Prima pagină Ediția din: 16.12.2003

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia s-a constituit
Statul major al luptei cu iarna
      Ieri la sediul Prefecturii Alba, în prezența prefectului Mugurel Sârbu, a președintelui CJ Alba, Eugen Popa și a șefilor principalelor servicii publice desecentralizate din județ s-a constituit Coman­damentul județean de iarnă, care are menirea de a asigura condiții normale din toate punctele de vedere pentru ca județul Alba să depășească cu brio anotimpul rece. Acesta cuprinde 27 de membri, avându-l pe prefectul de Alba drept șef. Cu acest prilej au fost stabilite principalele direcții de acțiune ale fiecărei instituții direct implicate, un capitol aparte reprezentându-l întreținerea drumurilor, coșmarul fiecărui șofer în lunile de iarnă. Astfel, din perspectiva Secției de Drumuri Naționale, sunt asigurate cantitățile de materiale antiderapante, respectiv 5400 mc de nisip și 3390 tone de sare. În ceea ce privește drumurile județene, cantitatea necesară este de 3632 mc nisip, 60 tone sare și 11,4 tone motorină specială de iarnă, care să reziste la temperaturi scăzute.(R.J.)
Legislația pentru protecția persoanelor cu handicap
Hărțuială sau protecție?
      Caracterul contradictoriu al legislației românești, atât de stufoasă încât dă coșmaruri tuturor, se face simțit și în domeniul protecției persoanelor cu handicap, fapt relevat clar cu prilejul întâlnirii-instructaj pe care Serviciul de asistență Socială al Primăriei mu­nicipiului Alba Iulia l-a organizat ieri. Instructajul s-a adresat în primul rând asistenților persoanelor cu handicap, oameni care primesc salariu de la primărie. În municipiul Alba Iulia sunt circa 230 de persoane în această situație și majoritatea celor care au participat la instructaj s-au declarat nemulțumite de legislația din domeniu. De exemplu, necesitatea ca persoanele cu handicap (cele cu dizabilități majore) să se prezinte anual în fața comisiei de expertiză deși este evident și pentru un profan că în unele situații nu se pot înregistra ameliorări, constituirea a două comisii de expertiză: una pentru persoane de până la 16 ani și una pentru adulți, ceea ce a generat situația concretă în care o persoană cu handicap a fost expertizată de ambele comisii și, culmea, a primit diagnostice diferite! Iar înșiruirea nemulțumirilor ar putea continua. Desigur că toate aceste nemulțumiri nu pot fi rezolvate de administrația locală, dar ele vor fi transmise forurilor competente spre dorită rezolvare. Ceea ce va încerca Serviciul de Asistență Socială al primăriei albaiuliene este ameliorarea unora dintre aspecte, unul dintre cele mai frecvent reclamate fiind găsirea unei soluții pentru ca eliberarea de către farmacii a medicamentelor necesare pentru persoanele cu handicap să se deruleze cu mai multă înțelegere. De exemplu, prin stabilirea unei perioade precise în fiecare lună în care farmaciile să elibereze medicamentele necesare scutându-i astfel de interminabilele cozi.
Anca DINICĂ

Dorin Ovidiu Dan - Omul anului 2003
      Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți dintre conjudețenii noștri intră în ultimul timp în atenția Institutului American de Biografii, o prestigioasă instituție care editează anual un dicționar al per­sonalităților care s-au remarcat în diferite domenii de activitate. Recent, institutul l-a nominalizat pe domnul Dorin Ovidiu Dan la titlul de "Omul anului 2003". Nominalizarea vine la scurt timp după includerea sa în Dicționarul "The Contemporary Who's Who 2003-2004". În acest fel activitatea domniei sale pe tărâm cultural, dar mai ales în domeniul protejării și promovării patrimoniului cultural na­țional, este recunoscută pe plan mondial. Reamintim că Dorin Ovidiu Dan este licențiat în Istorie - Arheo­logie, doctor în ar­heologie, a fost muzeograf și arheolog la Muzeul Bran, Muzeul orașului Sebeș, consilier și manager al Direcției pentru cultură a județului Alba, președinte al organizației neguvernamentale "Mihai Viteazul", are publicate numeroase cărți, studii și articole. Felicitări.
Anca DINICĂ

Fuziune așteptată
      În cursul zilei de ieri a avut loc o nouă întâlnire a "actorilor" implicați în derularea programului SAMTID din județul Alba. Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că s-a trecut la o nouă fază a proiectului ce constă în crearea operatorului unic. Astfel, cel mai probabil în luna ianuarie a anului viitor, SC Apa CTTA SA va fuziona cu societățile locale de distribuție a apei din orașele și municipiile județului Alba.(F.R.)
Calitatea apei în dezbatere
      În cursul acestei zile, la Târgu Mureș va avea loc o ședință de lucru a Comitetului de bazin Mureș, la sediul Direcției Regionale a Apelor Mureș, la care au fost invitați și conducători din administrația publică locală. Vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că pe ordinea de zi vor fi discuții referitoare la analiza calității apelor din bazinul Mureș și la controalele care s-au făcut pe această linie pentru constatarea deficiențelor semnalate.(F.R.)
29 de firme nou înființate
      La data de 13 decembrie a.c., în evidențele ITM Alba erau cuprinse 9.129 de unități, din care 29 au fost înființate în perioada 8-13 decembrie. Numărul contractelor individuale de muncă active la data amintită era de 68.522, 459 fiind încheiate în săptămâna care a trecut. În ceea ce privește carnetele de muncă aflate la ITM Alba, numărul acestora, în perioada de referință, era de 36.122, iar 18.188 de carnete se aflau la angajatori. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.