Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Alianța - o minge la fileul PSD-ului
      Cine crede că alianța dintre PNL și PD ar putea deveni o alternanță la putere, se-nșeală amarnic. Și nu pentru că partidul mamă și tată, partidul-stat ar fi atât de îndrăgit de masa alegătorilor. Alianța PNL-PD pare un fel de struțo-cămilă politică care stârnește ilaritate, neîncredere. Două partide, care au lucrat cu mult sârg la zdruncinarea CDR și la trimiterea țărăniștilor la lada de gunoi după o glorioasă istorie, își dau mâna acum să pună de un nou pol de putere. Că e nevoie în România de două sisteme politice puternice e adevărat, dar din păcate al doilea se coagulează greu, se naște cu forcepsul. Cine nu știe că PD este o așchie ruptă din trunchiul PSD-ului și că se potrivește doctrinar cu PNL-ul ca nuca în perete. Atât ca programe, doctrine, idei, cât mai ales ca feluri diferite de a fi a celor doi co-președinți: Stolojan și Băsescu. Singurul punct unde se întâlnesc cele două partide este dorința arzătoare de a mătura de la putere PSD-ul. Oricât ar vrea să demonstreze contrariul, cele două partide sunt puternic separate. Forța lor de convingere e mult mai puternică când acționează separat. Însuși Stolojan spunea la un tocșou că "Băsescu are o vorbire mai slobodă, un stil care nu se potrivește cu al meu...". Atunci de ce naiba mai apar împreună și de ce au mai făcut alianță, când mult mai multă personalitate și persuasiune aveau fiecare luat separat. Cei doi co-președinți dau senzația că ar fi doi tineri ce vor să se căsătorească, dar nu pot din cauza soacrelor.
    Faptul că Băsescu pare mai mult atras de alte funcții și fotolii decât cel de primar general al Capitalei este un demers păgubitor pentru el și pentru alianță. Pare greu de crezut că PNL și PD vor fi atât de naivi să-l scoată pe Băsescu din cursa pentru primarul Capitalei, care să-i ofere cale liberă lui Ovidiu Grecea să cucerească Bucureștiul. Pierderea Capitalei la alegerile generale din vară ar echivala cu o măciucă izbită în moalele capului pentru alianță din care cu greu și-ar mai putea reveni. Însuși faptul că PSD caută cu disperare soluții pentru anihilarea lui Băsescu, alianța ar trebui să-și dea seama că nu are voie să renunțe la candidatura pentru Primăria Bucureștiului. Ideal ar fi ca alianța să ocupe cel puțin Capitala și apoi, în funcție de cum se vor face zarurile, să tindă spre Cotroceni sau Palatul Victoria.
    Scopul alianței de a debarca partidul lui Năstase de la putere nu are sorți de izbândă. De ce? Pentru că nu are strategi, nu are strategie pentru o viitoare guvernare. Or numai cu lupta împotriva corupției, pe care o duce și PSD nu va putea convinge. Ce vor zice alegătorii: dacă nici ăștia nu vor fi în stare de nimic?, dacă toți sunt o apă și-un pământ?, mai bine îi alegem tot pe ăștia, măcar și-au făcut plinul și nu vor mai fura. De-a dreptul bizară pare următoarea chestiune: agendele PNL și PD par concepute de altcineva, respectiv de PSD. Prin ce ar fi mai bună alianța pentru populație? Când ea nu are nici o concepție clară cu privire la legile electorale, la votul uninominal. Sunt suficiente apoi 30 de zile de campanie pentru partidele de opoziție, care în ultimii trei ani nu au prea avut acces la media? Oare ce va propune alianța vis-a-vis de modul de finanțare a partidelor pentru campania electorală? Să nu cumva să fie o dezamăgire gen CDR. Prin urmare, e un moment capital pentru alternanța democratică la putere în România. Mult mai inteligent pentru cele două partide e să meargă pe cont propriu și apoi, abia după alegeri, să facă alianță sau unificare. Dacă pe ei nu-i doare capul de viitorul lor politic, atunci de ce ne-am strofoca noi, cei mulți, flămânzi și dezamăgiți.
Gheorghe JURCĂ