Ultima oră
 
 Meniu
  • Editorial
  • Prima pagină
  • Curier județean
  • Alte căutări în arhivă
  • Reveniți la ziua de azi
  • Cu o agricultură de subzistență
    Integrarea în UE este o iluzie deșartă
        În miezul iernii, agricultorii nu prea mai au de-a face cu munca câmpului. Cine a fost harnic și a avut și puțin noroc nu a rămas cu hambarul sau cămara goală. Cei mai mulți însă s-au confruntat și în anul care a trecut cu lipsa acută a resurselor financiare, dar și a tractoarelor și mașinilor agricole. În pofida unei oferte din ce în ce mai bogate și diversificate de mașini și utilaje agricole, datorită lipsei banilor vânzările acestora au scăzut dramatic și în anul ce a trecut. Declinul s-a accentuat mai mult odată cu epuizarea sub­vențiilor acordate pentru achiziționarea de tehnică agricolă. Deși fabricanții români au oferit tractoare performante, la jumătatea prețului solicitat de importatori, acestea nu s-au vândut. La fel s-a întâmplat și cu celelalte utilaje și mașini agricole. S-a bătut multă monedă pe faptul că Ministerul Agriculturii ar fi promovat nu mai puțin de 14 acte normative privind acordarea sub­ven­țiilor în agri­cultură. Ce folos dacă efectul acestora este aproape nul.
        Dintr-o analiză efectuată de Agrostar rezultă că la ora actuală doar 0,3 la sută din gospodăriile țărănești pot practica o agricultură performantă. Ori de câte ori s-a încercat o radiografiere reală a stării de fapt a agriculturii, guvernanții și cei din ministerul de resort au dat vina pe existența a 4 milioane de exploatații agricole private.
        Din păcate, acesta este adevărul. Se uită însă că 70 la sută din aceste gospodării sunt la limita subzistenței. Dețin o suprafață medie de 3 ha și practică o agricultură cu mijloace rudimentare. Încercarea multor întreprinzători de-a concentra suprafețele dis­persate în exploatații optime a eșuat din cauza lipsei de capital și a prețurilor exagerat de mari ale tractoarelor și mașinilor agricole. Așa că, aproape jumătate din populația țării ce trăiește în mediul rural s-a săturat ca politicienii și guvernanții să tot mizeze pe relansarea agriculturii, iar ei să o ducă tot mai rău. Este greu de imaginat că din totalul celor 3,5 milioane de gospodării aproape 400.000 nu au nici o palmă de teren agricol, în timp ce 40 la sută din pământ se află în proprietatea familiilor ce locuiesc la oraș. În mod firesc, acești proprietari și familiile cu suprafețe mici ar fi trebuit să se organizeze în exploatații profitabile. Visuri deșarte. Așa ceva nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, în fiecare an au rămas nelucrate între 1 și 2,5 milioane de hectare.
        Am intrat în 2004 cu un efectiv de animale mult diminuat față de 1989. Efectivul de taurine este mai mic cu 48 la sută, cel de păsări cu 44 la sută, de porci cu 35 la sută, de ovine cu 25 la sută. Rezultatele sunt dezastruoase. Anul trecut, 65 la sută din produsele alimentare existente pe piața românească erau aduse din import. Va fi în stare Guvernul ca până în 2007 să găsească soluții pentru dublarea productivității în agricultură și înjumătățirea numărului de persoane ale căror venituri depind în exclusivitate de agricultură, așa cum cere legislația Uniunii Europene? Cu o astfel de sărăcie cum se va integra oare agricultura noastră în UE?
    Sebastian TRUȚA

    SAMTID-ul în pole-position pe țară pentru finan­țare
    Autoritățile locale și-au dat mâna cu CJ Alba pentru realizarea unei investiții de amploare
        În cursul zilei de ieri, în prezența prefectului Mugurel Sârbu, a președintelui CJ Alba, Eugen Popa și a vicepreședintelui Ioan Florea, a primarului Mircea Hava, a deputatului Constantin Selagea și a primarilor din orașele și municipiile județului a avut loc o nouă reuniune a colectivului de implementare a programului SAMTID în județul Alba. Acesta va fi finanțat de Uniunea Europeană, valoarea fondurilor fiind de circa 13 milioane de Euro. Având în vedere faptul că proiectul depus de județul Alba este primul pe țară la evaluare avem șanse mari ca el să fie aprobat de oficialii europeni. Pentru asta este nevoie doar de seriozitate, și poate chiar de factorul politic, după cum aprecia ieri primarul Mircea Hava. Toți cei prezenți au fost de acord că trebuie să-și unească forțele pentru reușita programului. Ce mai dificil va fi probabil procesul de absorbție, fuziune sau desființare a unor servicii locale de apă-canal, ce vor fi "înghițite" de societatea "mamă' SC APA CTTA SA. Pentru urgen­tarea găsirii celor mai bune soluții au fost create comisii de specialitate, iar Consiliile locale urmează să aprobe hotărâri de acceptare și contribuție la noul program. "Este de salutat intenția unităților administrației locale de a lucra împreună la lucrări de investiții de amploare. În toamnă lucrările pot începe și astfel vom rezolva problema apei potabile", a spus prefectul Mugurel Sârbu, în timp ce primarul Mircea Hava s-a declarat mulțumit că intenția de fuziune dintre o societate mare și celelate mici, "gândită de noi" cu ceva timp în urmă este dorită și de Uniunea Europeană. Cel mai probabil lucrările de modernizare a rețelei de apă-canal vor începe în tot județul în toamna acestui an.
    Florin ROMAN

    Bolile de sezon nu dau semne de oboseală
    Aproape 200 de persoane internate în spital într-o săptămână
        Potrivit informațiilor furnizate de dr. Cristina Galoș, purtător de cuvânt al DSP Alba, în prima săptămână a noului an, circa 1300 de cetățeni care s-au prezentat la spital au fost diagnosticați cu viroze (737), pneumonii (474) și gripă (83). Dintre aceștia, aproximativ 200 de pacienți au fost internați prezentând forme mai grave ale bolii, 71 cu viroze, 19 cu gripă și 97 cu pneumonii. Cea mai afectată categorie este cea cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. "Numărul de afecțiuni respiratorii se menține în limitele prognozate pentru această perioadă, când ne confruntăm cu temperaturi foarte scăzute. Acest lucru impune menținerea măsurilor de prevenție obișnuită, prin limitarea accesului în unitățile sanitare cu interzicerea chiar a accesului în secțiile cu risc crescut. La apariția simptologiei de disconfort, dureri musculare, temperatură mai mare de 38 de grade Celsius se recomandă consultarea medicului de familie", se precizează în comunicatul primit la redacție. (F.R.)
    Prin programul SAPARD
    53 de milioane euro în Regiunea 7 Centru
        Pe parcursul anului 2003, situația proiectelor SAPARD selectate și contractate sau în curs de contractare în Regiunea 7 Centru din care face parte și județul Alba se prezintă astfel: 58 de proiecte din care 39 sunt pe infrastructură iar restul au ca obiect procesarea produselor agricole. Valoarea acestor proiecte este de 2100 miliarde lei (53 de milioane Euro), pe partea de infrastructură suma fiind de 33 milioane Euro, iar restul revenind proiectelor pentru procesarea produselor agricole.(R.J.)
    Mai bine mai târziu decât niciodată
    Consilierii județeni au folosit votul electronic
        În urmă cu ceva vreme, ziarul Unirea a publicat numeroase materiale prin care solicita consilierilor județeni să folosească votul electronic la aprobarea proiectelor de hotărâre. Atrăgeam atenția, la momentul respectiv, că este păcat ca o instalație modernă, ne­cesară de altfel, în care s-a băgat peste 1 miliard de lei, să nu fie utilizată. Mai spuneam că numeroase conflicte în interiorul CJ Alba s-au declanșat de la numărarea manuală a voturilor, Opoziția a­cuzând Puterea că "fură" la vot. Eforturile noastre se văd răsplătite odată cu începerea noului an, pentru că membrii Delegației Per­manente au decis în prima lor întâlnire să uzeze de votul electronic. Și cum simularea s-a încheiat cu bine, s-a trecut la votarea pro­iectelor de hotărâre. Așadar se poate, numai să se vrea. Să vedem însă cum se vor descurca și cei 39 de consilieri locali, mai ales că interesele asupra modalității de vot sunt diferite. Mai bine mai târziu, decât niciodată.(F.R.)
    "Tineri informați, tineri puternici"
        Asociația "A.S. 2001 Alba Iulia" a derulat proiectul "Tineri infor­mați - Tineri puternici", finanțat de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Alba. Acest proiect a fost o continuare a unui proiect mai vast, cu aceeași denumire, derulat pe o perioadă de 10 luni, fiind finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul fondurilor Phare.
        "Grupul țintă căruia s-a adresat proiectul a fost constituit din 70 tineri cu vârste de peste 14 ani, rezidenți ai Centrelor de Plasament Blaj, Obreja și Cugir și ai Caselor de Tip Familial Alba Iulia, Abrud și Aiud. Proiectul "Tineri informați - Tineri puternici" va fi continuat prin resurse proprii asociației noastre, căutându-se în continuare și alte surse de finanțare", ne-a informat președinta asociației amintite, Adriana Mioara Todorean. (F.R.)
    În 2003
    Amenzile OJPC Alba însumează 1,3 miliarde de lei
        În cursul anului 2003, inspectorii OJPC Alba au aplicat amenzi ce totalizează peste 2,1 de miliarde de lei, mai bine de 1,3 de miliarde de lei din această sumă revenind persoanelor juridice, iar 762 de milioane de lei persoanelor fizice, ne-a informat șeful OJPC, ing. Ioan Pleșa. În aceeași perioadă, amenzile încasate operativ însu­mează 618,7 de milioane de lei, iar vărsămintele din amenzi la bugetul statului reprezintă aproape 1,4 miliarde de lei. (A.D.T.)

    Sus
    © Copyright S.C. Unirea Pres SRL
    Toate drepturile rezervate.