Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Topul politic și parlamentar 2003
        De ceva vreme ziarul Unirea vă oferă la fiecare început de an rezultatele "Topului politic și parlamentar" o acțiune în care sunt direct implicați cititorii noștri. De aceea "topul" nici nu are pretenția de rigurozitate a unei cercetări sociologice, ci este mai mult un "puls" al percepției pe care oamenii politici din județul nostru o au în ochii electoratului. Și pentru că nu este vorba de o cercetare științifică, nu ne vom mulțumi numai cu prezentarea rezultatelor nude, ci vom contribui și noi, redactorii, la acest top cu precizări și comentarii. Desigur pentru o informare cât mai corectă, pentru că trebuie să reamintim acum un fapt îndeobște cunoscut: există politicieni care luptă mai mult pentru propria imagine, așa cum există politicieni mai puțin cunoscuți de electorat dar care lucrează cu adevărat pentru cei care i-au votat. Cum anul în care am intrat de câteva zile este un an electoral, iar primul tur al alegerilor locale va avea loc la 6 iunie, importanța acestui top, atât pentru politicieni, cât și pentru cetățenii electori este cu atât mai mare.
        Cele cinci întrebări la care cititorii au fost invitați să răspundă au fost simple și deschise, de aceea fiecare corespondent și-a putut nominaliza favoriții fără nici un fel de restricție. Poate tocmai de aceea un cititor din Sâncel ne-a scris la întrebarea "Cine credeți că este liderul Opoziției în județul Alba?" că acest lider este... Mihai Babițchi. Nu știm dacă este glumă (pentru că la toate celelalte întrebări răspunsurile au fost serioase), sau pură neștiință. Oricum un zâmbet tot ne-a stârnit!

        Dar a venit vremea s-o pornim gospodărește la treabă! Înainte de toate vom spune că au sosit pe adresa redacției noastre 873 de taloane dintre care unele nu au fost compelate la toate rubricile. Cu toate acestea, rubricile completate s-au luat în considerare.
        *Prima întrebare a fost "Cine apreciați că a fost cel mai activ și eficient parlamentar de Alba?" Pentru că avem și senatori și deputați vom preciza că au primit cel mai multe nominalizări senatorul PSD Cornel Filipescu și deputatul PSD Codrin Ștefănescu. Faptul este cât se poate de normal dacă ne gândim că cei doi se află printre cei mai mediatizați parlamentari de Alba. Cornel Filipescu a avut o activitatea laborioasă în cele două comisii parlamentare din care face parte, dar și o contribuție importantă în acordarea acreditării definitive a unor facultăți din cadrul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, precum și la obținerea dreptului de a organiza cursuri de masterat și doctorat. La rândul său deputatul Codrin Ștefănescu se remarcă prin implicarea în rezolvarea problemelor tinerilor prin activitatea legislativă susținută, el este campionul județean al declarațiilor politice, dar și un susținător eficace al relansării uzinei mecanice din Cugir. Foarte aproape se situează deputatul PD Alexandru Pereș dar și deputații PSD Constantin Selagea și Ioan Andrei. Și pentru că vorbeam de contribuțiile noastre la acest top credem că merită să spunem aici că deputatul Constantin Selagea, membru al Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților este unul dintre cei mai activi atunci când vine vorba de bani pentru județul nostru. Vom nominaliza aici doar: 7 miliarde de lei pentru sediul Judecătoriei Cîmpeni, 50 miliarde de lei - reparații la drumurile naționale pe teritoriul județului Alba, 258.000 EURO prin programul PHARE pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă a comunei Ciumbrud, 2,2 milioane USD pentru reabilitarea barajului de la Valea Șesii, 15 miliarde de lei pentru amenajarea unor cursuri de apă în Munții Apuseni în vederea prevenirii inundațiilor etc. De asemenea, el este inițiatorul și coordonatorul programului SAMTID privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare din principalele localități ale județului unde valoarea lucrărilor este de 10 milioane EURO. Împreună cu deputatul Ioan Andrei s-au obținut și 30 miliarde de lei pentru lucrări la drumurile județene. La polul opus se află senatorul PRM Ioan Paștiu și deputatul PRM Emil Crișan, care nu au primit nici o nominalizare.
        *"Care este omul politic al anului (lideri de filiale locale sau județene ale partidelor politice)?" Primul loc este deținut de actualul prefect Liviu Mugurel Sârbu care a intrat în luminile rampei odată cu numirea în această funcție, impunând un nou tip de politician - tânăr, pragmatic și eficient. S-au remarcat de asemenea președintele PNL Alba - Teodor Atanasiu, pentru relansarea PNL în județ dar și Nicolae Popa - președintele PUR Social-Liberal Alba pentru că a reușit să creeze structuri ale PUR în toate localitățile județului.
        *"Cine este demnitarul anului (prefect, președinte, vice­președinți, consilieri)?" Așa cum sugerează și răspunsul la cea de-a doua întrebare cele mai multe nominalizări le-a primit Liviu Mugurel Sârbu, o mișcare surpriză dar inspirată pe tărâmul administrației publice județene. O tânără speranță căreia-i dorim să confirme. Dar nici celălalt prefect al anului 2003 - Ioan Rus nu a fost uitat primind foarte multe voturi din zona Munților Apuseni. La această categorie au mai fost nominalizați, în ordine, Doru Cetean - vicepreședinte al CJ Alba, Ioan Dumitrel - consilier județean al PD, președintele PSD Alba Iulia - Marius Rotar, vicepreședintele CJ Alba - Ioan Florea și președintele CJ Alba - Eugen Popa.
        *"Care considerați că este cel mai bun primar - municipii, orașe, comune?" Cum era de așteptat cel mai bun primar de municipiu este și în acest an Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia, cel care a continuat și în anul 2003 să facă ce știe cel mai bine - administrație în folosul cetățeanului. O dovedesc lucrările edilitare din municipiul Alba Iulia, unde o atenție aparte s-a acordat infrastructurii, dar și confortului elevilor în unitățile de învățământ. Primăria municipiului Alba Iulia a reușit o nouă emisiune de obligațiuni municipale și strângerea relațiilor de colaborare culturală și deopotrivă economică cu toate orașele înfrățite. Foarte importantă este și atenția acordată restaurării și revitalizării Cetății Vauban care a fost în parte deschisă publicului în anul 2003 cu ocazia Zilelor Orașului. Au primit nominalizări și primarii celorlalte municipii: Liviu Octavian Rusu - prmarul municipiului Aiud, Alexandru Dăncilă - primarul municipiului Sebeș și Ioan Șolea - primarul municipiului Blaj.
        La categoria primari de orașe au fost nominalizați, în ordine: Ioan Viorel Sicoe - primarul orașului Cîmpeni, Aurel Voicu - primarul orașului Cugir, Ștefan David - primarul orașului Abrud și Vasile Bugnar - primarul orașului Ocna Mureș. De ce? Doar locuitorii acestor orașe o pot spune pentru că noi n-am auzit în anul care a trecut să se fi petrecut ceva deosebit pe-acolo.
        Cea mai aprigă bătălie a fost pentru titlul de cel mai bun primar de comună. Învingător a ieșit primarul comunei Horea - Corneliu Olar, care se dovedește foarte iubit de concetățenii săi. Fapt argumentat de mulțimea scrisorilor primite. El este urmat de Virgil Narița - primarul comunei Roșia Montană, de Metea Cristinel - primarul comunei Unirea și de Gheorghe Pașca - primarul comunei Albac. Foarte aproape se situează primarul comunei Câlnic - Ioan Reche, Gheorghe Damian - primarul comunei Ciugud, Silviu Vințeler - primarul comunei Noșlac, Nicolae Pienar - primarul comunei Vințu de Jos. Desigur că primari nominalizați mai sunt pentru că ne-au venit scrisori din aproape toate localitățile județului și fiecare corespondent și-a numit propriul primar. Au axistat însă și câteva taloane care dovedesc că cititorii au crezut că întrebarea nu se referă la primarul în funcție, ci la eventualii candidați, așa că domnul Nicolae Popa - președintele PUR deocamdată candidat la Primăria Alba Iulia a fost declarat cel mai bun primar de municipiu iar dl. Nicolae Lupșe (nici nu știm unde va candida domnia sa!) ca cel mai bun primar de oraș.
        *"Cine credeți că este liderul Opoziției din județul Alba?" Incontestabil cele mai multe nominalizări le-a primit președintele Partidului Democrat Alba - Mircea Hava. O percepție meritată mai ales că a rezistat bine presiunilor și nu a trecut în barca PSD așa cum se tot zvonește de vreo doi ani încoace. La această categorie au mai fost nominalizați Ion Dumitrel (PD) și Nicolae Popa (PUR) pentru aparițiile în presă și criticile constante pe care le aduc reprezentanților puterii, mai ales președintelui CJ Alba - Eugen Popa și vicepreședintelui CJ Alba - Ioan Florea; deputații Alexandru Pereș (PD) și Dan Simedru (PNL) - pentru critică în general.
        Deși nu s-a pus o astfel de întrebare (promitem că o vom include în top-ul de anul viitor) mulți dintre cititori ne-au scris că doresc lideri tineri și energici (vezi multele nominalizări ale lui Liviu Mugurel Sârbu), mulți dintre ei chiar indicându-i în persoana președintelui Tineretului Național Liberal - Dan Motreanu, al președintelui Organizației Studenților Social Democrați Alba - Flavius Predescu sau a Monicăi Pop - președinta Organizației tineretului Democrat Alba.
        Citind aceste rânduri puteți observa că nu există nici un nume de la PNȚCD și nici de la Partidul Acțiunea Populară, ceea ce dovedește o dată în plus că marea cădere pe care PNȚCD a suferit-o la alegerile din anul 2000 se resimte dureros și astăzi, iar "bolnavul" (creștin-democrația) pare destul de greu de recuperat.
        În final mulțumim tuturor cititorilor care, dovedindu-se interesați de viața politică și de demersul nostru ne-au trimis taloane, îi felicităm pentru implicare, iar nominalizaților le dorim un an electoral cât mai fericit!
        Nu putem totuși pune punct fără să anunțăm cei zece câștigători ai premiilor oferite în cadrul acestui top: câte o sticlă de vin de Jidvei și un calendar de perete pe anul 2004. Cei zece au fost stabiliți prin tragere la sorți. Ei sunt: Ciprian Metea - Unirea, Ioan Ilea - Ocna Mureș, Costea Beniamin - Horea, Ioan Neghiu - Pianu de Sus, Paraschiva Chirică - Ocoliș, Victor Macavei - Bucium, Leontina Cioran - Vințu de Jos, Viorel Perian - Alba Iulia, Iancu Constantin - Livezile și Ioan Petruțiu - Ocna Mureș. Premiile pot fi ridicate de la Redacția ziarului Unirea din Alba Iulia, strada Decebal, nr. 27 după data de 12 ianuarie.
    Anca DINICĂ

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.