Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Bugetul propriu al CJ Alba însumează 527 de miliarde de lei
    •Grosul revine protecției sociale, dar și investițiilor cu iz electoral
              Potrivit informațiilor furnizate de oficiali ai CJ Alba, bugetul propriu al instituției în acest an va fi de 527 de miliarde de lei. Cea mai mare felie din "tort" a fost atribuită sectorului de protecție socială.
        Astfel, Direcției Județene de Asistență Socială i-au revenit circa 150 de miliarde de lei, în timp ce DGPDC Alba a primit 86 de miliarde de lei. Dar iată și repartizarea celorlalte sume de bani, cu precizarea că la bugetul propriu anunțat nu s-au luat în calcul veniturile proprii: CJ Alba-61 de miliarde de lei, învățământul special-28 de miliarde de lei, Programul "lapte și corn"-38 de miliarde de lei, Muzeul Național al Unirii-9,9 miliarde de lei, sănătate-2,5 miliarde de lei, din care 1,5 miliarde de lei pentru elicopterul medical zonal, Biblioteca "Lucian Blaga"-5,5 de miliarde de lei, Centrul de Creație Populară-6,5 de miliarde de lei, Centrul de Consultanță Agricolă-2,2 miliarde de lei, lucrări de reparații la drumurile județene-45 de miliarde de lei, pentru calamități-200 de milioane de lei, fondul de risc-1 miliard de lei, donații și sponsorizări-500 de milioane de lei, programe de dezvoltare regională-2,1 miliarde de lei, Centrul Militar-4 miliarde de lei, Protecția Civilă-3,4 miliarde de lei, Salvamont-800 de milioane de lei, poliție și pompieri-100 de milioane de lei, Școala de Arte și Meserii-2 miliarde de lei, personalul neclerical-32,5 miliarde de lei, case de cult-1 miliard de lei, continuarea lucrărilor de investiții la Firul II de apă și la Mihoiești-22,6 miliarde de lei, Direcția Plantelor-15,5 miliarde de lei.
    Florin ROMAN

    Județul Alba a atras prin programul SAPARD încă 290 de miliarde de lei
    •Beneficiarele acestor investiții vor fi 6 comune în care se vor realiza lucrări de infrastructură
          În cursul lunii decembrie 2003, Biroul Regional SAPARD Alba a atras pentru județul nostru fonduri în valoare de aproape 7 milioane de Euro echivalentul a 290 de miliarde de lei. Aceste fonduri au ca destinație investiții în dezvoltarea infrastructurii rurale (construire și modernizare drumuri comunale, alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale) precum și în domeniul procesării produselor agricole. Proiectele selectate la finele anului trecut au fost elaborate și depuse la Biroul SAPARD în cursul sesiunilor de licitații din lunile octombrie și noiembrie 2002.
        Beneficiarele acestor investiții vor fi 6 comune din județ în care se vor realiza lucrări de infrastructură astfel: Mogoș - modernizare drumuri comunale 12 km - valoare 999710 Euro; Scărișoara - modernizare drum comunal DC 135 și DC 134 Scărișoara - Runc - Preluca - Negești - Dealul Ordâncușei - Sfoartea - valoare 998529 Euro; Ciuruleasa - modernizare drum comunal DC 156 Ciuruleasa - Bodrești - valoare 839089 Euro; Sălciua - modernizare drumuri DC 130 Sălciua de jos - Subpiatră, DC 104 Brădești - Valea Poienii - Dumești - Sălciua de jos - valoare 999000 Euro; Galda de Jos - alimentare cu apă - valoare 999730 Euro; Ighiu - canalizare menajeră și stație de epurare pentru localitățile comunei - valoare 989682 Euro.
        La nivel regional fondurile de dezvoltare atrase în cursul lunii decembrie 2003 se cifrează la 861 de miliarde de lei (21 milioane Euro) pentru un număr de 22 de proiecte de finanțare. Șefa Biroul Regional Alba Iulia, d-na Ana Goia Mocan, ne-a declarat că județul Alba se situează pe primul loc din acest punct de vedere.
    Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

    Bilete gratuite pentru unele categorii de pensionari
        Potrivit prevederilor Legii 519 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2004, pensionarii și asigurații din sistemul public de pen­sii vor beneficia, la nivelul județului, în semestrul I, de peste 20.000 de bilete de odihnă și tratament, 253 dintre acestea acor­dându-se gratuit. Vor fi oferite bilete de tratament gratuite pensi­onarilor IOVR, veteranilor de război, persoanelor cu drepturi stabilite în baza Decretului-lege 118/1990 - în care se face referire la cei persecutați din motive politice de la data de 6 martie 1945. De asemenea, potrivit informațiilor primite din partea directorului exe­cutiv al Casei Județene de Pensii Alba, Dan Petcu, vor mai beneficia de gratuitate persoanele persecutate (din motive etnice) de re­gimurile instaurate în România de la data de 6 septembrie 1940 până în 6 martie 1945, precum și alte categorii de asigurați, spre exemplu cei ce lucrează în condiții de muncă speciale. (A.D.T.)
    Televiziune la Poșaga
        Într-o perioadă în care unii sunt sătui de calculatoare, iar tehnica de vârf evoluează amețitor, moții din Poșaga au avut parte de o mare bucurie: ei au putut recepționa pentru prima dată programul I al Te­leviziunii Române. "Suntem foarte mândri de acest lucru. Un aport deo­sebit în realizarea acestui vis al nostru l-au avut TVR Cluj, Pri­măria și Consiliul local Poșaga. Sperăm că nu peste mult timp vom putea viziona în condiții la fel de bune și programul II al TVR", ne-a declarat consilierul Cremene Gligor.(F.R.)
    Sesiune parlamentară extraordinară la sfârșitul lunii ianuarie
        Nicolae Văcăroiu și Valer Dorneanu s-au întâlnit marți la cabinetul președintelui Senatului pentru a decide convocarea în sesiune extraordinară a celor două Camere ale Parlamentului la sfârșitul lunii, între 26 și 29 ianuarie. Cei doi președinți au căzut de acord că vacanța de iarnă ar fi prea lungă și că este nevoie să-i cheme la lucru pe parlamentari, mai ales că acest an este unul electoral. S-a convenit că este nevoie să fie adoptate cât mai repede restanțele legislative de anul trecut pentru a rămâne mai mult timp alocat campaniei electorale. De altfel, pe agenda de lucru a celor două Camere figurează, începând cu 19 ianuarie, activitatea în comisii. Dorneanu și Văcăroiu au stabilit că este necesar să fie adoptate în plen proiectele de lege considerate prioritare de către Guvern, în special cele referitoare la restanțele pentru integrarea europeană. Apoi pe 30-31 ianuarie conducerea centrală PSD îi invită pe toți parlamentarii partidului de guvernământ să se refacă la Sinaia, în cadru organizat. (F.R.)
    Ajutorul de deces - 7.682.000 de lei
        În conformitate cu prevederile Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2004, cuantumul ajutorului de deces se stabilește: în cazul asiguratului sau pensionarului - la 7.682.000 de lei; pentru un membru al familiei asiguratului sau pensionarului - 3.841.000 de lei. Un alt articol al legii se referă la indemnizația însoțitorilor per­soanelor cu handicap, în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I. Acest drept se stabilește, în anul 2004, la nivelul sala­riului de bază minim brut pe țară. (A.D.T.)
    La Alba Iulia
    Colaborare strânsă cu israelienii
        Mosche Temler - consilierul principal al primarului orașului isra­elian Nazareth-Ilit, se află într-o scurtă vizită în municipiul Alba Iulia. Primarul Mircea Hava a declarat că vizita are ca scop stabilirea acțiunilor comune pe anul 2004 ale celor două administrații în cadrul relațiilor de înfrățire existente. Alături de schimburi culturale și de experiență în domeniul administrativ, în acest an se dorește și atra­gerea unor investitori israelieni pentru municipiul Alba Iulia. (A.D.)
    Dezvoltarea regională în dezbaterea UNCJR
        În zilele de 15 și 16 ianuarie a.c., la Sinaia, vor avea loc lucrările Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, la care va par­ticipa și președintele CJ Alba, Eugen Popa. Acțiunea este orga­nizată de UNCJR, Ministerul Administrației și Internelor și Congresul Puterilor Locale și Regionale din Europa. Este prima reuniune in­ternațională a Task Force care va dezbate problematica regio­na­liză­rii în România.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.