Curier județean
 
 Meniu
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Sfântul Ioan Botezătorul
        Foarte mulți, fără de număr bărbați au văzut lumina zilei și au viețuit în lumea aceasta, manifestându-și activitatea în fel și chip. Dintre cei născuți din femei însă, după însăși mărturisirea Domnului Hristos: "nu s-a sculat nici unul mai mare decât Ioan Bote­ză­torul" (Matei 11, 11). De ce-i el mai mare decât toți bărbații apăruți pe pământ? Iată: pentru că, datorită strălucitoarelor sale virtuți, neîntrecutelor sale însușiri, s-a învrednicit să fie prooroc între prooroci, înaintemergătorul venirii în lume a Domnului Iisus Hristos (Luca 4, 76) și, culmea vredniciei, s-a învrednicit să boteze în repejunele Iordanului. Mai departe, întru totul vrednic de pomenire și de cinstire este Sfântul Ioan Botezătorul, pentru el, mai presus decât toți s-a smerit, a postit, i se proorocise înainte de a se naște că nu va bea nici vin, nici altă băutură amețitoare, a urgisit, a osândit, a înfiorat cu curaj, cu necruțare tot păcatul, nelegiuirea, chiar de la mai marele țării provenind (cunoscutul caz Irod - Iro­diada), urmarea groaznică fiindu-i tăierea cinstitului cap, - a propovăduit cu putere pocăința, folosind, când era cazul, cuvinte aspre "Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie? Faceți dar roada de pocăință, căci, iată, și securea la rădăcina pomilor zace, deci, tot pomul care nu face roadă bună se taie și în foc se aruncă"...
        Suntem mulți, foarte mulți cei care purtăm numele sfântului neîntrecut în sfinții drept-măritoarei noastre Biserici: IOAN Bo­tezătorul: să ne mândrim că-i purtăm numele, drept socotit a fi cel mai frumos, mai strălucit, mai semnificativ nume, dacă Însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a vrut și s-a lăsat botezat de îna­intemergătorul Său în lume, l-a caracterizat superior tuturor băr­baților (sigur și numele). Să-l supracinstim, să-l lăudăm, să-i închinăm, să-l avem, prin rugăciunile sale, ajutor în călătoria și ajungerea în veșnicia fericitoare de dincolo.
        Și-acum - se poate, nu? - o călduroasă, din adânc de inimă, o rugăciune către mare sfânt al nostru IOAN, prăznuit acum. Iat-o: Sfinte Ioane, proorocule, dulceața lumii, frumusețea cerului, primind această rugăciune de acum, izbăvește pe toți din toate nevoile și-i scoate din chinul cel ce va să fie pe cei ce te laudă cu credință, cântând lui Dumnezeu: Aliluia! - "Bucură-te, folositorul săracilor și al văduvelor; Bucură-te vindecătorule al multor neputincioși și bolnavi, Bucură-te, mângâierea frumoasă a celor osteniți; Bucură-te, întărirea și preamărită și binecuvântată a credincioșilor; ... Bucură-te, că te-ai arătat doctor celor bolnavi, Bucură-te, pacea vieții celei nestri­că­cioase; Bucură-te, țarină a pomilor celor înfloriți; Bucură-te, ră­dăcină din odraslă pururea vie; Bucură-te, Sfinte Ioane, prea­cinstite Înaintemergătorule!" (Din "Acatistier") (I.S.)
    10 la sută dintre elevii județului primesc burse
        În primul semestru al anului școlar 2003-2004 un număr de 7322 dintre elevii din județul Alba au beneficiat de diferite categorii de burse. Efortul pentru susținerea acestora este substanțial - 1,868 miliarde de lei, dar, spune Dorin Sandea - inspector școlar general al ISJ Alba, deoarece numărul elevilor este foarte mare, repre­zentând circa 10-11 procente din numărul elevilor înscriși în în­vățământul preuniversitar, valoarea burselor nu este cine știe ce. De exemplu, valoarea bursei sociale este de doar 35.000 lei/lună, sau 60.000 lei/lună la bursele de performanță. Există și burse mai mari - cele pentru cămin de exemplu. Trebuie să remarcăm că din totalul burselor acordate cele mai multe sunt bursele sociale, ceea ce ne indică o dată în plus că există foarte multe familii cu venituri mici.
    Anca DINICĂ

    Sus

    © Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
    Toate drepturile rezervate.