Prima pagină Ediția din: 8.1.2004
 
 Meniu
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Editorial
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Polițiștii din Alba Iulia au destrămat o filieră de spărgători de magazine
    •În perioada sărbătorilor de iarnă, hoții au comis 7 furturi, cu un prejudiciu total estimat la aproape 85 de milioane de lei
          În noaptea de 5/6 ianuarie 2004, agenții de siguranță publică din cadrul Poliției municipiului Alba Iulia i-au surprins și identificat pe Iuliu Claudiu Popa (de 16 ani), Adrian Bălan (de 15 ani) și Helga Șpan (de 17 ani) care aveau asupra lor mai multe pungi din plastic conținând diverse bunuri alimentare, țigări și cosmetice. Investigând cazul, polițiștii Biroului Judiciar au aflat că bunurile proveneau dintr-o spargere comisă în acea noapte de Valentin Iulian Jica (de 21 de ani, recidivist, din Alba Iulia, liberat condiționat în 30.09.2003, cu un rest de pedeapsă de 412 zile de închisoare, tot pentru furt), Alina Marilena Miclea (de 22 de ani, din Bucerdea Grânoasă) și Helga Șpan (de 17 ani, din Alba Iulia). Extinzând cercetările, polițiștii au descoperit că Jica, Miclea și cu Șpan au mai comis și alte șase furturi în perioada 3 decembrie 2003 - 5 ianuarie 2004, cu un prejudiciu estimat la aproape 85 de milioane de lei. În principal, cei trei foloseau același mod de operare: spărgeau cu o piatră ter­mopanul ușii de la intrare, deschideau pe interior încuietoarea (sau o forțau), stingeau lumina de veghe din magazin și înfundau produsele în pungile găsite în magazine. Evacuarea se făcea în general pe ușile din spate ale magazinelor prădate. Se pare că spărgătorii acți­onau destul de relaxați, pentru că au avut timp să desfacă bax-urile de țigări, furând pachetele separat.
        De menționat că unele dintre magazine au fost "călcate" de hoți chiar și de câte două ori. În toate cele 7 cazuri, criminaliștii au găsit urme berechet, deoarece hoții nu și-au luat nici o măsură de protecție. Polițiștii au găsit cea mai mare parte a bunurilor furate la domiciliul lui Costinel Florin Bodea din Alba Iulia.
        Judecătoria Alba Iulia a emis ieri pe numele lui Valentin Jica un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, după ce în 6 ia­nuarie Parchetul l-a reținut pe bază de ordonanță 24 de ore. Celelate persoane implicate în acest caz sunt anchetate în stare de libertate.
        Comandantul Poliției municipiului Alba Iulia, comisarul șef Gheor­ghe Pavelescu, ne-a declarat că în acest caz spargerile au fost facilitate și de slaba securizare a unităților comerciale. Despre faptul că poliția română necesită o serioasă infuzie de personal (fie și pentru serviciul de patrulare) și tehnică, noi nu o să spunem nimic, ca să nu afle restul potențialilor spărgători...
    Nicoleta IDITA-TOMUȚA

    De astăzi
    Obligațiunile municipale Alba Iulia - tranzacționate la Bursa de Valori București
        Începând de astăzi, cea de-a doua emisiune de obligațiuni muni­cipale emisă de Primăria muni­cipiului Alba Iulia va fi tranzacționată la Bursa de valori București. Emisiunea a fost lansată la 21 octom­brie anul trecut, are o valoare de 24 de miliarde de lei, iar perioada de maturitate este de doi ani și jumătate. Dobânda la titluri se plătește trimestrial, sub formă de cupon, deținătorilor de obligațiuni înscriși în registrul BVB la data de referință. Rata dobânzii co­respunzătoare primului cupon este de 19%, iar data la care este exigibil cuponul este 30 ianuarie 2004, rambursarea principalului se face în cinci rate semestriale, prima rată a împrumutului (de 10%) devine exigibilă la 30 aprilie 2004, a doua rată (de 15%) la 29 octombrie 2004, a treia rată (30%) la 29 aprilie 2005, a patra rată (de 15%) la 31 octombrie 2005 și ultima rată (30%) la 28 aprilie 2006. Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a precizat că cea de-a doua emisiune de obligațiuni municipale a apărut din necesitatea obținerii de noi fonduri pentru realizarea unor importante lucrări de infrastructură (rețele de apă și canalizare, modernizarea unor artere), pentru achiziționarea unor terenuri pentru construirea de locuințe prin ANL etc. "În plus am fost încurajați de succesul avut cu prima emisiune de obligațiuni municipale, în urma căreia am obținut 16 miliarde de lei din care am finanțat una dintre cele mai "grele" lucrări de infrastructură - reabilitarea canalului colector A, cel care deservește tot cartierul Cetate. Revenind la evenimentul de astăzi, nu pot spune decât că mă bucur că obligațiunile noastre au trecut și acum testul BVB (și prima emisiune a fost listată la BVB - n. red.) ceea ce arată că suntem serioși și lucrăm temeinic, atât noi cât și partenerii noștri. Iar pentru cei care au cumpărat obligațiunile este o ocazie în plus de a mai câștiga ceva prin eventuala lor tranzacționare".
    Anca DINICĂ

    Paradis doar în mințile unora
    Nici un turist nu și-a petrecut revelionul la Roșia Montană!
        În cursul zilei de ieri am primit la redacție o scrisoare având un autor necunoscut "din bârlogul lui Funar", care dând dovadă de mult curaj a "uitat" să semneze. Deși, de regulă, nu răspundem scri­sorilor anonime, trebuie să spunem că de data aceasta am făcut excepție, mai mult din curiozitate. Cititorul nostru din... Cluj Napoca ne atrăgea atenția că turismul reprezintă marea șansă de revigorare a localității Roșia Montană și nicidecum investiția privată în minerit care se prefigurează în Apuseni. El și-a argumentat poziția prin fap­tul că teoria sa este susținută de "înalte foruri științifice". Cităm din scrisoare: "Toți experții, profesori universitari și academicieni (n.red. mă îndoiesc că-i cunoașteți pe toți cei pe care îi invocați, darămite opiniile lor) au fost unanimi în a afirma că viitorul localității Roșia Montană nu constă în desființarea ei, în strămutarea ei, ci în alte ocupații: în primul rând turismul (menționăm că în vara anului 2003 nu s-a putut găsi nici un spațiu de închiriat din cauza afluxului de turiști)...".
        Aceste rânduri ne-au reținut atenția în mod deosebit. De ce? Pen­tru simplul motiv că, din câte știm, în afara excursiilor organizate, din Ungaria sau de la Cluj, nu știam despre alte vizite. Dar pentru că era posibil să nu fim corect informați, l-am contactat pe primarul Virgil Narița, pe care l-am rugat să ne spună câți turiști au fost la Roșia Montană de revelion. Răspunsul a fost franc: "Nici unul".
        Am insistat să aflăm despre "afluxul" de turiști, dar am primit ace­lași răspuns. Cu excepția revelionului organizat de primărie și de tineretul din comună, nu a mai fost altceva pregătit. Poate cu o excepție. O parte din membrii "Alburnus Maior" au petrecut la Bu­cium, la casa unei franțuzoaice pripășite prin zonă, mare opozantă a proiectului de la Roșia Montană. Așadar, cam așa stau lucrurile, domnule dragă. Prin urmare, închei ca și dumneavoastră tot cu o veche vorbă românească "Minciuna are picioare scurte".
    Florin ROMAN

    La Alba Iulia
    Acțiune pentru descurajarea cerșetoriei
        Începând de astăzi, cerșetorii din municipiul Alba Iulia vor fi "vâ­nați", a anunțat primarul Mircea Hava. La această acțiune de durată, vor participa alături de lucrătorii primăriei albaiuliene și polițiști, gar­dieni publici și angajați ai Direcției Generale pentru Protecția Drep­turilor Copilului Alba. Marea majoritate a celor care cerșesc în mu­nicipiul Alba Iulia nu sunt albaiulieni. De aceea, adulții prinși la cerșit vor fi îmbarcați în trenuri și trimiși în localitățile de domiciliu, iar copiii vor fi internați la Centrul de primire a minorilor din Alba Iulia, urmând ca DGPDC să ia măsurile care se impun. Desigur că fenomenul cerșetoriei nu va putea fi eradicat, dar se dorește cel puțin o re­ducere a sa, mai ales a cerșetoriei agresive. (A.D.)
    Ajutorul de șomaj a ajuns la 2.100.000 de lei lunar
        Aproape 284.000 de șomeri primesc din ianuarie 2004 o indem­nizație lunară mai mare. Deoarece salariul minim brut pe economie a crescut la 2.800.000 de lei, s-a majorat și ajutorul de șomaj, care reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe țară. In­dem­nizațiile majorate vor fi primite de beneficiari în luna februarie deoa­rece atunci se fac plățile pentru luna anterioară. În afara indem­nizației de șomaj, cei aflați în această situație sunt asigurați din punct de vedere al sănătății, precum și al asigurărilor sociale, peri­oada de șomaj fiind considerată vechime pentru pensionare.(F.R.)
    Deocamdată, în județul Alba
    Râurile - fără poduri de gheață
        Potrivit informațiilor furnizate de ofițerul de serviciu al Ins­pe­ctoratului de Protecție Civilă Alba, zăpada căzută în ultimele zile nu a provocat situații nedorite pe raza județului. În ultimele 24 de ore, pe drumurile județene s-a intervenit cu 21 de utilaje care au îm­prăștiat 240 de tone de material antiderapant. Îmbucurător este faptul că, deși temperaturile au scăzut de Bobotează chiar sub 15 grade Celsius, încă nu s-au format poduri de gheață, care să blocheze cursurile râurilor. Aproape an de an județul Alba a fost lovit de blestemul inundațiilor care au provocat calamități.(F.R.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.