Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pigmei și jocuri de idei
      A trecut sărbătoarea de 1 Decembrie, soldată cu o mare de români sosiți la Alba Iulia pentru a prăznui 85 de ani de la Marea Unire. De fiecare dată, dar mai ales în astfel de momente, cu o mare încărcătură emoțională și patriotică, ne aducem aminte de înaintași, de eroii și martirii care au avut curajul să-și dea viața pentru binele nației. Eroii dorm în cronici și în filele cărților de istorie, în memoria colectivă, în glia sfântă a patriei pe care au iubit-o cu o dragoste ieșită din comun. Altfel nici nu ar fi îmbrăcat armura bronzului sau a granitului această plămadă umană cu totul și cu totul excepțională. În astfel de momente, memoria arde încă viu în noi și avem sentimentul că nu ne prețuim cum se cuvine jertfitorii pe altarul libertății, al neatârnării, al dreptății și demnității naționale, realizăm că suntem săraci în monumente și în statui, busturi și plăci memoriale. Istoria își strigă dreptul la o eternă amintire în inimile urmașilor, la o cinstire și dreaptă recunoștință. Evocările unor figuri ilustre, a unor evenimente cruciale ale neamului, parastasele ușor plângăcioase și festiviste, noi zicem că sunt de prisos, și nu cele mai convingătoare semne că ne prețuim înaintașii.
    Este vorba de o mai veche durere a celor care trăiesc pe aceste meleaguri încărcate de istorie - monumentele și statuile care să poarte în simbolistica lor mărețele figuri ale celor care s-au acoperit de glorie. Nu putem spune, de pildă, că orașul Alba Iulia n-ar avea monumente, el însuși fiind un complex de relicve neperisabile, deși, dacă nu se vor lua măsuri din timp, ne vom trezi într-o bună zi a unui an poate ceva mai departe de contemporaneitatea noastră imediată, că vor dispărea zidurile Cetății. Cele două statui înfățișându-i pe Maniu și Brătianu, nu prea reușite, ridicate în centrul vechi al orașului, nu sunt suficiente pentru această capitală de suflet a românilor. Au mai fost dezvelite câteva busturi ale unor scriitori, două monumente, ca să folosim un termen generic, cel al lui Avram Iancu și cel închinat martirilor Revoluției de la 1784, Horea și Cloșca. Dar, să ne fie iertată îndrăzneala, acestea sunt niște kitsch-uri, dacă nu o blasfemie la adresa celor trei eroi-martiri. Parcă ne-ar induce ideea unor improvizații, a unor jucării, ca să nu spunem caricaturi. Bunăoară, bustul lui Avram Iancu care ar trebui să domine esplanada Cetății pare un pigmeu în contrast flagrant cu aura și dimensiunea europeană a eroului din Vidra.
    Aici este de vină și PSD-ul care altfel știe să facă multă vorbire despre patriotism și Asociația cultural-patriotică Avram Iancu. Dacă n-au fost bani, deși chestia asta ni se pare trasă de păr din moment ce au loc megadineuri festive, mai bine nu s-ar fi făcut. Nici statuia ecvestră a marelui crai din centrul Câmpeniului nu se situează la anvergura tragică de luptător pentru eliberarea Ardealului de sub monarhia austro-ungară. Probabil că în timpul când ea a fost ridicată prin chetă publică să fi însemnat ceva, dar acum, în secolul XXI, ea este o palidă recunoștință față de faptele marelui erou. Nici recentul monument închinat eroilor de la 1784 nu face o impresie mai bună. Este cel puțin un experiment, jocul fantezist al unui sculptor și nu exprimă grandoarea pe care ar trebui să le-o conferim acestor martiri ai Ardealului. Nu mai spunem că au trecut iată 85 de ani de la Marea Unire și nu avem un monument al Unității Naționale la Alba Iulia. Țară săracă? Nu, domnilor! Lipsă de respect pentru cei care ne-au lăsat în dar un grandios monument de curaj, simțire și mândrie națională. Cine știe, poate când vom aniversa 100 de ani de la Marea Unire vom avea un monument pe măsură.
Gheorghe JURCĂ