Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cu sprijinul firmei Roșia Montană Gold Corporation
Fundația "Conexiuni", aproape de copiii defavorizați
      Fundația "Conexiuni", reprezentată de doamnele Lenuța Anga­lita și Tina O'Connor va organiza astăzi, de la ora 12,00, la Teatrul de păpuși din Alba Iulia, o petrecere de Crăciun destinată copiilor defavorizați și cu handicap. Organizatorii speră că atât spectaculul oferit de actorii teatrului amintit, cât și darurile lui Moș Crăciun vor aduce bucurie în sufletele celor 200 de copii din județ, dar și speranța într-un viitor mai bun.
    De Halloween, la data de 1 noiembrie, a avut loc o petrecere, prilej cu care au fost colectate fondurile necesare organizării sărbă­torii de azi destinată copiilor defavorizați. Sponsorii manifestării sunt: Roșia Montană Gold Corporation, Deva Gold, precum și companiile ce colaborează la proiectul Roșia Montană Gold Corporation - Aston Management, Genfor, MWH, Planning Alli­ance, Talent.com, Atlantys Computer și Stantec. Datorită oa­menilor cu suflet mare de la companiile amintite, în acest an copiii defavorizați din Alba Iulia, Abrud, Câmpeni, Roșia Montană și Bucium, precum și cei ai orfelinatelor din județ se vor bucura de un Crăciun cum n-au mai avut poate niciodată, pachetele aduse de Moș Crăciun conținând atât dulciuri cât și multe alte surprize ce vor mângâia sufletele micuților.
Adriana DURIGĂ

Parcul Industrial Cugir, o afacere de succes
      Comunicat de presă
      În ultimul timp au apărut în presa scrisă județeană referiri la Parcul Industrial din județul Alba, respectiv Parcul Industrial Sebeș - Alba (PISA) și Parcul Industrial Cugir. Ultimul este apreciat pentru succesul pe care-l are în afaceri, dovedindu-se o alternativă viabilă la criza prin care trece U.M. Cugir - ce a afectat viața economico - socială a orașului de la poalele Drăganei.
    Mulți își atribuie rezultatele excelente obținute de S.C. Parcul Industrial Cugir S.A., fără să fi avut vreun merit în înființarea și dezvoltarea acestuia.
    Precizăm că P.I. Cugir are ca unic acționar Consiliul județean Alba, iar înființarea acestui parc s-a făcut la inițiativa președintelui Eugen Popa cu sprijinul consilierilor județeni. De altfel, ședința Consiliului județean deliberativ din luna septembrie a.c. s-a des­fășurat la Cugir având ca temă modul de organizare și funcționare a Parcului, dar și eficiența investițiilor făcute aici din bugetul Consiliului județean.
    Parcul Industrial Cugir este o afacere de succes, amplasată într-o zonă defavorizată cu o mare rată a șomajului, iar acest succes se datorează în mare măsură sprijinului Consi­liului județean și mana­gementului Consiliului de Administrație.
    Sperăm că lipsa acestor precizări în articolele din presă nu a fost făcută cu rea voință.
Biroul de presă al Consiliului județean Alba

Din motive birocratice și din pricina unor orgolii nemăsurate
Episcopul Emilian nu-și poate afla odihna veșnică la Mănăstirea Râmeț
      Zilele care au mai rămas până la Sfântul Crăciun, sărbătoarea Nașterii Domnului, îndeamnă toți credincioșii la curăție sufletească și duhovnicească. Deloc întâmplător, tocmai acum, prin bunăvoința Maicii Starețe Ierusalima, de la Mănăsirea Râmeț, am intrat în posesia unei tulburătoare scrisori ce i-a fost adresată de Episcopul Emilian Arădeanul, Vicar eparhial de Arad, în data de 7 ianuarie 1994. Fiindcă spațiul limitat nu ne îngăduie să reproducem integral textul scrisorii, vom face cunoștință doar cu cele mai emoționante fragmente din epistola-document a înaltului ierarh bisericesc ce a păstorit cu vrednicie și dreaptă credință ani mulți la număr Epis­copia Ortodoxă Română din Alba Iulia. "Maică Stareță Ierusa­lima, cinstite sobor mănăstiresc, iubite prieten duhovnic Ioachim, pentru mine Mănăstirea Râmeț este cea mai impresionantă mănăstire din Transilvania.
    Inscripția de pe zidurile vechiului lăcaș de cult trebuie păstrată cu sfințenie și pusă în valoare cu orice preț, este cea mai prețioasă din Transilvania și poate chiar mai mult". În continuare, semnatarul scrisorii își exprimă mâhnirea și durerea că nu a putut duce până la capăt tipărirea unor lucrări de mare importanță pentru credința și spiritualitatea românească. "Sunt totuși mulțumit că înaltul for de cultură al Academiei Române,... a apreciat munca mea culturală depusă pentru biserică și neam, sub regimul comunist, cu cinstirea persoanei mele cu titlul de membru de onoare al Academiei Române". Presimțind că viețuirea sa pe această lume se apropie de sfârșit, semnatarul scrisorii lasă cu limbă de moarte următorul testament: "Poate că într-o bună zi mă voi hotărî să îmi așez casa de veci lângă acei fii ai bisericii, ai neamului și ai Mănăstirii Râmeț care au contribuit la reorganizarea și popularizarea ei, în curtea căreia au dorit să li se așeze casa de veci". La puțină vreme după această spovedanie, Episcopul Emilian Arădeanul a trecut la cele veșnice. Dând curs ultimei dorințe a răposatului întru Domnul, Maica Stareță Stavrof Ierusalima Ghibu și preotul duhovnic Arihim Ioachim Popa au solicitat în scris Înalt Prea Sfințitului părinte, dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, să dea curs dorinței Episcopului Emilian Arădeanul de a-și afla odihna veșnică la Mănăstirea de la Râmeț. "Menționăm faptul că, la ultima între­vedere avută cu Prea cuvioasa Maică Stareță, Prea Sfinția Sa Emilian a reîntărit cele de mai sus, lăsând cu limbă de moarte să fie înmormântat la Râmeț. Același lucru ne-a fost adus la cunoștință în data de 25 martie 1996 de către monaha Teodora Ancă. Nă­dăjduim că veți dispune cele de cuviință. Vă mulțumim anticipat. Mănăstirea Râmeț, 5 aprilie 1996". De la acest demers creștinesc au trecut mai bine de opt ani și răspunsul îndeplinirii ultimei dorințe a Episcopului Emilian nu a venit încă. Cui îi este îngăduit oare, după legea creștină, să minimalizeze sau să treacă cu vederea peste un asemenea document-testament al unui înalt ierarh bisericesc?
Sebastian TRUȚA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.