Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Îmbogățiții tranziției în "euro-week-end"
      Numărul celor îmbogățiți în tranziție ce trec granițele țării este mai mare de la an la an. Unii se duc pentru negocieri, contracte, conferințe, simpozioane, motiv pentru care apucă să viziteze și marile metropole occidentale de unde își fac tot soiul de cumpărături. Sunt odrasle de familii avute care își cumpără, atunci când vor să facă nuntă, rochii de mireasă, costume de mire și alte accesorii de la Viena sau Paris. Alții se duc în calitate de turiști pentru a vedea obiectivele la care nu cu multă vreme în urmă nici nu îndrăzneau să viseze. A-ți petrece concediul estival în Baleare, pe litoralul Adriaticii sau în insulele grecești, să vezi Gizeh-ul, piramidele, Acropolele, nu e de colea. Sunt și dintre aceia care, sugestionați de filme cu safari, participă la vânătoare de rinoceri în Tanganica sau servesc cine cu icre de nisetru în yahturi de lux. Pentru unii, a ajuns o bagatelă să vizioneze live un concert al Operei din Viena, un megaspectacol cu Michael Jackson, să participe la Formula 1 sau la campionatele mondiale de fotbal, în timp ce alții obișnuiesc să-și facă cumpărăturile de sfârșit de săp­tămână de la Viena, Paris sau Madrid. Se duc vinerea și se întorc duminica după-amiază când tarifele la transportul ae­rian sunt mai ieftine. S-a pus pe picioare ceea ce se cheamă "turismul de oraș" sau "euro-week-end", pentru că este vorba mai mult de orașele din Europa. Vei găsi în casele, pardon, vilele bogătașilor tranziției, aparate electrocasnice cumpărate tocmai din Dubai sau de la Bangkok. Un important om de afaceri îmi spunea că în marile magazine de lux din Paris, Viena, Barcelona sau Milano poți auzi vorbindu-se frecvent românește. Hotelurile de cinci stele sunt, mai nou, locurile de întâlnire a amorezilor care în orașele noastre gureșe sunt pi­roniți de priviri zavistnice și cârcotașe și atunci se duc în escapade amoroase aiurea.
    Poate n-ar fi atât de mare exodul în țările de "dincolo", dacă românii ar găsi obiecte de lux și în magazinele noastre autohtone. Sau dacă sejururile în stațiunile montane sau ma­rine nu ar fi atât de pipărate și serviciile jalnice. Sistemele în rate, oricât de împovărătoare ar fi din cauza dobânzilor și a comisioanelor, sunt singurele care le pot satisface aceste dorințe firești. În ultima vreme creditul de consum a crescut într-un ritm alert. Oamenii au gustat din acest "fruct" dulce, asumându-și costurile și riscurile ratelor, până când auto­ritățile au ajuns să-l smulgă din fața ochilor pofticioși în mod brutal. Ministerul Finanțelor studiază posibilitatea majorării accizelor de la 1 ianuarie 2004 la unele produse de lux. Analizând însă lista acestora, se poate observa de la distanță că "bătaia" nu se duce decât pe tărâmul autoturismelor și al electronicelor. Se vor scumpi și mai mult blănurile, bijuteriile, cristalurile, parfumurile, armele de vânătoare și yahturile de lux pentru care oricum clienții sunt o rara avis în România. Naivitatea guvernanților este că aceste măsuri care vor duce, chipurile, la echilibrarea balanței de plăți, nu vor schimba aproape nimic. Îmbogățiții tranziției își vor cumpăra în con­tinuare mașini și alte produse de lux direct din Occident, iar cu aparatura electronică vor face comerț la negru. Doar amărâții tranziției vor con­tinua să ruleze cu aceleași hârburi de Dacii sau cu autoturismele second-hand luate de prin "ci­mitirele" Occidentului, se vor spăla în continuare la lighean și vor visa la un televizor nou.
    Dar să nu fim răutăcioși și nici invidioși pe cei care au bani. Cine are, are, cui are i se va mai da și cui are puțin i se va lua și acela. N-au decât să plece unde vor, cu cine vor, să se plimbe pe Champs Elysees, pe malurile Senei, Tamisei, pe albastrele lagune ale Veneției. Noi vom plăti taxele pentru televizoarele ce nu le avem, vom plăti căldura ce nu o primim, vom plăti mai scump gazul, apa și poate, cine știe, și aerul.
Gheorghe JURCĂ