Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Vin americanii!
        Anul 2004 se anunță pentru poporul român extrem de important, plin de evenimente, ce pot marca definitiv soarta României. Va fi anul aderării la NATO și al încheierii negocierilor cu Uniunea Europeană. Va fi, totodată, anul în care ne vom alege președintele și noul parlament. Un an, deci, electoral. Esențial și vital este ca interesul național să nu fie afectat de bătăliile electorale ce se vor da între partide pentru a câștiga alegerile locale, generale și prezidențiale. Iar interesul național înseamnă în 2004, în primul rând aderarea la NATO, cea mai puternică alianță militară și politică a lumii. Desigur, mulți români își pun întrebarea dacă este bine sau nu să aderăm la NATO? Ce câștigăm și ce pierdem? Nu ar fi fost oare mai bine să fi rămas o țară neutră, de tipul Elveției? De ce ne trebuie să mai facem parte dintr-un nou bloc militar, după ce s-a destrămat Tratatul de la Varșovia?
        Încercând să răspundem la aceste întrebări, trebuie să spunem că bine ar fi fost să fi rămas o țară neutră, care să nu fie condusă nici de la Moscova și nici de la Bruxelles. Dar noi nu avem nici Munții Elveției, care o înconjoară ca un zid, și nici banii ei, pentru a avea o armată performantă, așa cum au elvețienii, cel mai înarmat popor din lume. Dacă Munții Carpați ar fi fost în locul Prutului sau Nistrului, desigur că altfel am fi putut sta la capitolul apărarea integrității țării și a pământului sfânt, moștenit în vatra Daciei străbune. Dar, pentru că suntem la întretăierea drumurilor Europei cu cele ale Asiei și Orientului Mijlociu, așezați în calea tuturor răutăților, avem nevoie de o armată adevărată, bine dotată și instruită și cu o mentalitate, integral profesionistă. Pe de altă parte, este știut că revizionismul și iredentismul, nostalgia după Tran­silvania îndeosebi, dar și imperialismul roșu nu dorm, după cum probează mulți politicieni din țară și mai ales din afara ei (vezi mai nou delirul antiromânesc al rusofilului Voronin din Republica Moldova). Aceasta fiind situația, România are nevoie de un aliat militar puternic, așa cum a avut întotdeauna. Iar faptul că a știut să-l aleagă la momentul potrivit este meritul unor bărbați de stat, pe care i-a avut în frunte. În special, nu-i putem uita pe marii domnitori și pe regii României, Carol I și Ferdinand întregitorul. Interesant este că și făurirea României Mari, în 1918, la 1 Decembrie, nu ar fi fost posibilă dacă, la Conferința de pace de la Paris, președintele american W. Wilson nu ar fi sprijinit delegația României pentru ca Transilvania și celelalte teritorii strămoșești să revină la patria mamă. După 85 de ani, tot SUA și un președinte american întind României o mână prietenească, garantându-i, sub umbrela NATO, integritatea și securitatea statului național. Acel stat național unitar român pe care nu îl pot vedea și accepta nici măcar udemeriștii din țară, decum de prin alte puste ale lumii. Iată de ce cred că este potrivit că aderăm la NATO. Mai ales că nu este vorba numai de o alianță, ci și de o afacere prosperă, dacă ne gândim că bazele NATO presupun investiții și servicii de multe miliarde de dolari. De pildă, numai Germania câștigă anual de pe urma soldaților ame­ricani și a bazelor NATO peste 1 miliard de dolari, adică de câteva ori mai mult decât toate tranșele FMI alocate României. Intrarea în NATO ne-ar putea deci ajuta să scăpăm și de sărăcie, așa cum s-a întâmplat și cu alte țări (Turcia, Grecia, Portugalia etc.) pentru că vor veni și investitorii străini care au siguranța că le vor fi garantate și militar proprietatea și afacerile.
        Ce putem pierde? Desigur că devenind membru NATO, țară de frontieră în estul blocului nord-atlantic, România iși asumă și misiunea ingrată de a fi în Coasta Rusiei, care, iată, prin Voronin ne și atenționează să avem grijă cu cine ne aliem. Prețul ar putea fi (și este) o politică mai dură față de România și mai ales față de frații noștri de peste Prut, supuși unei crunte deznaționalizări. Mai mult chiar, România a fost nevoită să impună vize și câte 500 de Euro românilor de acolo care vor să vină acasă! Este, desigur, un preț mare pe care îl plătim, însă sperăm că vom avea și noi un statut al românilor de pretutindeni și mai ales din vecini, după modelul celui maghiar, în părțile lui pozitive.
        Alături de NATO, România va avea apoi de înfruntat și pericolele terorismului mondial, noul flagel ce bântuie lumea. Oricum însă, noi, românii, am fost mereu în calea celor care au agresat Europa și chiar au vrut s-o cucerească, începând de pe vremea popoarelor migratoare, a turcilor sau a rușilor. De aceea, ne-am luptat cu ei tot timpul. Iar când ne-au învins, turcii nu s-au mai oprit decât la Viena iar rușii la Berlin. Mai mult ca sigur, NATO ne va da o misiune și pe această linie de apărare a civilizației. Una peste alta însă, aderarea la NATO și alianța militară cu SUA sunt necesare, oportune și de viitor, fiind dorite de tot mai mulți români, adică de aceia care au în sânge și în inimă patriotismul. Intrarea în NATO va fi un mare pas și pe drumul integrării europene, căci cine dictează și în Europa, dacă nu tot americanii, care, iată, pun la stagnare, prin politica dolarului slab, economia Germaniei, principalul motor al UE, care se roagă acum de Bush să nu mai plece soldații americani de la bazele din țara lor.
        Așadar, anul 2004 va fi anul NATO. Vin, deci, americanii. O ade­rare pe care au visat-o și strămoșii noștri, și pe care o așteptăm de peste 60 de ani. Important este ca visul împlinit să nu dea apă la moară politicienilor în goana lor după voturi, căci timpul tragerilor cu promisiuni a cam trecut și a venit acela al pragmatismului de tip american, în care contează doar puterea și voința omului de a se ridica și a progresa prin forțe proprii și nu printr-un politicianism găunos. Să sperăm că, din acest punct de vedere, anul 2004 va însemna și o schimbare, odată cu alegerea unui nou președinte și a unui nou parlament, care într-adevăr să pună pe primul plan inte­resul național, după modelul american.
    Gheorghe CIUL