Prima pagină Ediția din: 10.12.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe unii îi lasă rece candoarea din ochii copiilor
Doi minori talentați, două destine nefericite și... o societate care ridică din umeri
      Cu câteva zile în urmă aduceam în atenția dvs. funcționalitatea defectuoasă a sistemului de protecție socială din România (și implicit din județul nostru), subliniind faptul că noile politici din domeniu nu se mai axează pe individul defavorizat (fie el copil, adult sau vârstnic), ci pe întreaga familie. Din nefericire, funcționând disparat, instituțiile și organizațiile abilitate nu reușesc să rezolve decât fragmentar, parțial, cazurile cu care se confruntă. Redăm mai jos două exemple concrete în acest sens. Și cine știe câte or mai fi...?
Alexandru Pârgaru, victoria asupra morții și lupta cu sărăcia!
      Îl cunoașteți, mai mult ca sigur, pe micul Alexandru Pârgaru (11 ani), din Alba Iulia, cazul său fiind adus în atenția dvs. de mai multe ori, prin intermediul ziarului "Unirea". Acest copil i-a uimit pe toți cei ce-au avut ocazia de a-l cunoaște, atât prin cruzimea cu care soarta l-a încercat, cât și prin dimensiunea talentului său. Pe scurt, Alexandru, la frageda sa vârstă, a suferit deja două operații pe creier, dintre care una "in extremis", când viața sa atârna de un fir de păr. A urmat timp de mai multe luni de zile un tratament în Germania, care pare să-l fi refăcut într-o oarecare măsură. Și, cu toată această suferință, micul albaiulian este bine cunoscut ca interpret de muzică populară, ca poet și ca... "mistic", oricât vi se va părea de forțat termenul, pentru că Alexandru are o filozofie surprinzătoare pentru vârsta lui, o filozofie în care forța divină este omniprezentă. La toate acestea se adaugă o pasiune impresionantă pentru "viața plantelor", pentru biologie.
    Ei bine, acest copil a fost transformat de numeroșii săi prieteni într-o mică vedetă, dar nimeni nu bănuiește drama pe care el și familia lui o trăiesc în continuare. Sigur, e un lucru minunat faptul că Alexandru este invitat permanent la spectacole, că scrie poezie, că intenționează să scoată un album etc., dar pe lângă toate acestea el mai merge și la școală (unde suportă adesea batjocura crudă a unor copii care-l percep ca fiind diferit de ei), și e greu de spus dacă starea sănătății sale îi permite tot acest efort, fără nici un risc. Părinții săi, Magdalena și Eduard Pârgaru, încearcă să-i mai tempereze zelul artistic pentru a nu-l suprasolicita, dar copilul trăiește cu mare intensitate viața de scenă și scrisul... Aici apare însă o altă problemă. Soții Pârgaru nu sunt niște oameni bogați, și oricât de bucuroși ar fi să primească sprijin pentru copil, ei se simt stânjeniți. Cei doi lucrează în domeniul decorațiunilor interioare și sunt perioade în care nu au comenzi deloc, iar în acele perioade... câștigă micul Alexandru! Vă închipuiți ce-i în sufletul acestor părinți atunci când se văd susținuți financiar de către copilul lor bolnav? Am stat adesea de vorbă cu soții Pârgaru și am realizat că, deși sunt încântați de atențiile, cadourile și donațiile (unele din Germania) către micul Alexandru, ei ar vrea mai degrabă să aibă suficient de lucru cât să își poată plăti datoriile acumulate de-a lungul timpului și să-i poată asigura ei înșiși copilului ceea ce-și dorește. Altfel, evident, încep să se simtă ca niște părinți denaturați ce-și exploatează copilul.
    Iar acum haideți să discutăm despre protecția de care ar trebui să beneficieze întreaga familie Pârgaru. Nu donații, nu sponsorizări, nu milă și compătimire se așteaptă (și transformarea lui Alexandru într-un prilej de laudă pentru cei ce-l ajută), ci oferirea unor posibilități de câștig permanent (și muncit!) părinților. Deocamdată, noi l-am pus pe tatăl copilului în legătură cu Radu Cormoș, directorul general al "Macro Construct Grup" (cunoscut dvs. în calitatea sa de candidat al PNȚCD la funcția de primar al municipiului Alba Iulia), care și-a oferit disponibilitatea de a-i ajuta pe cei doi, facilitându-le obținerea unor comenzi. Dar mai există și alte posibilități: elaborarea unui proiect privind constituirea unei școli de decorațiuni interioare pentru copiii cu aptitudini, găsirea unei firme de construcții care să colaboreze permanent cu soții Pârgaru etc. Cine poate, însă, să-și asume rezolvarea problemei acestei familii? Căci micul Alexandru, cu ajutorul lui D-zeu și al oamenilor, a învins moartea, iar acum se bazează pe același ajutor, pentru a învinge... sărăcia!
Bogdan Prisecaru, întreținător de familie la 11 ani!
      Cazul Bogdan Prisecaru (11 ani), a fost de asemenea adus în atenția dvs. prin intermediul ziarului "Unirea". Este vorba despre un copil isteț, pasionat de calculatoare, care a avut neșansa de a se naște într-o familie dezbinată: părinții săi, care locuiau în Iași, au divorțat cu ani de zile în urmă, iar atunci Bogdan a venit la Alba Iulia împreună cu mama și cu cele două surori ale sale. Mama copiilor nu și-a găsit multă vreme de lucru și adăpost, așa că Bogdănel câștiga banii necesari traiului zilnic al familiei, vânzând ilustrate prin baruri și restaurante. În urma articolelor noastre, femeia a primit de două ori de lucru (ba chiar și un adăpost), iar noi am crezut că problema s-a rezolvat. Întâmplarea face însă ca mama celor trei copii să se afle adesea (cam prea adesea) în parcul din vecinătatea Casei de cultură a studenților, așteptând ceva. Ce? Numai ea știe, pentru că atunci când am întrebat-o ne-a spus că lucrează "la pui", iar cinci minute mai târziu Bogdan a contrazis-o, căci l-am întâlnit din nou vânzând ilustrate în restaurantul Hotelului "Parc" (așa cum face de vreo doi ani de zile). Am ajuns la concluzia că mama copiilor minte, iar minciuna ei se repercutează negativ asupra întregii familii: Bogdan continuă să "muncească" dimineața iar după amiaza să meargă la școală, sora sa cea mare, elevă de liceu, poate fi observată la ore târzii, (prin parcuri și în zona binecunoscutului pasaj din Cetate), machiată strident și în companii dintre cele mai dubioase, iar cea mică, atunci când nu învață "meserie" de la Bogdan, tândălește prin parc alături de mama ei afaltă în așteptare de... ceva!
    În acest al doilea caz, cu mult timp în urmă, ca efect al solicitării noastre adresate Direcției pentru protecția copilului Alba, un angajat al acesteia s-a deplasat "la fața locului", a făcut o anchetă socială și... a rămas cum era și mai înainte, după cum se vede. Căci, probabil, DGPDC a considerat problema rezolvată odată cu întocmirea unui dosar. Dar persoanele, oamenii, copiii ăia vii și chinuiți, cine trebuie să-i MONITORIZEZE? Presa? Trecătorii? Oamenii binevoitori, cu dare de mână? Atunci voi pentru ce mai sunteți plătiți, onorabili proaspăt-funcționari publici? Pentru strângerea în mod științific a unor date într-un dosar, pe care să-l uitați apoi pe raft și să-l scoateți la iveală dovedindu-vă "eficiența" în caz că vă întreabă cineva? Așa acționați dvs. în sprijinul familiei, întocmind dosar? Atunci vai de realitatea noastră socială, pentru îmbunătățirea căreia se cheltuiesc zeci de miliarde de lei numai în județul Alba, din buzunarul meu și al cititorilor...
*
    Am readus în atenția publică (instituții, organizații, asociații, comitete, comisii etc.) cele două cazuri, pentru a vă demonstra din nou că în protecția socială românească deocamdată domnește haosul, că "nu știe stânga ce face dreapta" și că activitatea se rezumă la dosare, statistici, programe și strategii... contrazise de realitate!
Ioan HĂNȚULESCU

Sculați edili, nu dormiți!
      Odată cu 1 Decembrie am intrat practic în luna sărbătorilor de iarnă. În mod normal, așa cum se întâmplă în alte orașe, capitala noastră de județ, pe care unii o onorează cu emfază, oraș european, trebuia să fie gătită de sărbători. Trebuiau până la această oră montate ghirlandele de becuri multicolore, amenajat bradul de Crăciun și Anul Nou în Parcul Unirii, de ce nu și în orașul de jos, împodobit după datină. Când vor fi făcute toate acestea? Cu o zi sau două înaintea Crăciunului? Auzim că se aleg acum variantele cele mai bune, se caută firma specializată în astfel de amenajări. Cam târziu, domnilor edili. Ce-i drept ați fost ocupați cu organizarea Zilei de 1 Decembrie, dar asta nu vă absolvă întru totul de vină. Aiurea, orașele sunt pregătite pentru sărbătorile de iarnă încă din luna noiembrie. Dar probabil că le cerem prea mult edililor și de aceea suntem gata să ne punem cenușă în cap și să cerem clemență consilierilor locali (!?)
    Și pentru că a venit vorba de cum ornăm orașul pentru sărbători, poate că vom pune ghirlande pe cocioabele nici acum dărâmate, după circa 8 ani de zile, din centrul vechi al municipiului. Scuze, domnilor edili, pardon domnule primar! (G.M.)
Scutiți de impozite
      Consiliul local Cugir a aprobat propunerea Primăriei din localitate ca pentru anul 2004 să fie scutite total sau parțial de la plata impozitelor persoanele fizice care recondiționează fațadele caselor sau blocurilor, repară sau înlocuiesc acoperișurile care nu necesită autorizație de construcție. Cererile de scutire de la plata impozitelor se pot depune la sediul Primăriei Cugir până la data de 31 ianuarie 2004. (N.I.T.)
Guvernul vrea majorarea accizelor
      "Politica fiscală trebuie să fie principalul susținător al investițiilor străine directe", a declarat ministrul Finanțelor, Mihai Tănăsescu, cu ocazia încheierii forumului pentru investiții în Europa de Sud-Est, organizat împreună cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Introducerea noului Cod Fiscal este foarte importantă pentru atragerea investițiilor, a anunțat și Richard Hecklinger, secretarul general adjunct al OECD. În ceea ce privește stoparea creșterii importurilor, Tănăsescu a declarat că măsurile ce urmează a fi luate cuprind și accizarea anumitor produse importate, declarație susținută și de premierul Adrian Năstase, care a subliniat că este vorba de bunuri de consum de lux. Primul ministru a susținut din nou că "entuziasmul" populației față de credite trebuie temperat. (A.D.)
Maidanezii din Cugir vor fi...tranchilizați
      Primăria Cugir a achiziționat o armă cu tranchilizante destinată reducerii, în principal, a numărului de câini vagabonzi din oraș. Arma a fost cumpărată de la o firmă de profil din Alba Iulia și va fi folosită de un angajat al primăriei, care va dobândi acest drept în urma unui test de aptitudini. Arma cu tranchilizante va fi folosită și în cazuri urgente, cum ar fi liniștirea animalelor atinse de turbare. (N.I.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.