Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Anul paradelor electorale
    Încă un an s-a dus să se așeze pe răbojul istoriei, așa cum se va întâmpla și cu viitorii lui frați de-acum și până-n coada veacurilor. Avem suficiente motive să-l socotim un an bun, dar și destule care să ne strecoare bucuria c-a plecat. România a înaintat cu pași mari în arena internațională, ne-am apropiat mai mult ca oricând de americani - aliații noștri numărul unu în lume, ne apropiem cu pași fermi de aderarea la UE. Doar la noi acasă mai sunt multe de rânduit, de pus le punct, de a scăpa de rictusul deznădejdii, de aureola cenușie a sărăciei. Tranziția merge cu pași de melc și e în stare să depășească predicția oracolului din Dărămoaia. Economia de piață chiar dacă politic funcționează, seamănă cu o targă trasă pe uscat, reformele radicale anunțate întotdeauna cu fermitate se dovedesc o boală lungă. La multe servicii și indicatori de viață, țara noastră se târăște în coada Europei și-a lumii: salarii mici, impozite exagerat de mari, pensii umilitoare, prețuri explozive la energie, cu­rent, gaze, apă, căldură, benzină. În schimb dacă ne-am lua după zaiafetele naționale, după mesele îmbelșugate, stropite din plin cu șampanie, am în vedere aici revelioanele unde s-a petrecut copios în ciuda prețurilor prohibite (1000 de euro pentru trei zile la Poiana Brașov sau Predeal), după numărul celor care în zilele Anului Nou s-au plimbat desculți la Piramide sau au făcut pe Simbad marinarul din "O mie și una de nopți", ai zice că suntem o țară de nababi, de baroni și de aristocrați încât ne exhibăm dorul după locurile exotice ale Orientului, după spațiul Shengen. Cei rămași acasă au mâncat, au băut și ei, și-au chemat spre dimineață salvarea; alții mai vivace au ieșit în plină stradă dându-și drumul decibelilor și încingând dansuri cu săruturi cinematografice. Păi dacă tot ne-am împrietenit cu yankeii, de ce n-am împrumuta și ceva din stilul lor de viață, căci de muncă mai va.
        Au fost și oameni ce și-au petrecut noaptea dintre ani singuri, cu suferințele și angoasele lor, cu regretul că a mai trecut o clipă de viață, așa nemernică cum e din calupul timpului, bătrâni bolnavi care nu s-au atins de oala cu sarmale de teama unor indigestii și migrene, apelând la ceaiurile de plante cu lămâie. Pentru ei a venit la diferite ore din seara de Anul Nou și la diferite posturi de televiziune, ca un adevărat leac pe rană, președintele Ion Iliescu, sobru și mai puțin zâmbăreț, căci omul cinstit și sărac ce este știe că pe o bună parte a planetei românești, noaptea dintre ani e o noapte a plângerii și amarelor regrete că soarta a fost nedreaptă cu ei. În contrapondere cu Iliescu, s-a mai vârât sub camerele de luat vederi un multimilionar în dolari care a transmis românilor dorința de a nu-și pierde speranța (e ușor s-o spui cu burta plină), pentru că România este pe drumul cel bun și în curând va fi și pe drumul cel drept, în care prăpastia dintre bogat și sărac se va atenua iar prăpastia dintre clasa politică și popor va dispărea. A fost rostită și cea mai absurdă sintagmă: "Bogat și cinstit" (!!)
        Pentru cei rămași în casă a fost și o parte distractivă, de te­ledivertisment asigurat de spectacole, cu muzică de toate genurile, cu trupuri despuiate, cu show-bizz-uri, cu urlete, țipete ca la o orgie națională. Dacă-i bal, bal să fie! Vulgarul Garcea et comp. și-a dat iar în petec, iar poantele Divertis-ului te făceau să te gândești la umorul spumos și sănătos de altădată. Ținând seama că lumea e turmentată puțin sau veselă, cei doi ani-frați gemeni și vicleni, doar că unul va fi electoral, și-au dat unul altuia subtil ștafeta bine­fa­cerilor pentru popor: calvarul scumpirilor și tărăboiul electoral. Anul 2004 va fi ca la teatru.
        Așadar, am intrat într-un an nou în care cartea cea mare nu va fi jucată nici de economiști, nici de cei cu ajustarea nivelului de trai, ci de politicieni. Va fi greu pentru cei ce vor gestiona alegerile într-o țară crunt lovită de sărăcie.
    Gheorghe JURCĂ