Editorial
 
 Meniu
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Ultima oră
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Iarna din noi
        Cu riscul de a ne repeta, ne vedem nevoiți să spunem că, pentru noi, anotimpul alb, cu ger și viscole, constituie o adevărată ca­tastrofă. Putem spune, cu alte cuvinte, că cel mai periculos terorist pentru noi, cei cu o jumătate de an de frig, drumuri înghețate, teama de a merge pe străzile devenite patinoare este, orice s-ar spune, iarna. Când cade zăpada pe șosele, pe liniile de tramvai, de cale ferată, în parcurile publice, devenim izolați, șocați, înspăimântați, dârdâind de frig prin gări și autogări, prin trenuri și autobuze, pentru că iarna, care aiurea este fascinantă, nouă ne atacă însăși temelia sufletului, existența, centrii locomotori. Vedem aievea la televizor adevărate sărbători ale zăpezii, cu mii și zeci de mii de spectatori ale căror fețe radiază de bucurie și sănătate, gustând bunăoară zborul pe schiuri sau plutirea ireală pe pârtiile de coborâre a schiorilor. Stau pe scaune, bine mersi, sub uriașa cupolă a iernii și-și sorb imperturbabili ceaiul sau cana cu vin fiert, ori pur și simplu irump în ropote de aplauze la adresa icarilor moderni. Repet, nu am vrea cu orice chip să destupăm izvorul nemulțumirilor și lamen­tărilor, dar iarna nu mai este ce a fost odată, o babă cu șapte cojoace care scotea copiii la săniuș și pe patinoare, ci un sinistru măcel pe care prodigioasa și stihiala natură îl pornește împotriva noastră. Naiba știe cum, doar și alții au munți, șosele alpine care sunt viscolite de zăpadă, dar acolo intervin cu promptitudine uti­lajele specializate.
        "Cruciada albă" ne pune în fața hamletienei întrebări: a fi sau a nu fi, adică a scăpa sau nu de consecințele dramatice ale iernii. Doamne, câte ierni am adunat în noi, că ne-a înghețat până și sufletul. Cel mai bine o știu cei mai în vârstă care se deplasează greu până la magazin să-și cumpere o pâine sau la farmacie pentru a-și face rost de un medicament. O știu copiii care sunt nevoiți să meargă kilometri întregi cu zăpada în piept pentru a ajunge la școală și odată ajunși sunt nevoiți să stea încotoșmăniți pentru că sobele sunt reci iar pe sub uși și printre cercevelele geamurilor urlă sinistru vântul. O știu la fel de bine administratorii spitalelor care n-au bani și sunt în restanțe cu achitarea datoriilor la furnizorii de servicii. O știu boschetarii care îngheață prin subsoluri și guri de canal. Ferit-a sfântu' să dai ortu' popii că mare belea lași pe capul urmașilor: pământ înghețat bocnă, drumuri troienite. Iarna ne acu­tizează toate nevoile, necazurile, angoasele, scumpirile, încât ne-ngheață în suflete și firava speranță ce ne-a mai rămas.
        Există însă și o parte plină a paharului, o iarnă mioritică, ca să nu spunem mitică, în care unii hălăduiesc ca-n sânul lui Avram. De Sărbători, românii noștri au scos din buzunarele "sărace" cu 30 la sută mai mulți bani decât în aceeași lună a anului 2002. Trăim în plin absurd. Deși unul din patru români declară că situația în economie a fost mai proastă în 2003, iar unul din șapte se vaietă că a dus-o mai rău, produsele alimentare așa-zise de lux, articolele de folosință îndelungată au dispărut din magazine în preajma Săr­bătorilor de iarnă. Amatorii de plăceri au luat cu asalt stațiunile de pe Valea Prahovei, curgând râuri de mașini. Hulite că sunt tot mai scumpe și mai pipărate tarifele, hotelurile, cabanele, pensiunile turistice au fost cucerite până la ultimul pat pliant. Nu mai știi care-i adevărata realitate. A celor mulți și umili, dezorientați de promisiuni, sau a celor care se bat de la egal la egal cu străinii când e vorba să petreacă la munte o vacanță de iarnă.
    Gheorghe JURCĂ