Curier județean
 
 Meniu
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Botezul Domnului
        botezulBiserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, unul dintre cele mai im­portante momente din istoria crești­nismului. Praznicul acesta se mai nu­meș­te și Teofania sau Epifania Domnului. Cuvântul "epifanie" este de origine greacă și înseamnă "descoperire", iar cel de "teofanie" înseamnă "descoperirea lui Dum­nezeu". Botezul Domnului este deci momentul în care Iisus se descoperă ca Fiu al lui Dumnezeu. Până atunci nimeni nu realiza că în tânărul din Nazaret se ascundea de fapt Fiul Divin venit pentru mântuirea noastră. Văzuseră slava lui Dum­nezeu câțiva oameni înainte: păstorii, magii, dar nimeni nu-și mai amintea de acele momente importante. Magii se reîntorseseră în țara lor și, printre păgâni, foarte puțini erau cei care vor fi primit această veste minunată.
        Trecuseră treizeci de ani de la nașterea din Betleem și se în­tâmplase o altă minune. Oamenii erau în fierbere: un prooroc, pe nume Ioan, venise din pustiu și chema lumea la pocăință. "Pocăiți-vă!" un cuvânt pe care îl aștepta toată lumea. Era sătulă omenirea de filosofii care nu ofereau seva unei vieți adevărate. Erau sătui și bogații de chefurile care nu le mai ofereau plăcere, ci dezgust. Lumea dorea o altă viață. Or, un profet tocmai le oferea această reîntoarcere. Ba mai mult, el anunța că va veni după el Cineva care va mântui lumea.
        În această atmosferă, Hristos intră în apele Iordanului și Se arată lumii ca Trimisul Cerului, Mesia, care se va jertfi pentru lume și pentru fiecare om în parte. Minunea la care asistă Ioan și cei de lângă el, văzând cerurile deschise, auzind vocea Tatălui și văzând porumbelul care îl adumbrea pe Iisus, era suficientă pentru ca apoi să strige "Iată, Mielul lui Dumnezeu".
        Botezul lui Iisus nu a fost de fapt un botez, ci o arătare. El nu avea nevoie de botez, deoarece El nu avea păcate. Botezarea se face pentru ștergerea păcatului adamic și a celorlalte păcate personale, în cazul în care cel botezat este matur. Ori Hristos nu avea păcate, fiind Fiul lui Dumnezeu. Deci orice încercare de a cere oamenilor să se boteze doar la maturitate, deoarece "și Hristos S-a botezat la maturitate", este o necunoaștere a sensului Sfintei Scripturi sau o răstălmăcire pentru a-i atrage pe oameni spre o altă credință.
        Gândul Bisericii Ortodoxe este să îți trăiești botezul tău creștin-ortodox, deoarece prin el ai intrat în cea mai frumoasă credință și cea mai bogată în ceea ce privește profunzimea vieții în Hristos.
        Praznicul Bobotezei este prilejul reîntâlnirii cu Fiul lui Dumnezeu. Te reîntâlnești cu El spre o viață cu totul nouă, spre o arătare a Lui către tine și a ta către lume.
    Pr. Emil JURCAN

    "Sf. Cuv. Paraschiva"- parohie mică, oameni cu suflete mari
        În perioada sărbătorilor de iarnă, care au marcat sfârștul anului 2003, numeroase donații s-au îndreptat către așezământul social "Filantropia Ortodoxă", din Alba Iulia, (cantina și adăpostul temporar construit la gară, cu ajutorul maltezilor germani). Un ajutor însemnat pentru această instituție-model de protecție socială a fost primit (în mod paradoxal) din partea uneia dintre cele mai sărace parohii din municipiul nostru. Este vorba despre parohia "Sf. Cuv. Paraschiva", din cartierul Ampoi I, unde păstoresc frații Ioan și Gheorghe Benchea. La apelul celor doi preoți, enoriașii au pus mână de la mână și au strâns alimente în valoare de peste 15 milioane de lei, pe care le-au donat așezământului Filantropiei. Celor ce nu știu prea multe lucruri despre funcționarea acestuia, le dezvăluim faptul că acolo, la cantină, iau zilnic masa zeci de oameni nevoiași, că există un adăpost temporar, unde sunt cazați (pe o perioadă de maxim 10 zile) nefericiții "voiajori" lipsiți de adăpost, după o baie fierbinte, deparazitare și schimbarea hainelor cu unele curate din "stocul" așezământului (provenite tot din donații). Vă închipuiți, așadar, în aceste condiții, că susținerea financiară zilnică a așezământului "Filantropia Ortodoxă" este dificilă, și fiecare donație (în bani, alimente, haine sau alte bunuri) este binevenită. Prin urmare, gestul enoriașilor din parohia "Sf. Cuv. Paraschiva" a fost, și anul acesta, providențial. Despre acești albaiulieni cu suflete mari, (odată cu mulțumirile ce li se cuvin), coordonatorul așezământului, asistentul social Claudiu Dușa, ne-a mărturisit că sunt în permanență alături de "Filantropia", la toate acțiunile acesteia. Așa a fost în anul care a trecut, la toate sărbătorile creștinești (în special de Sfintele Paști și de Crăciun), ca o dovadă a încrederii enoriașilor în păstorii lor spirituali. (I.H.)

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.