Curier județean
 
 Meniu
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • A fost înființată Agenția Națională pentru Protecția Mediului
        Guvernul a adoptat la finele anului trecut hotărârea privind în­ființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Pro­tecția Mediului (ANPM), ca organ de specialitate al autorității publice centrale pentru protecția mediului, care va coordona la nivel regional și local autoritățile publice teritoriale în domeniu din punct de vedere tehnic, asigurând și procesul de instruire necesar. ANPM funda­mentează tehnic proiectele actelor de reglementare specifice, în scopul elaborării și promovării acestora de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, îndrumă și asistă agențiile re­gionale pentru protecția mediului în procesul de autorizare a activităților aflate sub incidența prevederilor OUG 34/2002 privind prevenirea și controlul integrat al poluării, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 645/2002, și coordonează activitatea laboratoarelor naționale de referință pentru aer, apă, deșeuri, zgo­mot, radioactivitate. De asemenea, ANPM elaborează rapoartele sectoriale privind stadiul implementării acquis-ului comunitar de mediu și le transmite Comisiei Europene, după avizarea acestora de către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, rea­lizează instruirea personalului aparținând autorităților publice re­gionale și locale pentru protecția mediului, Gărzii Naționale de Mediu, pe baza programului anual aprobat de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului și coordonează activitatea de inventariere la nivel național și local a viitoarelor arii speciale de conservare - arii de importanță comunitară - și a ariilor de protecție avifaunistică, în scopul realizării "Rețelei europene de arii naturale protejate - Natura 2000". Atât structura organizatorică detaliată, cât și regulamentul de organizare și funcționare a ANPM va fi aprobat prin ordin al ministrului Agriculturii. (A.D.T.)
    În anul 2003
    Prefectura a atacat în contencios administrativ 93 de acte publice
        Prefectul, prin intermediul aparatului propriu, are competența de a exercita un control nemijlocit la sediul autorității administrației publice locale care a emis sau adoptat acte administrative. Astfel, conform bilanțului de activitate al instituției prefectului pe anul 2003, au fost efectuate un număr de 74 de controale la sediul autorităților administrației locale. De asemenea, în cursul anului trecut au fost comunicate prefectului 38256 de acte administrative, care în urma controlului de legalitate exercitat la sediul Prefecturii au fost considerate legale, cu excepția unui număr de 93 care au fost de altfel atacate în contencios administrativ. Dintre acestea 57 re­prezintă hotărâri ale Consiliilor locale, 35 sunt dispoziții emise de primari iar una reprezintă o hotărâre a Consiliului județean. 85 de acte atacate în instanța de contencios au fost revocate înainte de termen, iar 8 se află încă pe rol. (R.J.)
    Haoleo, să-ți gâcesc, mâncați-aș... banii!
        În Ajun de An Nou 2004, Postul de poliție Transporturi Feroviare Alba Iulia a fost sesizat de Dorin Nicoară, de 22 de ani, din Călan-Hunedoara că în timp ce călătorea cu acceleratul Timișoara -Iași a fost deposedat de suma de 300.000 de lei și un lanț de aur de la gât. Păgubitul s-a plâns polițiștilor că între stațiile CF Vințul de Jos și Alba Iulia a fost acostat în compartiment de o pirandă care i-a propus să-i ghicească viitorul în cărți, contra sumei modice de ...300.000 de lei. Cu banii jos, înainte de operațiune, evident. Văzându-se cu banii în mână, "ghicitoarea" a încercat să dea bir cu fugiții, moment în care Nicoară a încercat să-și recupereze suma. În busculadă a intervenit o 'tovarășă" a pirandei ghicitoare, care i-a smuls bărbatului lanțul de aur de la gât. La scurt timp după ce păgubitul a alertat poliția, au fost identificate și protagonistele acestui incident: Rusalina Căldărariu, de 40 de ani, din Vințul de Jos, care va fi cercetată pentru înșelăciune și Livia Răcean, de 29 de ani, din Sebeș, care va fi cercetată pentru furt calificat. (N.I.T.)
    Amenzi de peste 190 milioane de lei în sectorul sanitar-veterinar
        La finele anului trecut, inspectorii de specialitate din cadrul Direcției Sanitare Veterinare Alba au controlat un număr de 585 obiective supuse controlului sanitar veterinar. Astfel, directorul executiv al DSV Alba, dr. Ioan Dârzu ne-a declarat că au fost verificate 92 de circumscripții sanitare veterinare concesionate, 10 circumscripții sanitare veterinare pentru controlul alimentelor, 2 puncte farmaceutice, 1 depozit de medicamente, 9 ferme pentru creșterea animalelor, 14 târguri de animale, 78 de unități de industrie alimentară, 27 de depozite pentru produse de origine animală, 176 de unități care valorifică produse de origine animală, 100 de unități de alimentație publică, 37 de hale și piețe agroalimentare, precum și alte 39 de unități. În conformitate cu prevederile HG 1247/2002, ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 8 amenzi contravenționale în valoare de 194 de milioane de lei. Valoarea totală estimativă a produselor confiscate se ridică la 81,7 milioane de lei. Dintre mărfurile alimentare de origine animală confiscate amintim: 655,8kg produse din carne, 153,0 kg carne, 65,7 kg brânzeturi și produse lactate. Principalele deficiențe constatate în acțiunile de control sunt: manipularea produselor de origine animală cu încălcarea normelor sanitare veterinare; organizarea și efectuarea transporturilor de animale și produse de origine animală fără documente sanitare veterinare. (A.D.T.)
    Din anul 2000 și până în prezent
    PSD Alba s-a mărit cu peste 5000 de membri
        Faptul că organizația județeană Alba a PSD este una (măcar din punct de vedere numeric) drintre cele mai puternice din Transilvania rezultă și din faptul că pe parcursul celor trei ani de guvernare numărul membrilor acesteia a crescut de la 8000 la 13148. Printre aceștia se regăsesc 1345 de intelectuali, 3500 de muncitori, 757 de patroni, 157 de țărani și 444 de studenți. Din totalul membrilor PSD Alba 39% sunt femei, iar 36,4% sunt tineri. Datele ne-au fost furnizate de către președintele interimar al PSD Alba, senatorul Cornel Filipescu. (R.J.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.