Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Sarabanda prețurilor și tarifelor
        Preocupați până acum de cadourile lui Moș Crăciun, de steluțe și felicitări am cam uitat de grijile cotidiene. Dar primele zile ale anului ni le-au adus rapid în atenție. Firesc cele mai acute sunt cele care se reflectă direct în buzunarele cam golite acum de efortul de a respecta datinile străbune ce presupun pe masa fiecărui român, purcel, cozonac, vin și câte și mai câte alte bunătăți. De la 1 ianuarie prețul energiei electrice a crescut cu 9,2 % pentru abonații casnici, prețul gazelor cu 4%, benzina s-a scumpit și ea cu 1000 de lei/litrul, iar prețul energiei termice s-a majorat și el cu 12 %. Nici Romtelecom nu se lasă mai prejos și "de la om la om" vom plăti abonamente majorate cu aproximativ 80.000 de lei. Desigur că toate acestea se vor repercuta și în creșterea prețurilor și tarifelor pentru celelalte bunuri și servicii și pentru a vă liniști pe deplin vă reamintim că astfel de "reașezări și reactualizări" vor avea loc trimestrial în funcție de raportul de schimb leu/Euro.
        Inevitabil, pe măsură ce ne apropiem de data propusă pentru integrarea în Uniunea Europeană începem să simțim care este prețul acestei aderări. Ne amintim acum că de-a lungul anilor înalți funcționari ai uniunii ne-au spus că aderarea la structurle economice europene nu înseamnă numai beneficii, ci, în egală măsură, costuri: politice, economice, sociale, chiar și culturale. I-am privit atunci aproape ca pe niște dușmani deși nu ne spuneau decât adevărul. Ambiția noastră politică de a nu rămâne prea mult în urma celorlalte țări duce la forțarea termenului de aderare deși economic suntem departe de îndeplinirea standardelor impuse. Tocmai de aceea veniturile românilor nu pot ține pasul cu creșterea prețurilor, a cărei cauză o înțelegem dar nu o prea putem suporta. Pentru că în România, la 14 ani de la revoluție, 14 ani de tranziție la capătul cărora n-am reușit să primim statutul de economie de piață funcțională, restructurarea economică este departe de a fi încheiată. Există încă destule intreprinderi de stat, iar multe dintre ele sunt ineficiente, în loc să producă doar consumă. Spre exemplificare: numai în portofoliul APAPS există 385 de societăți comerciale care se află în reorganizare judiciară, lichidare sau faliment. Ele nu numai că nu pot fi privatizate, dar cresc presiunea asupra bugetului de stat. Cât despre unele dintre intreprinderile privatizate, nici ele nu au fost niște succese. Este ilustrativ exemplul cel mai recent, al sindicaliștilor de la Republica, ce au inițiat acțiuni de protest în chiar prima zi lucrătoare a acestui an.
        Învârtindu-ne de ani și ani în acest cerc vicios evident că și presiunea psihică este în creștere. Iar unii dintre noi pur și simplu nu-i pot face față. Ați observat în această perioadă că numărul sinuciderilor a fost semnificativ mai mare decât în perioadele corespunzătoare din anii precedenți? Tot mai multor români le-a ajuns cuțitul la os, iar luminița de la capătul tunelului este încă departe. Nu vrem să spunem că numai sărăcia este cauza acestor acțiuni nefericite, dar oare nu are nici o contribuție? Nu spun ele foarte multe despre starea de spirit reală cu care românii intră în anul 2004, care, colac peste pupăză mai este și an electoral. Însă noutățile pe scena politică se lasă încă așteptate și va trebui deci să alegem dintre aceiași și aceiași oameni, care iată, ne-au demonstrat ce pot!
    Anca DINICĂ

    Femeile "Cristal" din Zlatna au arătat încă o dată că le pasă
        Sărbătorile de iarnă au constituit pentru Asociația de Femei "Cristal" din Zlatna prilejul perfect pentru a demonstra încă o dată că solidaritatea, caritatea și implicarea în problemele comunității sunt principii după care ar trebui să se călăuzească fiecare creștin. Președinta asociației, Melania Forosigan, ne-a spus că scopul principal al acestei organizații este acela de a stimula comunitatea pentru a participa la acțiuni comune, concretizate ulterior în acțiuni cu scop caritabil. În acest sens, cu prilejul Crăciunului, Asociația "Cristal" a organizat un concert de colinde în urma căruia s-au strâns 200 kg de alimente, dăruite mai apoi unui număr de 23 de familii nevoiașe din localitatea Zlatna. Cu același prilej, copiii din Centrul de Plasament "Sfântul Nicolae" din Târsa-Avram Iancu au primit daruri iar elevii școlii generale din Zlatna au primit echi­pamente sportive în valoare de 18 milioane de lei.
        Asociația "Cristal" din Zlatna face parte dintr-o Organizație Mon­dială a Femeilor și colaborează cu asociații similare din Norvegia, Suedia, Danemarca etc. Din partea președintei Organizației Mon­diale a Femeilor, Mirela Surugiu a primit o bursă de studii în valoare de 1200 lire, în prezent fiind studentă la Asistență Socială. Tot A­sociației Cristal, Agenția Națională pentru Dezvoltarea și Im­ple­mentarea Programului de Reconstrucție a Zonelor Miniere i-a a­probat un proiect în valoare de 4378 lire în scopul renovării Casei de Cultură din Zlatna.
        Președinta Asociației "Cristal", Melania Forosigan, mulțumește, în numele femeilor și al beneficiarilor, patronului restaurantului Minexfor - Octavian Țăndrău - pentru că a găzduit serile de colinzi în localul său. De asemenea, mulțumiri sunt aduse și sponsorilor care au contribuit la buna desfășurare a manifestărilor. "Felicitări "Fe­meilor Cristal" pentru că au dovedit încă o dată că le pasă. Felicitări pentru că au înțeles din nou adevăratele semnificații ale Crăciunului. Felicitări, încă o dată, pentru că au reușit să transmită mai departe ceea ce ele însele și-au însușit" spune Melania Forosigan.
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    De sărbători, inspectorii OJPC Alba au oprit de la comercializare
    Mărfuri în valoare de circa 410 milioane de lei
        În perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii OJPC Alba au ve­rificat respectarea prevederilor legale în comercializarea alimentelor și băuturilor alcoolice (carne, pește, produse zaharoase, ciocolată, vin și alte băuturi alcoolice). Astfel, în cursul lunii decembrie 2003 s-au derulat 49 de acțiuni de control, fiind verificate produse în valoare totală de 2,5 miliarde de lei, ne-a informat șeful OJPC Alba, ing. Ioan Pleșa. S-au depistat nereguli la mărfuri ce însumează 412 milioane de lei. În sectorul cărnii și al preparatelor din carne au fost controlate 1438 kg de produse în valoare de 79 milioane de lei, constatându-se abateri de la normele legale la o cantitate de 393 kg, în valoare de aproape 24 milioane de lei.
        Principalele deficiențe vizează lipsa informațiilor legate de dura­bilitatea maximă a produselor. În ceea ce privește peștele și pre­paratele din pește au fost verificate 831 kg de astfel de produse a căror valoare depășește 85 de milioane de lei, la cantitatea de 630 kg, în valoare de 41,7 milioane de lei depistându-se abateri. Dintre neregulile constatate amintim: lipsa adresei importatorului, lipsa au­torizației de comercializare și altele. În domeniul produselor zaha­roase au fost controlate 18.686 kg mărfuri, inclusiv produse de patiserie și cofetărie, în valoare de aproape 2 miliarde de lei. S-au constatat abateri de la legislația în vigoare la o cantitate de 2.305 kg produse, al căror cost se ridică la 255,7 milioane de lei. Principalele nereguli depistate la mărfurile din acest sector sunt legate de lipsa adresei producătorului, precum și a condițiilor de depozitare traduse în limba română, nespecificarea coloranților utilizați în compoziția unor produse. În ceea ce privește vinul și băuturile alcoolice au fost verificați 3230 l vin și alte băuturi alcoolice în valoare totală de 125,5 milioane de lei. La o cantitate de 2328 l, în valoare de 90,8 milioane de lei, s-au depistat abateri privind informarea consumatorilor. Ca ur­mare a deficiențelor constatate inspectorii au aplicat 18 amenzi ce însumează 19,45 milioane de lei. Au fost oprite de la comer­cia­lizare: temporar, mărfuri în valoare de 408,4 milioane de lei, iar defi­nitiv produse al căror cost însumează 3,74 milioane de lei. (A.D.T.)
    Cadou de mărțișor
        Consiliul județean a contractat proiectarea investiției "Amenajarea Direcției de Asistență Socială Alba", iar execuția lucrărilor a fost adjudecată de S.C. Universal Service SRL Alba Iulia, la o valoare de 3,5 miliarde lei, cu o durată de execuție de patru luni, termenul de punere în funcțiune fiind preliminat pentru data de 5 martie 2004. Banii provin dintr-un împrumut contractat de Consiliul județean Alba la B.C.R., în valoare de 4 miliarde lei. (F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.