Editorial
 
Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mulțumim, Michael Guest
      Cristian Tudor Popescu a reiterat miercuri seara, la Marius Tucă Show, o mai veche idee de-a sa potrivit căreia succesul democratizării României după lunga noapte co­munistă de 60 de ani depinde în mod decisiv de Occident sau, mai precis, de presiunile făcute de acesta asupra autorităților române predispuse prin tradiție la încălcarea regulilor jocului, ca să ne exprimăm elegant, evitând termeni duri precum abuzuri sau fărădelegi. Din păcate, nu putem să nu-i dăm dreptate redactorului șef al "Adevărului", în condițiile în care, îmbătați de putere, mulți dintre guvernanții României se autosituează prin actele lor mai presus de lege, într-un stil care pe cetățenii simpli i-ar transforma automat în candidați la pușcărie, pasibili de ani grei de detenție. Fraudele cu acoperire legală constituie un alt capitol scandalos care ne-a atras eticheta de cea mai coruptă țară. Împotriva hoțiilor de zeci și de sute de milioane de dolari săvârșite de "gulerele albe", singurul scut cât de cât eficient îl constituie nu justiția ci sesizările diverselor organisme internaționale sub formă de rapoarte și de admonestări directe ale unor oficiali europeni și de peste Ocean. Din această ultimă categorie face parte și ambasadorul SUA la București, Michael Guest, un adevărat prieten al României prin implicarea sa deloc formală în lupta anticorupție, implicare catalogată drept nediplomatică de către unii demnitari autohtoni din vârful piramidei.
    Nu întâmplător aceiași demnitari, plus o grămadă de politicieni "penali", se fac luntre și punte pentru a reduce la tăcere presa care le pune oglinda în față și pe reprezentanții ei "cu ciocu' mare". Nu e de mirare, deci, că același Michael Guest a sesizat pericolul și a sărit în apărarea mass-media. De curând, el i-a trimis o scrisoare lui Mircea Toma, directorul Agenției de Monitorizare a Presei și președintele Asociației pentru Promovarea și Protejarea Libertății de Exprimare din România, invitându-l la o întâlnire cu Mark Wentworth, consilierul ambasadei pentru afaceri publice, scopul fiind întocmirea unui "raport asupra libertății presei din această țară". În plus, miercuri, 17 decembrie, ambasadorul SUA a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mass-media din țara noastră. Esența mesajului său a fost că Statele Unite doresc un parteneriat cu România, dar cu o Românie care respectă principiile fundamentale ale democrației, între care un loc foarte important îl ocupă libertatea presei. Referindu-se la numeroasele presiuni la care sunt supuși oamenii de presă, Michael Guest a accentuat faptul că nici o autoritate politică nu are dreptul să intervină în formatul emisiunii unui realizator, că nici un jurnalist nu poate fi considerat ne­profesionist după 14 ani de radio și nici un ziarist nu trebuie agresat sau chiar bătut din cauza relatărilor sale privind corupția și politica. Aceste trimiteri străvezii i-au vizat, de­sigur, pe Stelian Tănase - TVR, Traian Ungureanu - BBC și Ino Ardelean, corespondentul "Evenimentului Zilei" la Timi­șoara, de care ambasadorul SUA s-a interesat în mod spe­cial, imediat după internarea lui în spital.
    Suntem siguri că Michael Guest știe că aceste cazuri și altele cu victime notorii nu sunt decât vârful aisbergului, agresiunea puterii la adresa presei îmbrăcând forme multiple și perverse, de la mituire la șantaj. Sincer vorbind, însă, nici breasla noastră nu este în totalitatea ei nevinovată, existând destui jurnaliști cu puternice reflexe de slugi, care abia așteaptă să pupe mâna stăpânului, chiar și în rarele situații în care acesta, dacă se întâmplă să fie un om de calitate, se simte stânjenit sau chiar agresat de "avansurile" care i se fac.
Maria Lucia MUNTEANU