicitarea sindicaliștilor de la SC Ampelum Zlatna, prefectul Mugurel Sârbu s-a deplasat la sediul întreprinderii, unde au discutat împreună modalitățile de relansare a activității economice a acestei unități de tradiție. Reprezentanții salariaților, care de 10 zile au sistat lucrul din lipsă de materie primă, au propus în acest sens două variante și anume: privatizarea societății de către Ministerul Economiei și Comerțului; lichidarea ei și vânzarea compactă a activelor unui investitor care să garanteze totodată locurile de muncă ale muncitorilor și rezolvarea problemelor de mediu. Prefectul de Alba s-a arătat dispus să sprijine oricare dintre cele două propuneri, urmând ca în zilele care vin, însoțit de o delegație de la Ampelum Zlatna, să se deplaseze la București, la sediul ministerului de resort, pentru a se găsi soluția cea mai bună.(R.J.)
Megaproiectul din Apuseni din nou sub lupă
Comisia de mediu a Parlamentului European la Roșia Montană
      În cursul zilei de ieri au sosit în județul Alba, la invitația ONG-ului "Alburnus Maior", care se opune investiției de la Roșia Montană, patru parlamentari europeni, membri ai Comisiei de Mediu. Prima oprire a celor patru în România a avut loc la Cluj Napoca, unde s-au întâlnit cu primarul Clujului, Gheorghe Funar, un adversar declarat al proiectului din Apuseni. De altfel, la Cluj Napoca s-a creat un puternic curent și grup de presiune anti-RMGC, susținut logistic de PATRIR-ul reprezentat de Ștefania Simion și membri ai Academiei Române originari de pe aceste meleaguri. După ce au fost informați, sau dezinformați, de primarul Clujului, parlamentarii europeni s-au întâlnit cu prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu și cu vicepreședintele Consiliului județean, Ioan Florea. Reprezentanții autorităților județene au răspuns întrebărilor puse de parlamentarii europeni. Prefectul Mugurel Sârbu a declarat că are o poziție de neutralitate vis-a-vis de acest proiect. "Ca reprezentant al guvernului în teritoriu voi veghea ca toate autoritățile statului să respecte legislația în vigoare. Noi suntem primii interesați ca legea să fie respectată întocmai", a spus prefectul Mugurel Sârbu, susținut de vicepreședintele Ioan Florea.
    Cei patru parlamentari au declarat că primarul Gheorghe Funar a vorbit de "dolarită" la Roșia Montană, prefectul Sârbu solicitând ca toate acuzele să fie probate și argumentate pe lege. De altfel nu este prima dată când primarul Clujului aruncă astfel de vorbe grele în dorința de a câștiga simpatia celor care se opun investiției. Poate că Gheorghe Funar, care de altfel este un bun român, ne va oferi și soluția pentru eradicarea sărăciei și îmbunătățirea nivelului de trai din zona Apusenilor, pentru că vorbele nu țin de foame. Christa Klas, Marie Anne Isler Beguin, Jonas Sjostradt și Hans Kronberger s-au întâlnit apoi cu conducerea RMGC la sediul companiei, presa fiind informată că a fost prezentat proiectul. La ieșirea de la această întâlnire, parlamentarul european Jonas Sjostradt a declarat că, în perspectiva aderării la UE, România trebuie să respecte normele de mediu, iar vizita în județul Alba este una de informare la fața locului pentru a cunoaște realitatea. Dânsul a mai adăugat că o poziție oficială va fi exprimată doar la finalul vizitei de informare. De altfel, toți parlamentarii europeni s-au ferit să dea verdicte, înainte de a se pune la punct cu tot ceea ce înseamnă proiectul. Ei s-au arătat interesați de problemele de mediu și sociale.
    Președintele RMGC, dl. Richard Hill a declarat că investiția de la Roșia Montană se va face cu respectarea legislației internaționale și române, la cele mai înalte standarde. Deși protestatarii acuză numeroase devieri de la lege, nimeni nu a reușit să demonstreze că lucrurile stau așa.
    Vizita parlamentarilor europeni a continuat la Roșia Montană, unde au vizitat cariera și s-au întâlnit cu reprezentanți ai oponenților proiectului de la "Alburnus Maior", dar și cu cei ai suținătorilor de la "Pro Roșia Montană". Astăzi, oaspeții europeni vor discuta la București cu miniștrii Ilie Sârbu și Petre Lificiu, după care vor pleca la Bruxelles.
Florin ROMAN

Deputatul Simedru pronostichează sfârșitul UPSOM-ului
      Deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că privatizarea UPSOM-ului a fost o mare nereușită deoarece a fost privatizat printr-o metodă total neadecvată - "vândut pur și simplu ca o vacă în târg". Simedru a precizat că nu s-a ținut cont absolut deloc de problema socială, nu s-a ținut cont de dezvoltarea unității economice. "A fost vândut pur și simplu pe bursă cu toate că, în cazul societăților aflate în zonele monoindustriale și au probleme, metoda de privatizare este prin negociere sau printr-o licitație în care în caietul de sarcini se prevede foarte clar ce se întâmplă cu angajații și cum se rezolvă problema investițiilor. Ce ar fi însemnat, de exemplu, să se vândă Tractorul Brașov pe bursă, pur și simplu?! UPSOM-ul s-a vândut cu valoarea reală de mai puțin de jumătate decât valoarea de vânzare a Băilor Sărate, în condițiile în care "ca și comparație, UPSOM-ul este de cel puțin de 20 de ori mai mare, ca și agent economic, decât Băile Sărate. Frații Cristescu - care au cumpărat UPSOM-ul - au concediat jumătate din angajați - din 1800 de persoane au mai rămas 900 și se concediază în continuare. Trag și un semnal de alarmă pentru că frații Cristescu doresc să cumpere - și vor reuși, o să vedeți - și celălalt agent economic din Ocna Mureș - Salina. Dacă la UPSOM nu se vor face investiții importante din punct de vedere tehnologic, în 2007, odată cu intrarea României în UE, UPSOM-ul se va închide. Singurul agent economic funcțional din Ocna Mureș va rămâne exact cel în care aruncă acum cu noroi prefectul cu ciracii lui: Băile Sărate." Acest pronostic a fost explicat și prin faptul că în acordul Guvern - UE se stipulează o creștere semnificativă a costului gazului metan (de la 160 euro/mc la 240 euro/mc) iar UPSOM-ul are chiar și în prezent mari restanțe la plata acestei utilități.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Ca să vă feriți de hoții de pe morminte
Stropiți coroanele funerare cu...ulei ars!
      Ieri, în cadrul conferinței de presă a PUR Alba, Anton Bagiu, pensionar din Alba Iulia, a readus în atenția opiniei publice problemele cu care se confruntă familiile celor care au răposați înhumați în cimitirul Maieri din municipiul nostru reședință de județ. Anton Bagiu a reclamat din nou fenomenul de devalizare a mormintelor din cimitirul Maieri, subliniind rapiditatea cu care dispar coroanele funerare și florile depuse de aparținători pe mormintele celor dragi, gesturile incalificabile consumându-se chiar de pe o zi pe alta. Ca o soluție, Anton Bagiu a propus consolidarea gardului împrejmuitor, cu două porți dar o singură cale de acces, după un orar bine stabilit. Deși de ceva vreme s-a vehiculat ideea că respectivele coroane sunt furate de o rețea de "revalorificatori" bine pusă la punct, prejudiciul mic și lipsa de unitate a reclamanților au contribuit din plin la nerezolvarea acestui fenomen antisocial de către organele abilitate în acest sens. În acest context, purtătorul de cuvânt al PUR Alba, ing. Mircea Abrudean, a precizat că clujenii - care se confruntă cu aceleași probleme, dar la o scară mult mai mare - au găsit o soluție de compromis, dar destul de originală, pentru a fi siguri că respectivele coroane funerare rămân pe mormintele răposaților: după încheierea slujbelor de înmormântare, rudele vin cu o sticlă de ulei ars pe care îl împrăștie pe coroane. Astfel, aceștia sunt siguri că jerbele funerare furate de pe mormintele rudelor lor nu vor fi cumpărate, din magazinele de profil, a doua zi, de alte familii îndoliate...
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

A intrat cu mașina într-un cap de pod
      Sâmbătă, în jurul orei 14,50, pe DN 16 B, între Mihalț și Cistei a avut loc un accident de circulație.I. Banciu, de 51 de ani, din Blaj, conducea un autoturism Ford Sierra cu numere străine, proprietate personală, spre Alba Iulia. La un moment dat șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat într-un cap de pod. Victima a fost internată la spital cu traumatism cranio-cerebral acut și comă de gradul I/II. Poliția efectuează cercetări în cauză.(F.R.)
Parcul industrial Cugir se extinde
      Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, a participat la sfârșitul săptămânii trecute la o întâlnire la București, patronată de premierul Adrian Năstase, pe tema parcurilor industriale. Dânsul ne-a declarat că în cazul Parcului industrial Cugir se dorește o extindere a spațiului existent, în vederea desfășurării de noi activități și creării de noi locuri de muncă. "Vom începe demersurile pe lângă Ministerul Industriilor și sperăm ca extinderea Parcului industrial Cugir să devină realitate cât mai rapid", a spus Ioan Florea.(F.R.)
Liga Studenților, în proces!
      Timp de două săptămâni, Liga Studenților din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a coordonat derularea în municipiul Alba Iulia a campaniei "16 zile internaționale de activism împotriva violenței". Organizată de Asociația pentru Promovarea Femeii în România, campania a avut ca temă principală stoparea violenței asupra femeii și a violenței în familie. Ultima manifestare din cadrul acestei campanii se desfășoară astăzi, de la ora 16.00, când la Judecătoria Alba Iulia va avea loc un proces fictiv al violenței, iar de la ora 18.00, la Casa de cultură a studenților va fi prezentat spectacolul cu tema "Violența împotriva femeii este o crimă". (A.D.)
De sărbători
Vești bune pentru albăceni
      Potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Albac, Gheorghe Pașca, locuitorii din zonă vor putea beneficia, începând cu 15 decembrie, de serviciile medicului stomatolog Florea Elisei, sosit tocmai din Republica Moldova. Tot pentru locuitorii comunei Albac, primarul Pașca mai are o veste bună: din 12 decembrie abonații Orange își vor putea apela prietenii și din această localitate, rețeaua de telefonie mobilă fixându-și o antenă în zonă. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.