Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Război total euro-dolar
        Dacă anul financiar trecut, după cum bine ne amintim, a început sub zodia iminentului război din Irak, având drept deviză "strigă Saddam Hussein - cade dolarul american, tună George Bush - se înviorează piețele financiare mondiale", noul an 2004 pare a ne aduce un nou război. Aproape total. De această dată între dolarul american și euro, respectiv între economia SUA și cea a țărilor din Uniunea Europeană, dar nu numai.
        Acesta are drept cauză faptul că dolarul american a încheiat anul 2003 sub semnul căderii continue față de moneda unică europeană, euro atingând, în premieră, la sfârșitul anului trecut, maximul istoric de 1,25 dolari, iar în aceste prime zile din 2004 a trecut chiar peste 1,26 dolari. Mai mult decât atât, numeroși analiști în domeniu indică faptul că trendul de creștere pentru euro va continua, acesta având toate șansele să ajungă în scurt timp la peste 1,30 dolari. În pofida faptului că Statele Unite par încă satisfăcute de un dolar mai slab, care profită actualmente de pe urma exporturilor, pe termen ceva mai lung, acest fenomen a stârnit deja îngrijorarea marilor finanțiști din SUA. Economia americană, care era la un moment dat cre­ditoarea planetei, a ajuns acum cea mai îndatorată (30% din PIB), plus faptul că nivelul importurilor a început să-l depășească pe cel al exporturilor. Și chiar dacă se mizează pe o înviorare a economiei americane (se spune că în 2003 ar fi înregistrat un nivel de creștere de 3%), există o mare teamă că investitorii internaționali care dețin capitaluri în dolari nu vor dori să și le păstreze decât dacă dolarul va câștiga în valoare. Riscul acestei situații este ca investitorii să continue să vândă dolari, iar deprecierea să se accentueze și mai mult. Toate aceste semnale au determinat o reuniune de urgență în aceste zile (6-7 ianuarie a.c.) a miniștrilor de finanțe ai statelor membre G7, la Boca Raton în Florida, SUA, pentru a discuta efectele pe care raportul euro/dolar îl are asupra economiei mon­diale.
        O oarecare îngrijorare există deja și în sânul țărilor membre UE, în special în ceea ce privește scăderea competitivității exportatorilor europeni, de aceea s-a căzut de acord să-și coordoneze politicile cu aliații din G7. Cel puțin deocamdată. Aceasta, deoarece, con­form unor declarații recente, există și posibilitatea ca Europa, prin oficialii din zona euro, să acționeze și pe cont propriu dacă aprecierea monedei unice amenință să destabilizeze piețele sau redresarea economică în spațiul său.
        Dar să ne ocupăm puțin și de influența pe care o are acest război asupra monedei și a economiei naționale românești. Leul nostru a ieșit și pare să iasă și în continuare destul de "șifonat" din această teribilă confruntare monetară, dar și economică. El a încheiat anul 2003 cu o scădere de circa 15,5-16% față de euro. În schimb, a câștigat pentru prima oară teren în fața dolarului, înregistrând o creștere de 3% față de acesta. Pe parcursul anului trecut, coșul valutar format din 60% euro și 40% dolar a câștigat nu mai puțin decât 9,77% în fața monedei noastre naționale, iar pentru 2004, guvernatorul BNR a anunțat o depreciere în continuare a acesteia cu 5-6%. Dar vestea cea mai îngrijorătoare pentru noi vine de la... ruși. Potrivit unor informații recent apărute în presa de la Moscova, autoritățile rusești și-au declarat intenția de a adopta euro în locul dolarului ca monedă de plată pentru livrările rusești la produse energetice. "Legarea prețului livrărilor de petrol și gaze din Rusia de euro ar duce la o creștere semnificativă a costurilor importurilor României" - a afirmat zilele trecute Eugen Dijmărescu, ministru delegat pentru Comerț. După cum se știe, majoritatea importurilor de combustibili energetici ale României se fac din Rusia.
        Guvernul României și BNR n-au rămas insensibile la aceste semnale și au decis, în ultimele zile ale anului trecut, să majoreze de la 60 la 75% ponderea euro în coșul valutar utilizat ca instrument de referință pentru cursul de schimb al leului. Dar acestea sunt doar câteva influențe palpabile acum asupra economiei românești. Pe viitor, mai mult ca sigur vor apărea și altele, poate mai grave.
    Tinu MATEȘ