Ultima oră
Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles nu și-a atins scopul
Adoptarea noii Constituții europene se amână pentru la anul
      Liderii Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un acord asupra unor aspecte esențiale ale noii Constituții. Chestiunile în care s-au înregistrat cele mai mari diferențe de opinie sunt dreptul de vot în cadrul Consiliului european și numărul comisarilor europeni, după extinderea de la anul, în urma căreia Uniunea va cuprinde 25 de state membre. Polonia și Spania în special s-au opus cu înverșunare să le fie diminuate drepturile de vot, obținute prin Tratatul de la Nisa.
    Italia, care deține președinția prin rotație a Uniu­nii a anunțat că liderii europeni se vor întâlni anul viitor pentru a lua o decizie definitivă. În ce privește aderarea României și Bulgariei, Uniu­nea Europeană și-a exprimat încă o dată sprijinul față de pri­mirea lor în anul 2007, cu condiția îndeplinirii criteriilor de ade­rare. (F.R.)
La Abrud
Un furt... ca între colege
      Poliția Abrud a fost sesizată vineri, ora 11.30, de Alina C., de 19 ani, din Roșia Montană, elevă la colegiul "Horea, Cloșca și Crișan" din localitate, despre faptul că în aceeași zi, între orele 10-11, în timp ce se afla la școală, persoane necunoscute i-au furat din geantă suma de 2 milioane de lei. În urma cerce­tărilor efectuate de polițiștii abrudeni, a fost depistat hoțul în aceeași zi, în persoana... colegei de bancă a păgubitei. Profi­tând de faptul că în timpul orei de engleză Alina a fost mutată într-o altă bancă și și-a lăsat poșeta la locul inițial, colega de bancă a acesteia, Cristina C., de 19 ani, i-a sustras 2 milioane de lei. Banii au fost recuperați și predați păgubitei. (N.I.T.)
Pentru a mai tempera apetitul băncilor comerciale în acordarea creditelor de consum și ipotecare
A fost înființat Biroul Român de Credit
Instituția va deveni operațională la jumătatea anului viitor
      La finele săptămânii trecute, comunitatea bancară din România, reprezentată de 24 de președinți ai băncilor comer­ciale și reunită în Asociația Română a Băncilor, a pus bazele Biroului Român de Credit, instituție care va avea rolul de monitorizare a creditelor pentru populație. Conducerea provi­zorie a agenției este asigurată de Elena Petculescu, președintele Banc Post, iar Consiliul de Administrație este format din 5 membri, reprezentanți ai băncilor cu cea mai mare pondere a creditelor de consum. Biroul va deveni operațional în decursul a 6 luni, iar organizarea acestuia va costa aproximativ 41 de miliarde de lei, bani care vor fi colectați prin contribuția băncilor comerciale care dețin cea mai mare cotă de piață la acordarea de împrumuturi persoanelor fizice, spre exemplu Banca Comercială Română, BRD, Banca Ion Țiriac, Raiff­eisen Bank, CEC și Banc Post.
    Biroul Român de Credit a luat ființă la propunerea Băncii Naționale a României, care a semnalat pericolul reprezentat de creșterea puternică a creditului de consum, cerând băncilor comerciale să restricționeze condițiile de creditare a populației. La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunțat că banca centrală va emite, în aproximativ două luni, mai multe norme generale de creditare a persoanelor fizice. Noile măsuri ce urmează a fi luate în vederea limitării creditului de consum vor cuprinde reintroducerea obligativității achitării unui avans de 20-30 la sută din valoarea bunurilor de folosință înde­lungată, stabilirea unui plafon de rate de maxim o treime din venitul net al clientului, reintroducerea obligativității giranților. Totuși, membrii Asociației Române a Băncilor consideră că limitarea accesului populației la credite nu va reprezenta o soluție în limitarea importurilor. Totodată, ei s-au declarat împotriva obligativității achitării avansului anunțat de banca centrală, precum și a limitării ratei la 30 la sută din venitul unei persoane. Sunt anunțate negocieri pe tema regulamentelor de creditare, la care vor lua parte reprezentanții băncilor comer­ciale și cei ai băncii centrale și sunt speranțe să se ajungă la soluții mai puțin restrictive, dar eficiente.
Adriana DURIGĂ

Sărbători mai fericite pentru asistenții medicali
      Președintele Sindicatului Sanitas Alba, Marius Sepi, ne-a informat că azi și mâine salariații din sănătate își vor primi drepturile bănești. Este vorba de leafa curentă, la care se adaugă al 13-lea salariu și premiul de doi la sută din fondul de rezervă. "Mă bucur că am reușit să le asigurăm oamenilor noștri o brumă de viață mai bună la acest sfârșit de an și le urez tuturor asistenților medicali "Sărbători Fericite", a spus Sepi.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.