Prima pagină Ediția din: 7.1.2004
 
 Meniu
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • "În 2004 dorim să creăm o strânsă legătură între administrație și cetățean"
    •Interviu cu dr. ing., ec. Mugurel Liviu Sârbu, prefectul județului Alba
          - D-le prefect, anul 2003 poate fi catalogat ca unul al deplinei consacrări a calității dvs. de om politic și demnitar prin numirea în funcția de prefect a județului Alba. Cum ați caracteriza pe scurt anul 2003?
        - Anul 2003 a fost unul dificil, un an în care am luat contact cu problematica județeană, cu plaja întinsă a ceea ce înseamnă administrație publică. Aprecierile venite prin intermediul Premiului Român de Calitate "J.M. Juran" (nr - înmânat de însuși președintele României Ion Iliescu), a Diplomei de "Om al anului 2003" - ambele pentru performanțele deosebite în administrația publică și nu în cele din urmă nominalizarea în Topul ziarului dvs. mă obligă dar mă și mobilizează ca în perioada următoare aceste succese să continue și, dacă este posibil, chiar să fie depășite. De asemenea, pot să spun că a fost un an în care am acumulat experiențe noi pentru că, dacă în prima parte a lui 2003 am fost primar la Sebeș, a doua sa jumătate m-a găsit pe o altă poziție, în fruntea administrației județene. În această postură, sarcinile ce mi-au revenit au fost mult mai complexe. Am încercat să folosesc experiența dobândită în timp iar, pe de altă parte, să acumulez rapid noi cunoștințe pe care să le implementez în activitatea mea de zi cu zi.
        Firesc, lucrurile bune sau rele petrecute în 2003 au devenit de acum istorie și trebuie să privim înainte spre 2004, care va fi un an foarte greu atât din punct de vedere administrativ, cât și în plan politic. Pe de-o parte trebuie întețite eforturile privind procesul de aderare al României la UE și să încheiem mai multe capitole de negociere pentru că procesul de schimbare a țării are nevoie de continuitate. Aceste schimbări vor avea consecințe nu dintre cele mai bune pentru cetățeni. Ne vom confrunta cu situații dure, complicate. În plan politic, 2004 e un an electoral în care noi, ca reprezentanți ai PSD, partidul aflat la guvernare, ne propunem să câștigăm alegerile pe toate planurile. Vom intra într-o luptă dură în care vom încerca să aducem argumente pentru a demonstra că suntem partidul cel mai capabil de a transforma România în bine sub toate aspectele.
        - Latura administrativă a activității prefectului este una deosebit de importantă și care interesează pe orice cetățean. Care sunt pentru acest an principalele obiective care vor trebui abordate cu maximă responsabilitate de administrația județeană?
        - Într-adevăr la finele anului trecut cu prilejul prezentării bilanțului de guvernare s-au structurat câteva obiective majore pe care ne vom axa foarte serios în perioada care urmează. În primul rând, știm cu toții că dacă vrem să fim acceptați în Uniunea Europeană trebuie să rezolvăm cu promptitudine problema retrocedării proprietăților atât a celor de fond funciar cât și a imobilelor abuziv confiscate conform legilor 18/1991, 1/2000 și 10/2001. Ca atare încă din primele zile ale acestui an am debutat în forță și am dispus câteva măsuri de eficientizare a activității comisiilor județene de fond funciar și de aplicare a legii 10/2001. Fără îndoială că nu este suficient ca numai comisiile județene să-și facă treaba, este nevoie ca și cele locale să se implice substanțial și în acest sens domnilor primari le revin importante responsabilități. Suntem dispuși ca acolo unde lucrurile nu se desfășoară conform programului stabilit să adoptăm măsuri drastice, mergându-se până la schimbarea primarilor din fruntea comisiilor locale coroborată cu alte sancțiuni legale. Apoi, voi fi foarte drastic în ceea ce privește respectarea legilor țării și în acest sens dețin informații culese mai ales spre sfârșitul anului că în anumite locuri din județ situația nu se află nici pe departe în matca sa firească. Drept urmare, vom declanșa controale foarte serioase pentru ca astfel de lucruri să fie curmate, iar cei vinovați să fie pedepsiți pentru faptele lor. Aceste acțiuni ar putea fi extinse și la nivelul unor așa - ziși intreprinzători care, printr-o administrare proastă, dar "folositoare" lor au adus unitățile respective în situații falimentare creînd prejudicii importante atât intreprinderilor cât și salariaților. Voi intreprinde toate diligențele necesare ca asupra acestora să acționeze și alte organe abilitate ale statului. Le garantez cetățenilor județului că acțiunile declanșate în 2003 gen "Ampelum" Zlatna și "Băile Sărate" Ocna Mureș nu vor rămâne singulare. În fine, o a treia problemă de interes major și ținându-se cont și de specificul județului Alba este modernizarea infrastructurii și mă refer la alimentarea cu apă, canalizarea și protecția mediului. După părerea mea acest lucru poate fi realizabil prin dezvoltarea la nivelul județului a unor parteneriate între sectorul public și cel privat care reprezintă o alternativă sigură ținând cont de bugetele reduse atât al județului cât și al localităților, în momentul de față. De fapt, cred că aceste trei principale obiective se înscriu în cadrul efortului comun al României pentru aderarea la UE. Bineînțeles că mai sunt și alte aspecte relevante care vor face obiectul activității noastre pe 2004, dar niciodată nu vom uita că în prim-planul administrației județene va sta cetățeanul care trebuie să fie beneficiarul tuturor acțiunilor pe care le vom derula. Dorim să creăm o strânsă coeziune între administrație și cetățean.
        - Județul Alba, poate mai accentuat ca în alte părți, s-a confruntat de-a lungul ultimilor ani cu numeroase probleme sociale iar din punct de vedere al investițiilor majore, creatoare de noi locuri de muncă, s-au făcut pași mărunți. Ce se întrevede din acest punct de vedere în 2004?
        - Referitor la situația economică din județ care în foarte multe locuri a creat probleme sociale grave ea va putea fi resuscitată prin găsirea unor alternative, în primul rând în ceea ce privește locurile de muncă care pe de-o parte ar atenua factorul de ordin social, iar pe de altă parte ar micșora presiunea socială la nivelul agenților economici cu probleme și prin aceasta ar da posibilitatea elaborării unor strategii mai eficiente privind viitorul acestor unități economice. Se pune firesc întrebarea: cum vom crea aceste alternative? Este foarte clar că trebuie să atragem atât investitori străini cât și autohtoni prin constituirea unui mediu de afaceri sănătos și favorabil și tocmai de aceea consider că avem datoria cu toții, de la prefect la primar, de la șefii serviciilor deconcentrate și până la cetățean să facem eforturi pentru a putea fi apoi cu toții mulțumiți de detensionarea conflictelor sociale și implicit de o viață mai prosperă. Avem în momentul de față câteva oportunități importante în județ și aș nominaliza cele două Parcuri Industriale Sebeș - Alba și Cugir, dispunem de valoroase resurse în mai multe zone din județ, depinde doar de noi în ce măsură vom ști să le aducem la cunoștința celor care ar dori să le exploateze. Nu mai este timp de pierdut, trebuie să ne apucăm de treabă.
        - Este foarte important ca în demersurile dvs. să fiți sprijinit total de către serviciile deconcentrate de la nivelul județului a căror activitate o manageriați. Sunteți mulțumit de activitatea actualei echipe din fruntea acestor instituții pe care ați moștenit-o de la fostul prefect Ioan Rus?
        - Sunt în foarte multe instituții oameni competenți, care au demonstrat că sunt capabili să pună în operă, pe sectoarele pe care le reprezintă, programul de guvernare. Nu cred însă că această apreciere poate să fie unanimă, iar acolo unde lucrurile nu stau așa vom lua măsurile care se impun inclusiv schimbarea unora dintre ei. Nu doresc să fac referiri concrete, vreau în schimb să trag un semnal de alarmă că întotdeauna e loc și de mai bine și cu toții avem datoria să facem mai eficientă munca pe care o prestăm și, mai important e ca această eficiență să fie simțită de către cetățean. Abia atunci lucrurile sunt în regulă.
        - În final ce ați dori să transmiteți cetățenilor județului Alba, acum la început de drum în noul an 2004?
        - Aflându-ne la început de an în care fiecare dintre noi avem structurate în minte o serie de obiective pe care trebuie să le și îndeplinim, le doresc tuturor cetățenilor județului Alba ca în 2004 să-și atingă țelurile propuse, să aibă parte de multă sănătate și să nu uite că marile satisfacții nu pot fi obținute decât prin unitate. Mai mult decât atât, trebuie să punem umărul cu toții la acel car care cred că pentru absolut toată lumea se numește județul Alba.
    Răzvan JURCĂ

    Să ne trăiască toți Ionii și toate Ioanele!
        În acest început de An Nou, când suverană este iarna, cu hermina ei albă și întreaga sa cohortă de consecințe, stă scris cu litere roșii în calendarul creștin ortodox numele Sfântului Ioan Botezătorul, nume drag din panteonul divinității, nume preluat de toate popoarele planetei care și-au botezat fiii și fiicele cu acest nume. O statistică ne demonstrează că, la noi românii, numele de Ioan și Ioana sunt cele mai des întâlnite. Tuturor celor ce poartă numele de Ion și Ioana, fie că se află în fruntea țării, în Parlament, Guvern, administrația publică locală sau centrală, în diverse sectoare de activitate, le urăm de ziua numelui cele mai calde urări de bine, sănătate, viață îndelungată, tărie de caracter și forță morală pentru a învinge în lupta cu greutățile, capacitatea și priceperea de a-și apropia binele, clipele de pace și tihnă sufletească. La mulți ani! ("Unirea")
    Bătălie mare pentru funcția de președinte
    Conferința județeană de alegeri a PSD Alba între incertitudine și suspans
        Au mai rămas doar câteva zile până la mult așteptata Conferință județeană de alegeri a PSD Alba în care va fi desemnat noul președinte. Deși se vehiculează fel și fel de date, practic ziua certă a acestui eveniment nu a fost încă stabilită. Președintele interimar al PSD Alba, senatorul Cornel Filipescu, ne-a declarat în cursul zilei de ieri că ar fi posibil ca astăzi conducerea organizației județene a partidului să propună o dată de desfășurare a Conferinței, care apoi urmează să fie validată de către Delegația Permanentă a centralei PSD de la București. Cert este însă că respectiva Conferință va avea loc în cursul acestei luni, cel mai probabil în 17 sau 24 ianuarie, conform unor surse neoficiale. (R.J.)
    Lupta cu iarna continuă
        În ultimele 24 de ore, ninsorile au scăzut în intensitate, iar din acest motiv echipajele de deszăpezire și-au mai tras sufletul. Pentru combaterea poleiului și zăpezii s-a intervenit cam în aceleași zone ca la începutul săptămânii. Pe drumurile județene s-au aruncat în intervalul amintit circa 449 tone de material antiderapant și s-a intervenit cu 26 de utilaje.(F.R.)
    Se scumpesc permisele și certificatele de înmatriculare auto
        Taxa de emitere a permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare se majorează, începînd de luni, 12 ianuarie, cu a­proape zece la sută. Direcția Generală de Evidență Informatizată a Persoanei a anunțat că noul tarif pentru eliberarea unui permis de conducere va fi de 465.000 de lei, iar cel pentru un certificat de înmatriculare de 290.000 de lei. Vechile tarife erau de 425.000 de lei pentru permisul auto și 265.000 de lei pentru certificatul de în­matriculare. (N.I.T.)
    Dispense de căsătorie
        În cursul anului trecut, președintele CJ Alba a controlat și îndrumat activitatea de stare civilă și autoritate tutelară desfășurată în localitățile județului. Au fost efectuate 87 de controale la consiliile locale, fiind verificate 10.332 certificate de naștere, de căsătorie și de deces. Totodată, au fost eliberate 16.774 certificate de naștere, de căsătorie și de deces. Au fost acordate 12 dispense de vârstă. Au mai fost înregistrate 110 cereri de renunțare sau redobândire a cetățeniei române. (F.R.)
    Uși deschise la CJ Alba
        Un rol important în relația cu cetățenii în cursul anului trecut l-a avut Biroul de informare și relații publice al CJ Alba prin intermediul căruia s-a asigurat rezolvarea petițiilor, sesizărilor, cererilor (peste 240 înregistrate) precum și a audiențelor (peste 150 înregistrate). Numărul celor care au bătut zilnic la ușa președintelui ori și-au spus păsul în deplasările în teritoriu este aproape dublu față de cei luați în evidență. "Practic, președintele Consiliului județean are, atunci când se află în instituție mereu ușa deschisă pentru toți cei care vin cu probleme, acordând audiențe în toate zilele săptămânii, nu numai luni între orele 10.00 - 13.00, așa cum este programul", a spus Eugen Popa. (F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.