Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ecologiștii doresc eliminarea laturii emoționale
Proiectul minier Roșia Montană - în dezbatere publică la Alba Iulia
      Comunicat de presă
      În data de 11 decembrie 2003, la Casa de Cultură Studențească din Alba Iulia, Federația Ecologistă din România, filiala Alba, a organizat o dezbatere publică având drept temă stadiul actual al proiectului minier Roșia Montană și implicațiile legate de protecția mediului, patrimoniul cultural și componenta social-economică ce decurg din implementarea acestuia. Au fost invitate să participe ONG-uri cu preocupări în domeniile mai sus menționate, reprezentanți ai companiei Roșia Montană Gold Corporation, precum și mass-media.
    Dezbaterea a fost condusă de președintele filialei Alba a Federației Ecologiste, Vasile Câmpean. A participat și a susținut o prezentare consilierul județean din partea FER, Gheorghe Crăciun.
    Strategia companiei Roșia Montană Gold Corporation, legată de cercetarea arheologică, protejarea și conservarea monumentelor istorice de la Roșia Montană a fost evidențiată de managerul pe probleme de arheologie și patrimoniu cultural Corina Borș.
    Șeful departamentului de mediu din companie, John Aston, a prezentat tehnologiile ce se preconizează a fi utilizate în cadrul acestui proiect, cum se intenționează să se rezolve problemele de mediu aflate în prezent la Roșia Montană și care sunt măsurile concrete ce se au în vedere privind mediul înconjurător pentru perioada de după ce exploatarea minieră își va încheia activitatea.
    Au adresat întrebări managerilor companiei reprezentanții Ligii Studenților din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.
    Nu au participat, cu toate că au fost invitați, membrii asociației Alburnus Maior, precum și ai Patrir.
    Federația Ecologistă din România, filiala Alba, își exprimă opinia că abordarea punctuală, prin expuneri susținute de specialiști în domeniu, a întregului set de probleme pe care le ridică o investiție de o asemenea anvergură și eliminarea pe cât posibil a laturii emoționale, pot conduce la o mai corectă informare a opiniei publice despre acest proiect. Este, credem, principalul punct câștigat al acestei întâlniri și un început promițător pentru dezbateri ulterioare.
Se elaborează planurile de apărare împotriva inundațiilor
      Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba elaborează în prezent planul județean de apărare împotriva inundațiilor. Deocamdată, s-a obținut avizul Prefecturii Alba pentru planurile locale de apărare ale celor 76 de localități din județ. Directorul SGA Alba, Traian Matiș, ne-a declarat că aceste documentații se elaborează din 4 în 4 ani, iar pentru planurile proprii ale Sistemelor Hidrotehnice Alba și Arieș-Turda s-a primit avizul Direcției Apelor Tg. Mureș și al prefecturilor din Alba și Cluj. Sperăm că în anul care va veni, locuitorii județului vor avea mai puțin de suferit din cauza inundațiilor, care nu ne-au prea ocolit în ultimii ani. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.