Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Primele zăpezi pun autoritățile locale la muncă
        Dacă noaptea de Anul Nou a fost una mohorâtă, de duminică după-amiaza un val de ninsori s-a abătut asupra zonei de șes a județului Alba. Nu mai puțin de 16 ore zăpada a căzut neîncetat, mai ales în zonele Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Zlatna și Șugag. În doar câteva ore, stratul de zăpadă măsura 10 cm la Câlnic, 9 la Alba Iulia și Sebeș, 7 cm la Blaj, Acmariu, Berghin și Roșia de Secaș. Echipajele de deszăpezire de la secția Alba a Drumurilor Naționale au intervenit cu 50 de autoutilaje și de duminică au împrăștiat circa 480 de tone de material antiderapant. După ce ninsoarea s-a mai oprit, ieri s-a trecut la îndepărtarea zăpezii de pe drumurile naționale și europene.
        Din rapoartele trimise de ofițerul de serviciu al SC DPL SA Alba la CJ Alba reiese că în intervalul 4.01.2004, orele 7,00 5.01.2004, orele 7,00 s-a intervenit cu material antiderapant pentru combaterea poleiului și zăpezii pe următoarele drumuri: * DJ 106 H Ighiu-Ighiel, DJ 107 K Galda de Jos-Întregalde, DJ 705 Zlatna-Almașu Mare, DJ 705 Almașu Mare-Cib, DJ 107 Alba Iulia- Berghin, DJ 107 C Oarda-Vințu de Jos, DJ 107 H Cricău-Ighiu, DJ 107 A Alba Iulia-Vințu de Jos-Blandiana, DJ 107 U Ceru Băcăinți, DJ 106 I Vingard-Berghin, DJ 107 B Sântimbru-Mihalț, DJ 105 M Oiejdea, DJ 704 A Pian-Răchita, DJ 704 Vinerea-Cugir, DJ 750 C Valea Mănăstirii-Teiuș, DJ 705 E Tărtăria (secția Alba); * DJ 742 Roșia Montană, DJ 762 Mihoiești-Vidra, DJ 107 I Mogoș-Bucium, DJ 107 K Întregalde-Mogoș, DJ 108 Horea-Albac (secția Câmpeni); * DJ 107 F Unirea-Lunca Mureș, DJ 107 G Noșlac (secția Aiud); * DJ 107 Blaj-Cetatea de Baltă; DJ 107 Blaj-Roșia de Secaș (secția Blaj); * DJ 106 F Câlnic-Gârbova, DJ 106 I Cunța-Vingard, DJ 106 L Șpring-Ungurei-Roșia de Secaș, DJ 106 K Sebeș-Daia Română-Ohaba, DJ 141 Boz-Doștat, DJ 670 Săsciori-Câlnic, DJ 107 B Roșia de Secaș-Păuca (secția Sebeș). Nu s-au înregistrat evenimente rutiere deosebite și blocaje în trafic.
    Florin ROMAN

    Deocamdată
    Toate drumurile naționale sunt deschise circulației
        Transportul pe drumurile naționale se desfășoară în condiții normale pe cele mai multe dintre șosele, deși în majoritatea zonelor țării ninge, potrivit Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului. În județele din Muntenia, Banat și în Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Sibiu, Târgu Mureș, Brașov și Covasna, carosabilul este acoperit parțial cu zăpadă. În aceste zone, echipele Administrației Naționale a Drumurilor acționează cu utilaje și materiale antiderapante. Cerul este acoperit în toată țara și ninge ușor în Muntenia, Oltenia, Ardeal și Moldova. Temperaturile în principalele orașe ale țării se situează între -3 și -9 grade Celsius. În cazul transportului feroviar, aerian și naval, nu au fost înregistrate evenimente deosebite.(F.R.)
    Telefonul înzăpezirilor
        Ministrul delegat pentru Administrația Publică Locală din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, domnul Gabriel Oprea, a pus la dispoziția publicului pentru situații deosebite numărul de telefon 021/3362209. De asemenea, Comandamentul județean de iarnă a dispus ca toate instituțiile cu atribuții pe linia prevenirii dezastrelor să comunice zilnic până la orele 7.00, la Punctul de înștiințare alarmare - telefon 816191, constituit în cadrul Inspectoratului de Protecție Civilă Județean Alba, toate problemele apărute în situația operativă, specifice domeniilor lor de activitate. (F.R.)
    Adio Capacitate, bine ați venit teste naționale
        Anul 2004 aduce noi modificări ale admiterii în învățământul liceal și profesional de stat. Astfel, conform ordinului ministrului Educației nr. 5514 vor fi admiși în licee și în școlile profesionale absolvenții clasei a VIII-a care au promovat testele naționale de finalizare a ciclului gimnazial. Aceste teste înlocuiesc, începând cu acest an, examenul de Capacitate. La admitere media testelor naționale va reprezenta 50% din medie, iar media de absolvire a ciclului gimnazial va avea și ea o pondere de 50% (spre deosebire de anii precedenți când avea o pondere de 25%). Testele naționale pot fi susținute de elevii seriei curente, dar și de cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de Capacitate, indiferent de vârsta candidatului. Disciplinele la care se susțin testele naționale sunt cele la care se susținea examenul de Capacitate: Limba și literatura română - test scris; Matematica - test scris; Istoria Românilor sau Geografia României (la alegere) - test scris. Candidații aparținând minorităților naționale, care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susține și un test la Limba și literatura maternă. Evaluarea testelor naționale se va face cu note de la 1 la 10.
        Pentru admiterea în clasa a IX-a nu se va mai organiza o a doua sesiune, iar cei picați vor fi repartizați automat în colegii tehnice sau la școlile de arte și meserii, pentru că începând cu acest an învățământul obligatoriu se prelungește la 10 clase. De precizat că cei care doresc să urmeze o școală de arte și meserii se pot înscrie fără a participa sau promova la testele naționale. Succes!
    Anca DINICĂ

    Grație "Lamtransului" și CFR-ului
    Cugirul - oraș închis!
        Sfârșitul anului 2003 a fost prilejul unei lungi perioade de zile libere. Și dacă înțelegem "liberele" (sau programul redus) în anumite domenii neesențiale, a căror întrerupere nu împietează asupra vieții sociale, în schimb ne este greu să înțelegem funcționarea defectuoasă a unui sector vital cum este cel al transporturilor. Iată o dovadă a disfuncționalității din transporturi, care a transformat Cugirul într-un... oraș închis. Cu o săptămână înainte de Anul Nou, firma "Lamtrans", care efectuează curse regulate Alba Iulia- Cugir, a trecut la "programul de sărbători" (program redus, doar până la ora 19,00), adică programul obișnuit sâmbăta și duminica. Bineînțeles, fără a afișa în mod vizibil, în stații, modificările de orar (un orar și așa anunțat în termeni confuzi). Astfel, toți călătorii ce s-au aventurat spre Cugir în preajma sărbătorilor au rămas blocați la poalele Drăganei. Pentru că, dacă au rămas în oraș până după ora 19,00 (bazându-se pe garnitura CFR muncitorească), au avut neplăcuta surpriză să constate că nici aceasta nu circula. Prin urmare, singura modalitate de deplasare de la Alba Iulia la Cugir (și retur), după căderea întunericului, a fost în ultimele zile ale lui 2003, ... providențialul taxi (în schimbul unei sume de circa 350.000 de lei/cursă, deci 700.000 de lei dus-întors!) Și au circulat pe această rută numeroase mașini (ca niciodată în anii precedenți), pentru că numeroși cugireni plecați în străinătate s-au întors de sărbători acasă și au fost nevoiți să plătească de 10 ori mai mult pentru a-și oferi bucuria de a ajunge cât mai degrabă în sânul familiei. După cum ne-au mărturisit taximetriștii (unii care nu făcuseră niciodată o cursă la Cugir), călătorii le-au urat un "La mulți ani" strepezit (ca să mă exprim delicat), atât "Lamtransului", cât și CFR-ului... (I.H.)
    Începând cu acest an
    Finanțele vor avea un departament de investigații fiscale
        Anul 2004 aduce o serie de noutăți în ceea ce privește controlul fiscal, o contribuție importantă la acest capitol fiind adusă de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Astfel, în cadrul noii agenții, devenită operațională de la 1 ianuarie, care are printre atribuții colectarea impozitelor și a con­tribuțiilor sociale, se va înființa un departament de investigații fiscale. În vederea selecției con­tribuabililor cu risc ridicat de fraudare a bugetului de stat s-a decis înființarea, în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a departamentului amintit, care va avea rolul urmăririi continue a activității economice, precum și cel al semnalării unor posibile practici de distorsionare a pieței concurențiale. De asemenea, inspectorii fiscali vor putea fi trași la răspundere de comisiile de disciplină în cazul în care s-au abătut de la normele de conduită stabilite prin Codul de etică profesională. Urmărindu-se creșterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul statului, în acest an se vor intensifica măsurile de executare silită. Din 2004, potrivit de­ciziilor adoptate de Ministerul Finanțelor, contribuabilii vor putea fi incluși doar în trei categorii: cei ce sunt la zi cu plățile la bugetul statului, cei aflați în executare silită sau în faliment. Se va recurge și în acest an la popriri asupra disponibilităților din conturile bancare, iar activitatea de control inopinat va fi dinamizată. Dacă la nivel central au fost definite clar răspunderile noii agenții, nu același lucru s-a întâmplat în teritoriu. În cursul acestei luni, conducerile direcțiilor de finanțe vor purta discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, urmând a fi definitivat modul de organizare a agențiilor pe plan local. (A.D.T.)
    Un bărbat a fost găsit înghețat în Pârâul Aiudului
        Ioan Pitiriciu, de 77 de ani, din Măgina-Aiud, a fost găsit înghețat duminică, 4 ianuarie, în jurul prânzului, în albia pârâului Aiud, în zona Cheilor Vălișoarei. Potrivit rudelor, Pitiriciu a plecat de acasă în data de 1 ianuarie 2004 și nu s-a mai întors. De altfel, polițiștii din Livezile au aflat că septuagenarul mai plecase de acasă și anterior, ultima dată fiind găsit în Poiana Aiudului. Medicul legist a constatat că omul a murit din cauza expunerii îndelungate la frig. (N.I.T.)
    Gripa - mai îngăduitoare cu locuitorii județului Alba
        Circa 40-50 de persoane trec zilnic pragul centrului de permanență solicitând îngrijiri medicale, după ce prezintă simptome ale bolilor de sezon. La "urgențe", circa 40 de persoane au fost diagnosticate în numai ultimele 24 de ore cu viroze și pneumonii, cazurile grave fiind internate. O evidență clară este greu de ținut, mai ales că mulți dintre bolnavi preferă să se trateze la domiciliu cu leacuri băbești sau cumpărate de la farmacie. Oricum situația nu este atât de gravă ca în alte județe, unde incidența cazurilor de gripă este mult mai mare decât în alți ani.(F.R.)
    Ghețuș cu luxații și fracturi
        Din cauza poleiului mai mulți cetățeni au ajuns la spital. În urma căzăturilor, pacienții au fost diagnosticați cu fracturi, luxații, entorse și contuzii. Circa 40 de persoane, în special bătrâni, au fost luate în evidență cu astfel de traume.(F.R.)
    Marius Hanga - candidatul PUR (S-L) la Primăria Ocna Mureș
        Recent, la Ocna Mureș a avut loc întâlnirea lunară a Biroului Executiv Județean PUR (social-liberal) Alba în cadrul căreia s-a decis candidatura domnului ing. Marius Hanga pentru fotoliul de primar al acestei localități. "Candidatul nostru va aborda cu prioritate atragerea de investitori în localitate și crearea de noi locuri de muncă; va încerca să îmbunătățească serviciile de sănătate, curățenie, asfaltarea străzilor și asigurarea ordinii publice" ne-a declarat ec. Nicolae Popa, președintele PUR (S-L) Alba. "Suntem încrezători în calitățile personale ale domnului Marius Hanga; ca localnic din tată în fiu, va avea obligația să se achite cu demnitate și onoare de toate promisiunile și angajamentele pe care le va lua în fața ocnamureșenilor" a mai subliniat președintele Popa. (N.I.T.)
    Mulțumiri și recunoștință
        Mulțumiri pentru sponsorizările din perioada critică (noiembrie-decembrie) și urări de bine, sănătate și "La mulți ani!" tuturor celor care ne-au sprijinit: Guvernului României, domnului prefect Liviu Mu­gurel Sârbu, senatorului Cornel Filipescu și deputatului Constantin Selagea; S.C. Alpin (patron Ioan Istrate); credincioșilor din parohiile greco-catolice din Galtiu și Mihalț împreună cu preoții Călin Moga și Petru Stânea; Sindicatului pensionarilor Alba - Ovidiu Căpățână; Organizației de femei și tineret PSD; Școlii generale nr. 8 (Liceul Sportiv); Sindicatului liber și independent Hercules (Constantin Crețu); Asociației Revoluționarilor din decembrie 1989 (Horia Băr­daș); S.C. Exotic Fruit SRL (Adrian Ursu); S.C. Albalact; d-lui Ovidiu Jidveianu; consilierilor municipali PNL Alba, Simion Crețu, Ștefan Cosmeanu; domnului Nelu Paraschiv, director general al SC Resial SA.
    Corina BEDELEAN,
    directorul Căminului de bătrâni din Alba Iulia

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.