Curier județean

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În problema pensionarilor, primul ministru Năstase "umblă cu ocaua mică"
      Clasa politică actuală ar trebui să se simtă vinovată față de situația jalnică în care se află pensionarii României - începând de la medicamentele compensate, unde stau la cozi mai ceva ca pe timpul lui Ceaușescu, la carne și lapte, continuând cu prețurile mari la serviciile indispensabile, energie, gaz metan, telefon - și terminând cu viața de mizerie pe care trebuie să o suporte datorită pensiilor inadmisibil de mici.
    Pensionarii din România au ajuns să "moară" cu zile din cauza acestor lipsuri și, nu de puține ori, unii chiar și-au pus capăt zilelor, nemaiîndurând viața de mizerie la care sunt împinși.
    Recorelarea mult promisă și mult mediatizată mai mult în scop electoral de către actuala putere, nu reprezintă altceva decât un surogat, luând în calcul creșterea medie a pensiei doar de 60 de mii lei. Cei mai năpăstuiți dintre pensionari rămân în continuare cei din agricultură, unde s-a hotărât dublarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2004, acestea ajungând doar la 300-450 de mii de lei în medie, ceea ce reprezintă doar 30 la sută din cât primește un asistat rom, circa 1.500.000 lei.
    Niciodată în istoria României pensionarii n-au fost mai batjocoriți și mai disprețuiți ca astăzi. Șeful Executivului român s-a remarcat prin deschiderea unei campanii de colectare de fonduri pentru pensionari - apelând la mila guvernanților, parlamentari, miniștri, secretari de stat și autorități locale, sperând să adune în această veritabilă cutie a milei aproximativ 14 miliarde lei. Un simplu calcul aritmetic ne arată că această acțiune va aduce pentru fiecare din cei 6 milioane de pensionari aproximativ 2500 lei, mai puțin decât prețul unui ziar - dar în plan propagandistic Guvernul speră să-și tragă spuza pe turta proprie.
    În contextul prevăzutei creșteri nerușinate a salariilor demnitarilor și parlamentarilor cu 40 la sută, lucru legiferat prin noul buget pe 2004, această ieftină pomană oferită pensionarilor cu iz electoral este o maximă umilire morală a pensionarilor, în fapt acei oameni care au trudit în trecutul nu prea îndepărtat pentru patrimoniul național pe care îl avem în prezent.
    Un vechi proverb japonez spune că "nu ajuți un om oferindu-i un prânz cu pește, ci cumpărându-i o undiță și învățându-l să pescuiască". Printre măsurile cu adevărat economice în rezolvarea problemei pensionarilor propusă de prof. Dan Voiculescu la întâlnirea regională a PUR (social-liberal) de la Sebeș din 29 noiembrie 2003, amintim aceea a vărsării la Fondul Național de Pensii a 10 la sută din fondurile obținute din privatizare, alături de 10 la sută pentru dezvoltarea IMM-urilor; 10 la sută pentru dezvoltarea afacerilor tinerilor și 70 la sută pentru plata datoriei publice.
    Este nevoie de cointeresarea tuturor forțelor politice pentru ca pensionarii României să poată beneficia de o viață cel puțin lipsită de griji.
    Una din preocupările imediate ale PUR (social-liberal) a fost aceea de a lansa o rezoluție privind sprijinirea pensionarilor din armată și a cadrelor militare în rezervă, unde pe lângă acordarea unor pensii corespunzătoare să se urmărească și acordarea unor facilități care să le facă traiul suportabil.
    PUR cere Guvernului să nu mai umble cu ocaua mică, și dacă tot și-a pus în gând să nu-i respecte pe pensionari și să-i mențină în această stare de mizerie cu care se confruntă de 14 ani, cel puțin să nu-i mintă și să nu le mai ofere iluzii deșarte.
Ec. Nicolae POPA, președinte PUR (social-liberal) Alba

Alba, neagra cu DGPDC Alba
După un an de hoinăreală, salariații se întorc "acasă"
      Încurcate mai sunt căile Domnului, la fel ca și ale salariaților de la Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului Alba. În urmă cu un an, funcționarii au fost mutați în Cetate într-un sediu al TCI, contra unei chirii de circa 30 de milioane de lei pe lună. La momentul respectiv se invoca lipsa de spațiu la vechiul sediu, problema fiind reală. Acum, membrii DP ai CJ Alba au decis ca salariații să revină la același sediu din Centru, pentru că se preconizează mutarea sediului SC DPL SA Alba la Sântimbru, și ar putea fi recompartimentate noi spații. Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, a spus că mutarea este necesară întrucât proprietarul spațiului din Cetate a dublat chiria. Consilierii au refuzat însă să aprobe închirierea de spații pentru două partide la aceeași adresă, în discuție fiind PRM și FER.(F.R.)
"Icoana sufletului"
      În aceste zile, în care ne pregătim sufletește de marea sărbătoare a Nașterii Domnului, elevii și cadrele didactice care activează în cadrul cercurilor Palatului Copiilor din Alba Iulia, dar și de la alte unități școlare din municipiul Alba Iulia, vă invită la o seară deosebită. Este vorba de vernisarea expoziției de pictură "Icoana sufletului" și de o seară de colinde. Evenimentul va avea loc joi, 18 decembrie, ora 16.00, la Palatul Copiilor din Alba Iulia, strada Decebal nr. 23. Sărbători fericite! (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.