Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Demagogi și mercenari
      Vaclav Havel, celebrul disident ceh ajuns președinte după revoluția de catifea din țara lui, avea obiceiul ca, din când în când, să iasă în fața națiunii și să-și certe aspru compatrioții, aruncându-le în față adevăruri crude, menite să-i trezească "din somnul cel de moarte". Interesant este că cehii nu se simțeau ofensați, ba chiar dimpotrivă, dacă ne gândim la faptul că ei l-ar fi votat pe Havel la infinit în cazul în care Constituția le-ar fi permis așa ceva. Ai noștri președinți postdecembriști, respectiv Ion Iliescu și Emil Constantinescu, nu și-au riscat capitalul electoral, adevărat sau virtual, ei pozând mereu, chiar dacă din unghiuri diferite, în susținători înfocați ai cauzei celor mulți pe care i-au gratulat ori i-au victimizat fără măsură, derobându-i de orice răspundere față de propriul destin. Iar modelul lor a fost asumat de aproape toată clasa politică, prea puțini fiind cei care au îndrăznit să le spună "maselor" și altceva decât ceea ce voiau ele să audă. Lumea românească ar fi arătat cu totul altfel dacă guvernanții ei de toate culorile ar fi sacrificat populismul aducător de voturi în favoarea reformelor, prin reforme înțelegând inclusiv schimbarea mentalităților de tip comunist care au făcut din România o țară de asistați la discreția partidului-stat și a pomenilor lui electorale.
    De departe cel mai populist partid din România este PRM-ul lui CV Tudor, procentele acestuia în sondaje fiind exclusiv roadele demagogiei liderului său proaspăt pocăit în raport cu puterea dar extrem de agresiv la adresa opoziției și a ziariștilor incomozi. Ca dovadă că, în cel mai recent număr al său, "România Mare" aruncă "blesteme" asupra lui Cristian Tudor Popescu, Cornel Nistorescu, Sorin Roșca Stănescu și a Tiei Șerbănescu, prezicându-le moartea în 2004. Dar, nici cu PSD nu ne este rușine. În timp ce d-l Iliescu interpretează extrem de convingător partitura politicianului sărac și cinstit, partidul său de suflet, pe care după toate semnele îl va păstori iarăși după alegerile din 2004, este compus și înconjurat de cei mai bogați oameni din România, care nu se sfiesc să ceară pentru PSD, adică pentru ei, voturile celor mai săraci oameni din cea mai nefericită și mai coruptă țară. Și asta cu ajutorul foarte interesat al unor mercenari din mass-media care prezintă pomenile electorale ale guvernan­ților drept politică social-democrată și, cu buzuna­rele doldo­ra, se alătură corului de ipocriți ce deplâng soarta cu ade­vărat tragică a săracilor acestei țări. Culmea este că s-ar putea să-i și convingă pe mulți, în condițiile în care 70% dintre cetățenii României așteaptă ca statul, în frunte cu partidul care s-ar dori unic, să le rezolve problemele locului de muncă, locuinței, educației, sănătății.
    Dar, ca să fim cinstiți până la capăt, va trebui să recunoaștem că nici un guvern postdecembrist nu s-a ostenit să le explice românilor ce înseamnă cu adevărat stat de drept și economie de piață. Dacă li s-ar fi explicat aceste lucruri, inclusiv prin mass-media, ei ar fi înțeles, poate, că într-o lume normală, cu justiție imparțială, contrapusă corupției, prosperitatea personală depinde de capacitatea fiecăruia de a deveni competitiv pe piața dură a muncii, fie că vorbim de politică, de economie, de învățământul cel invadat de impostori care vând sau cumpără titluri acade­mice, ori de domeniul sanitar înfeudat unor traficanți de influ­ență vizând gratuitatea sau compensarea medicamen­telor. Populismul și corupția i-au împiedicat însă pe politi­cienii români ca și pe jurnaliștii mercenari, de obicei inculți, slu­garnici și lipsiți de caracter, să le deschidă ochii oamenilor asupra problemelor de rezolvarea cărora depinde trecerea lor de la statutul de electori turmentați, ușor de manipulat prin înfometare și diversiuni mimând libertatea de expresie, în cetățeni conștienți de obligațiile dar și de drepturile lor încălcate în mod pe cât de frecvent, pe atât de scandalos. Începând cu dreptul la viață.
Maria Lucia MUNTEANU