Prima pagină Ediția din: 5.1.2004
 
 Meniu
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Gânduri la început de an nou
    Proiecte și bani mai mulți pentru investiții
    •Interviu cu Ioan FLOREA, vicepreședintele Con­siliului județean Alba
          Florea-Domnule Ioan Florea, dacă ar fi să facem un bilanț al activității dumneavoastră, în 2003, cum l-ați apre­cia?
        -Orice bilanț are împliniri, dar și ne­împliniri. În ceea ce privește realizările mă voi referi la următoarele: după cum știți, în Consiliul județean eu răspund de activitatea Di­recției economice și a Di­recției de Integrare europeană și dez­voltare Regională. La sosirea mea în Con­siliu am participat direct la construcția bu­getului Consiliului județean pe anul 2003. Aici aș putea remarca printre altele că, pentru prima dată, s-a prins în bu­getul CJ la capitolul "Reparații și în­tre­ținere drumuri" suma de 40 miliarde de lei, ceea ce reprezintă dublul sumei acordate în anul 2002. În luna ianuarie am participat cu o delegație de consilieri la Reuniunea Ansamblului Regiunilor Eu­ropene Viticole (AREV) unde am încercat și am reușit înscrierea județului nostru ca membru cu drepturi depline în această asociație. În luna aprilie am constituit o Asociație a Consiliului județean și a Consiliilor orășenești și municipale, numită "Apa Alba", ce ne-a permis scrierea programului de finanțare externă "Reabilitarea rețelelor de distribuire a apei potabile", program în valoare de 13,5 milioane de euro. Datorită muncii serioase a tuturor colaboratorilor din Consiliul județean, Consiliul municipal Alba Iulia, de la celelalte consilii locale, municipale și orășenești, programul întocmit de noi a fost aprobat, situându-se pe locul III pe țară. Aceasta înseamnă că începând din primăvara anului viitor se va începe proiectarea, urmată de execuția lucrărilor de reabilitare a rețelelor de distribuire a apei potabile în toate orașele și municipiile județului, astfel încât locuitorii județului vor avea apă mai bună și mai ieftină (programul de numește SAMTID).
        În cadrul programului de reabilitare a unor clădiri cu caracter economic și cultural din municipiul Alba Iulia, în vederea ma­nifestărilor de 1 Decembrie, prin dispoziția președintelui Consiliului județean, am fost desemnat să răspund direct de execuția re­parațiilor la Muzeul Unirii și la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde pot să vă spun că, printr-o mobilizare exemplară a tuturor, am reușit să terminăm lucrările într-un termen record la cele două obiective amintite.
        În luna mai am promovat o hotărâre de Consiliu, premieră în is­toria Consiliului județean, prin care am obținut aprobarea contractării unui credit de 4 miliarde de lei pentru a executa lucrări de reparații, la o fostă clădire a Spitalului județean aflată pe strada București și care va deveni sediul Direcției de Asistență Socială care, în momentul de față, își desfășoară activitatea într-un spațiu neadecvat. De fapt, în această locație, doresc să concentrez întreaga pro­blematică socială a cetățenilor (care astăzi umblă cu dosarul în mână, pe la diverse instituții din oraș), aici pe lângă sediul Direcției Sociale va funcționa Comisia de expertiză a capacității de muncă, precum și unele ONG-uri care se ocupă de Asistența Socială, în limita spațiului existent. Acestea ar fi câteva din realizările mele în această scurtă perioadă de muncă în administrație. În orice caz, la bilanțul unui an de mandat voi sta cu fruntea sus.
        -Sunt însă și lucruri care încă își așteaptă rezolvarea...
        -În ceea ce privește capitolul nerealizări aș aminti, în primul rând, faptul că nu am reparat încă toate drumurile județene, nu s-a reușit plata integrală a asistenților personali a persoanelor cu handicap și, din păcate, la capitolul "atragerea investitorilor străini" încă mai sunt multe de făcut.
        Nu sunt adeptul scandalurilor de presă întrucât sunt convins că cetățenii acestui județ doresc să vadă fapte și îi interesează mai puțin certurile noastre, ale politicienilor.
        Cu această ocazie lansez colegilor mei din administrație care îmi critică activitatea, propunerea de a-și prezenta și ei un bilanț în fața cetățenilor și a colegilor privind activitatea lor de 3 ani și jumătate.
        - Ce vă propuneți, acum la început de an nou, dacă bineînțeles veți mai rămâne, după alegeri, în administrația publică?
        - Dacă voi rămâne în administrație pe o funcție care să-mi permită, două lucruri îmi propun, întrucât le consider foarte im­portante.
        1. Aducerea de investitori în județul Alba și în municipiul Alba Iulia, astfel încât în următorii 2 ani să creștem numărul locurilor de muncă cu cel puțin 5000 din care 3000 în Alba Iulia.
        2. Construirea a cel puțin 3000 de locuințe prin ANL, din care mai mult de jumătate în Alba Iulia. Bineînțeles vom avea în vedere și alte obiective, mai ales din infrastructură.
    A consemnat Florin ROMAN

    În prima zi a Noului An
    5 băieți și-au strigat venirea pe lume
        În prima zi a Anului Nou la secția de nou-născuți a spitalului județean Alba au venit pe lume 5 copii, toți băieți. Primul dintre aceștia a fost născut la ora 10,00 dimineața. Tot pe 1 ianuarie 2004 au mai văzut lumina zilei băieții familiilor Popa, Beju, Stânculeț și Cercel. Le urăm bun sosit pe lume și multă, multă sănătate! (F.R.)
    În noaptea dintre ani
    Au mâncat bine, au băut și au chemat... Salvarea
        Sărbătorile au trecut pentru cei mai mulți albaiulieni cu bine. Nu se poate spune același lucru și despre câteva zeci de persoane care după masa de Anul Nou au ajuns direct la spital. În timp ce unii au mâncat prea mult sau prea gras, alții au întrecut măsura la băutură. Mediciii de la serviciul de urgențe al spitalului județean Alba au avut mult de lucru, predominând diagnosticuri de genul pancreatite, colici și intoxicații acute cu alcool. Probleme deosebite au avut și cardiacii și hipertensivi, mulți dintre pacienții din aceste categorii sărbătorind Anul Nou în spital. Spre deosebire de alți ani, numărul victimelor care au avut de suferit în urma arsurilor cauzate de utilizarea petardelor a scăzut ușor. (F.R.)
    Hoții din Cugir au sărbătorit Revelionul prin muncă
        Peste 6 kilometri de cablu din cupru a fost furat de hoți în primele trei zile ale Anului Nou 2004 în zona Vinerea-Cugir. Cablul cu pricina asigura alimentarea cu energie electrică a pompelor de la bazinele de apă din Vinerea (păzite de un civil) care asigură alimentarea cu apă în caz de incendiu la depozitul de muniție din zonă (păzit de jandarmi). După toate probabilitățile, în noaptea de Revelion a fost furat 5 km de cablu iar în noaptea de 2/3 ianuarie a fost furat încă 1,2 km de cablu. Deși depozitul de muniție este în imediata apropiere a bazinelor de apă, jandarmii care asigură paza în zonă n-au observat în nici una dintre nopți mișcări suspecte de "trupe". Demn de menționat faptul că și în iarna 2002-2003 cablul de alimentare cu energie electrică a mai fost furat - tot kilometri întregi - uzina din localitate fiind nevoită să-l înlocuiască total pentru păstrarea siguranței depozitului de muniție. Se presupune că hoții lucrează organizat, existând o adevărată filieră de transport și prelucrare (transformare în lingouri) a cablului de cupru furat. Pe de altă parte, din cauza dificultăților economice cu care se confruntă atât uzina cât și Primăria din Cugir, suplimentarea numărului de jandarmi angajați pe bază de contract rămâne doar la stadiul de speranță. Bineînțeles că hoții vor fi prinși de poliție, la fel ca anul trecut. Dar filiera se va reorganiza, pentru că în zonă - și mai ales iarna - sărăcia și foamea îi strânge de gât pe cei care n-au nici o sursă (și nici o altă șansă) de venit...(N.I.T.)
    Două persoane nevinovate au murit într-un grav accident rutier la Sebeș
        În 2 ianuarie 2004, în jurul orei 16.00, pe DN 67 C, pe raza municipiului Sebeș s-a produs un grav accident rutier în care și-au pierdut viața două persoane. Conducând un Nissan Patrol, Marcel Cotruș (de 19 ani, student, din Sebeș), pe direcția Petrești-Sebeș, a încercat să intre în depășirea unei mașini care rula în fața sa, în condițiile în care ceața deasă îi oferea o vizibilitate extrem de redusă. Din cauza ceții nu a observat că de pe contrasens venea regulamentar un autoturism marca Talbot, condus de Nicolaie Grozav, de 47 de ani, din Petrești. În urma impactului au decedat pe loc Nicolaie Grozav și pasagerul din Talbot, Emil Vlad, de 41 de ani, din Orăștie. În cauză, poliția Sebeș continuă cercetările. (N.I.T.)
    Procedură de administrare specială la SC DPL SA Alba
        Președintele Consiliului Județean Alba Eugen Popa a instituit prin dispoziție preocedura de administrare specială la societatea județeană de drumuri după ce consilierii au decis privatizarea acestei societăți. Procedura prevede în faza următoare activitatea de selecție și de nominalizare a administratorului special. Va urma achiziționarea serviciilor unui agent de privatizare. Președintele Popa a spus că speră în privatizarea societății până la alegerile locale din vara acestui an. (F.R.)
    Se circulă pe toate drumurile din județ
        Potrivit informațiilor furnizate de IPC Alba se circulă normal pe toate drumurile județene și naționale, neexistând blocaje în traficul rutier. Echipajele drumarilor au lucrat și de sărbători, în special pentru combaterea poleiului. După Anul nou s-a intervenit doar în zona Sebeșului cu material antiderapant pentru îndepărtarea de pe carosabil a poleiului și zăpezii.(F.R.)
    Înapoi la școală
        Astăzi, elevii încep semestrul al II-lea din anul școlar 2003/2004. Până pe 18 iunie 2004, când vor lua vacanța de vară, elevii vor avea 22 de săptămâni de cursuri, întrerupte între 3 și 18 aprilie de vacanța de Paști. Și pentru studenți vacanța de iarnă se termină, aceștia urmând să intre peste aproximativ două săptămâni în sesiunea de examene de iarnă.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.